Fermier despăgubit pentru orzul culcat de vânt pe o suprafață de 200 de hectare


Hectare întregi de orz au fost culcate la pământ de vântul puternic din ultima perioadă. Cei care au avut asigurări pentru aceste culturi și-au recuperat o parte din banii investiți, însă cei care nu și-au făcut asigurare, riscă să nu mai recolteze nimic, dar să piardă și investiția.
O importantă cultură de orz culcată la pământ de furtună se poate vedea de pe Autostrada Soarelui – A2, în județul Constanța. Aproximativ 200 de hectare au fost puse jos de vânt, iar Directorul de Dezovoltare Parteneriate la Broker de Asigurare Clubul Fermierilor Români (CFRO), Caesar Huțanu a mers în teren pentru a asista la constatarea făcută de asigurător, acolo unde a făcut și fotografii relevante.

Agricultorul a plătit o poliță de 80lei/ha și va primi o despăgubire de 950 de lei/ha
Fermierul constănțean al cărui orz a fost culcat de vânt va primi de zece ori mai mulți bani decât a dat pe polița de asigurare, iar odată ce orzul se va ridica, va putea să recolteze ce a mai rămas, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Caesar Huțanu, Directorul de Dezovoltare Parteneriate la Broker de Asigurare Clubul Fermierilor Români (CFRO).
”Viteza vântului care se manifestă în aceste zile și s-a manifestat și săptămâna trecută impactează prima dată orzul pentru că a avut parte de precipitații, are o talie destul de înaltă, prin urmare, o adiere mai puternică de vânt îl culcă. În județul Constanța, la cultura prezentată în poze am fost eu, dar am văzut și pe Ialomița că este aceeași problemă, în general partea de sud a țării unde vânturile au fost mai puternice, unde mulțumim lui Dumnezeu, fermierii au avut parte și de precipitații, dar partea a doua este că există acest risc în special la cultura de orz, probabil va fi și mai târziu la grâu când se va mai ușura paiul”, a explicat Caesar Huțanu.
Din 400 de hectare de orz, vântul a culcat 200 de hectare
Acesta a menționat că schimbările climatice aduc din ce în ce mai multe riscuri pentru culturile fermierilor, de aceea, o asigurare poate fasce diferența când vine vorba despre pierderi. Fermierul constănșțean a plătit o poliță de 80 de lei pe ha și va primi de zece ori mai mult.
”Din 400 de hectare cât are fermierul la care am fost cu orz, 200 au fost puse la pământ. Doar la el a fost atât, dar am văzut și alte suprafețe însemnate de orz culcate la pământ. Fermierul, la ora actuală, are o pierdere de producție din cauza acestei furtuni care i-a culcvat orzul. Dacă are o poliță de asigurare, își primește despăgubirea. Nu s-a rupt legătura la pai, deci are un stres, dacă nu mai vine vreo furtună se ridică, dar oricum are o diminuare de producție, automat și la o pierdere de bani”, a spus Directorul de Dezovoltare Parteneriate la Broker de Asigurare Clubul Fermierilor Români (CFRO).
Citiți și: Fermierul Vasile Balcan a pierdut o mare parte din producția de orz din acest an
Caesar Huțanu a mai menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că, în prezent, fermierul poate recolta orzul care se va ridica și își va continua vegetația, asta dacă nu va fi avariat de o altă calamitate.
”Noi încercăm să promovăm acest lucrui pentru că este o suprafață mare de culturi neasigurate în Roimânia. Vă fac un calcul, pentru acest fermier prima de asigurare pe hectar este de 80 de lei pentru mai multe riscuri, vorbim de grindină, ploaie torențială, furtună și incendiu, iar pe această furtună fermikerul va primi 950 de lei pe hectar, aproape de 10 ori mai mult”, a detaliat Directorul de Dezovoltare Parteneriate la Broker de Asigurare Clubul Fermierilor Români (CFRO).

Fermierul va avea banii de despăgubire în cont, în aproximativ două săptămâni
Brokerii de asigurări intermediază legătura dintre asigurător și fermier, însă au grijă ca procedura, în caz de daune, să se desfășoare așa cum trebuie, mergând cu aceștia în teren, la constatări.
Noi, ca și brokeri specializați, mergem alături de clientul pe care l-am intermediat, alături de reprezentanții asigurătorului, cei care constată efectiv dauna, mergem în teren pentru cei care au culturile asigurate, și asistăm efectiv la procesul de inspecție și automat a constatării gradului de distrugere. După aceea, ne asigurăm că acest fermier își va încasa și banii. Acest fermier de la care vedeți dumeneavoastră poze, în maxim două săptămâni va avea despăgubirea în cont. Nu mai spun că dacă orzul care se va ridica este afectat de alt fenomen, de asemenea, va fi despăgubit, acum s-a extras din parcelă doar suprafața de orz culcat, că mai are și în picioare”, a precizat Directorul de Dezovoltare Parteneriate la Broker de Asigurare Clubul Fermierilor Români (CFRO), Caesar Huțanu.