Referendum local: Sătenii dintr-o comună au respins transformarea pășunilor în zonă turistică


Referendum local eșuat. În comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud, pe lângă alegerile prezidențiale, localnicii au fost chemați ieri, duminică – 18 mai, să decidă dacă sunt de acord cu transformarea pășunilor în zone turistice, referendum propus de primar. Inițiativa de a schimba categoria de folosință a 50 de hectare de pășuni a fost respinsă de săteni.
Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a anunțat, anterior, că vrea să concesioneze anumite terenuri celor care vor să investească în turism, demers transpus ulterior într-un referendum local, ce a avut loc ieri, odată cu alegerile prezidențiale. Locuitorii au respins, însă, într-un număr covârșitor inițiativa – 620 au spus Nu și doar 292 au spus Da.

Transformarea pășunilor în zone turistice, respinse printr-un referendum local
Sătenii din comuna Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost singurii din ţară care au fost chemaţi duminică la urne pentru a vota atât preşedintele României, cât şi în cadrul unui referendum local. Aceștia s-au opus iniţiativei de a transforma 50 de hectare de păşune în teren construibil cu destinaţii turistice, a raportat Agerpres, citată de stiripesurse.ro.
Citește și: Nicușor Dan a fost ales președintele României cu 53,6% din voturi. Primul mesaj către români
Conform procesului verbal privind centralizarea voturilor, publicat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, la acest referendum au votat 931 de cetățeni din totalul de 1.988 alegători, respectiv aproape 47%. Numărul a fost cu circa 40 mai mic decât al celor care au venit la urne pentru a alege preşedintele ţării.
Un număr de 620 de alegători au spus ”Nu” iniţiativei de a schimba categoria de folosinţă a păşunilor, în timp ce numărul celor care au spus ”Da” a fost de 292. Restul de 19 voturi au fost nule.
Citește și: Așa da! Un primar anunță închirierea pășunilor către fermieri. Prețul chiriilor, de la 50 lei/ha
Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat anterior pentru Agerpres că ar dori ca terenurile care fac obiectul referendumului local să fie concesionate celor care intenționează să investească în turism, pe modelul implementat de Primăria oraşului Beclean pentru dezvoltarea staţiunii Băile Figa.