Subvenții APIA cerute de apicultori…fără albine. Percheziții în 15 județe


Parchetul European (EPPO) din Timișoara a efectuat 307 percheziții în 15 județe din România în ultimele două luni, în cadrul unei anchete privind o presupusă fraudă cu subvenții pentru apicultură în valoare de 1,32 milioane de euro.
Parchetul European a informat astăzi, luni – 19 mai printr-un comunicat că investigația vizează 388 de cereri de plată depuse la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în cadrul campaniilor agricole 2023 și 2024, pentru sprijin financiar în sectorul apicol. Aceste cereri au fost cofinanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și din bugetul național, fiecare acoperind 50% din suma acordată.
Citiți și: Termen limită la APIA pentru subvențiile din sectorul apicol

Cereri pentru subvenții la albine…fără albine
Potrivit procurorilor europeni, există suspiciuni că persoanele din spatele acestor cereri – toate reprezentate de aceeași persoană în fața APIA au furnizat documente false pentru a obține subvențiile. Beneficiarii nu ar fi deținut stupii, echipamentele apicole sau medicamentele pentru tratarea albinelor menționate în actele justificative, obținând astfel în mod nelegal aproximativ 1,32 milioane de euro din fonduri publice.
În total, investigația vizează 388 de cereri de plată depuse la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).
Citiți și: Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții
Pecheziții în forță la presupușii apicultori
Conform sursei citate, ancheta și perchezițiile au fost sprijinite de Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România – Biroul Teritorial Timișoara, Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Poliției Transporturi – Serviciile Regionale Timișoara, Brașov, Cluj, Galați, Craiova, București și unitățile subordonate acestora, precum și de Inspectoratul de Poliție Județean Timiș – Serviciul de investigare a criminalității economice și Inspectoratul de Poliție Județean Alba.
Toate persoanele sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției lor de către instanțele judecătorești române competente. EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.