• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii sunt cu ochii pe conturi după alegerea lui Nicușor Dan. Plata subvențiilor, ”urgența” noului Guvern

    Roxana Dobre -

    După alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României, primul și cel mai important punct de pe agenda noului președinte este formarea unei coaliții și învestirea unui nou Guvern. Președintele ales a anunțat deja că va cere de la actualul guvern interimar situația bugetară. Între timp, plata subvențiilor pentru fermieri a fost ”prinsă” în situația de pe scena politică iar autorizarea ultimelor scheme pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) depinde de noul Executiv și implicit ministru al Agriculturii.

    Președintele ales, Nicușor Dan, pregătește formarea noului Guvern și a anunțat că astăzi, luni – 19 mai, îi va contacta pe liderii partidelor politice pentru a începe imediat discuțiile despre viitorul Executiv. De rapiditatea cu care Dan își va intra în atribuții depinde și plata subvențiilor pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), subvenții care necesită aprobarea plafoanelor alocate printr-un proiect de act normativ. În plus, și alte programe pentru fermieri, care sunt deja în dezbatere publică, așteaptă să fie aprobate.

    Citiți și: Tic-tac pentru subvențiile fermierilor! Ratează Guvernul interimar aceste plăți către fermieri?

    Fermierii așteaptă ca noul Guvern să aprobe subvențiile APIA

    Beneficiarii de SCV așteaptă banii pentru campania 2024

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris deja, Guvernul interimar a avut atribuții limitate și nu a putut aproba o serie de programe și acte normative pentru fermieri. O plata importantă pentru beneficiarii de subvenții este autorizarea Sprijinului Cuplat Vegetal (SCV) pentru care Ministerul Agriculturii trebuie să lanseze în dezbatere publică un proiect de act normativ cu plafoanele alocate pentru această intervenție. Ulterior, Guvernul trebuie să aprobe proiectul iar acesta să fie publicat în Monitorul Oficial. Doar după acești pași APIA poate face plățile.

    Conform surselor Agrointeligența-AGROINTEL.RO în acest moment la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se fac calculele pentru SCV, aceste scheme putând beneficia de transfer de fonduri între intervenții, de la subvențiile care nu au fost major accesate la cele foarte cerute de fermieri ca număr de hectare. Un astfel de exemplu este chiar plata pentru PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz pentru care ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că va menține un cuantum unitar planificat de 230 de euro/ha așa cum este prevăzut în Planul Național Strategic (PNS).

    ”Au fost ceva probleme și trebuie să rezolv acea subvenție pe care eu am instituit-o la nivelul zootehniei din România, cei 230 de euro pe porumbul siloz, sprijin cuplat. Dar voi da un ordin separat, pentru că mai sunt de clarificat anumite aspecte, au venit din partea formelor asociative și a fermierilor români pe partea de siloz”, a spus ministrul la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 , o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR, ediția din 15 mai.

    Citiți și: Ministerul Agriculturii prelungește campania de depunere a cererilor pentru subvențiile APIA

    Fermierii așteaptă noul Guvern pentru ”deblocarea” SCV 

    După ce va fi oficial învestit în funcție, președintele ales trebuie să găsească o variantă în Parlament care să asigure o majoritate pentru învestirea unui nou guvern cât mai repede. Pe termen scurt, Curtea Constituțională a României (CCR) trebuie să valideze rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale, după ce se va scurge și termenul legal pentru eventuale contestații.

    Potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 24 de ore de la validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României de către Curtea Constituţională, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă deputaţii şi senatorii în şedinţă comună, pentru depunerea jurământului de către candidatul a cărui alegere a fost validată. (art. 72). Conform surselor din presa generalistă, învestirea în funcție ar putea avea loc de abia lunea viitoare, pe 26 mai.

    În altă ordine de idei, plata subvențiilor și demararea altor programe care depind de aprobarea Guvernului, ar putea fi întârziate și cu circa 2-3 săptămâni până la numirea oficială a noului Guvern și a ministrului Agriculturii. Totuși, termenul limită pentru plata subvențiilor este data de 30 iunie astfel că până la acest termen APIA este nevoită să achite plățile către fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Cultură de șofran abandonată în Gorj. Afinele la ghiveci, mai profitabile Sesiunea pentru Rabla Tractoare va fi reluată. AFM – explicații privind blocajul Petiție a fermierilor care contestă anularea sesiunii Rabla Tractoare: ”Nu există temei legal”

    Ultimele știri

    Subvenții APIA cerute de apicultori…fără albine. Percheziții în 15 județe Leul, mai puternic după alegerea lui Nicușor Dan. Cursul BNR după votul de duminică Fermierii sunt cu ochii pe conturi după alegerea lui Nicușor Dan. Plata subvențiilor, ”urgența” noului Guvern