Accesarea fondurilor europene pentru agricultură: Diferența dintre proiect integrat și lanț alimentar integrat
Gabriela Gimbășanu -Proiectul integrat și lanțul alimentar sunt două termene aparent asemănătoare pentru un fermier, însă aceste două concepte – foarte folosite în Ghidurile Solicitantului pentru cele două submăsuri deschise pentru accesare în PNDR 2014-2020, pun semne de întrebare celor care doresc să acceseze banii europeni prin: 4.1 Investiții în explotații agricole și 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
Pentru a aduce clarificările necesare în ceea ce privește definirea celor două termene, Agrointeligența a discutat cu un consultant în domeniul fondurilor europene din cadrul uneia dintre firmele din piață – Vision Group Consulting Management, cu sediul în București.
Conform spuselor specialistului, un proiect integrat beneficiază de creșterea sprijinului nerambursabil, acesta majorându-se cu 20 de puncte procentuale pentru fermierii care aplică pe submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole. Pentru a beneficia de acestă creștere a sprijinului, fermierul trebuie să fi accesat înainte, submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri (sau Măsura 112 în vechiul PNDR). Mai simplu, proiectul integrat presupune combinarea a două submăsuri, dintre care 6.1 este obligatorie.
Conform Ghidului solicitantului, femierul nu poate aplica pentru proiect integrat, decât după ce în prealabil, a beneficiat de finanțare pentru sprijinul privind instalarea tinerilor fermieri.
Pe de altă parte lanțul alimentar integrat presupune ca la nivelul exploatației, deținută de fermierul care dorește să aplice pe submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, regăsirea, la nivelul fermei a celor trei etape esențiale: producție, procesare și comercializare. Astfel, la nivelul fermei, trebuie să ai în mod obligatoriu producția și procesarea pentru a fi considerat lanț alimentar integrat.
De asemenea, prin implementarea acestor etape, proiectul va beneficia de un punctaj suplimentar (18-20 puncte) în vederea stabilirii criteriilor de selectie ale proiectelor.
Având producția agricolă primară și procesarea acesteia, fermierul pleacă din start cu 18 de puncte care îi pot spori șansele de selecția a proiectului.
Dacă beneficiarul are implementată și comercializarea producției, pe lângă producție și procesare, atunci șansele de selecție a proiectului cresc, astfel, fermierul pleacă cu un start de 20 de puncte.