Mesajul unui cunoscut fermier pentru președintele Nicușor Dan. Trei priorități


Priorități pentru sectorul agricol, la Palatul Cotroceni. Un cunoscut fermier a transmis un mesaj pentru președintele ales României, Nicușor Dan, în contextul implicării acestuia în problemele fermierilor din România.
Dr. ing. Ștefan Gheorghiță, cunoscut fermier din județul Brăila, a vorbit în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de luni, 19 mai despre prioritățile președintelui ales, Nicușor Dan, care ar trebuie să vizeze sectorul agricol. Agronomul a menționat trei direcții de care trebuie să țină cont noul șef al statului.
Citiți și: Nicușor Dan a fost ales președintele României cu 53,6% din voturi. Primul mesaj către români
”Viitorul președinte va avea o misiune grea. De ce? Fiindcă deja au început discuțiile privind o nouă politică agricolă comună, o nouă alocare bugetară. Față de ceea ce a fost, unde se știa un pic, era o predictibilitate, acum lucrurile se schimbă. Am avut și avem un conflict la marginea teritoriului UE, Europa s-a trezit că nu prea este înarmată, vrea să schimbe acest lucru. Va trebui să găsească resurse financiare pentru treaba asta și atunci multe lucruri sunt în discuție. Pentru agricultură e foarte important să ai un reprezentant acolo la primul nivel care să poată să conducă ”ostilitățile”. Noi trebuie să înțelegem că ministrul Agriculturii are un rol foarte important, dar nu poate singur să le facă pe toate. Din păcate, foarte multe dosare care privesc agricultura au și decidenți din alte sectoare: un ministru al sănății sau un consiliu al miniștrilor sănătății, a miniștrilor mediului. Președintele fiind deasupra tuturor, poate să coordoneze”, a explicat fermierul Ștefan Gheorghiță importanța funcției de șef al statului.
Cele trei priorități pentru sectorul agricol pe care trebuie să le aibă în vedere președintele ales
Fermierul Ștefan Gheorghiță a făcut referire la trei priorități pe care președintele ales, Nicușor Dan, trebuie să le aibă în vedere după preluarea oficială a mandatului.
”Primul lucru pe care l-aș vedea ca prioritar pentru sectorul agricol este coagularea poziției noastre în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC). Aici eu cred, și România așa s-a exprimat, că trebuie să rămânem cu PAC pe liniile financiare separate cum a fost până acum. Acest lucru înseamnă o certitudine pentru sectorul agricol că nu îi va fi afectat bugetul de finanțare. Oricâți bani sunt măcar știm de la început cum se alocă, atât pentru pilonul I cât și pentru pilonul II. O struțocămilă precum Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este foarte periculoasă pentru agricultură”, a spus Ștefan Gheorghiță în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR.
Al doilea aspect pe care ar trebui să îl aibă în vedere noul președinte este regândirea sistemului de condiționalități pentru subvențiile, în raport cu profitabilitatea fermelor. ”Trebuie să vedem la ce nivel de condiționalități trebuie să ajungem și cum facem ca să și susținem sectorul agricol. Condiționalitățile, din punctul meu de vedere, trebuie excluse. Logica este că trebuie să ții cont de piața mondială. Noi nu suntem singuri într-un pahar cu apă, ci lucrăm global. Ori, cât timp global, ceilalți au niște condiții, tu nu poți să vii cu măsuri restrictive fără să plătești contravaloarea acestora. Pentru că aceste condiționalități înseamnă randamente mai mici și mai departe profitabilitate mai mică. Și nu poți să asiguri supraviețuirea sectorului cu aceste condiționalități. Deci ori ajungem la o înțelegere cu toate regiunile și toți facem la fel, ori revenim și noi la ceea ce este acolo”, a mai explicat fermierul brăilean.
A treia prioritate vizează regândirea unei strategii clare, și o poziție clară, și a noastră și a Europei, în raport cu viitoarele acorduri de liber schimb. ”Dacă vrem să facem acorduri de liber schimb agricultura trebuie să aibe aceleași reguli ca cele cu țările cu care facem acordul. Dau un exemplu: vrem să semnăm Mercosur-ul, atunci înseamnă că și în Europa trebuie să dăm liber: la neonicotionoide, la GMO (Organisme modificate genetic), etc.ca să fim comparabili. Altfel nu vom fi și trebuie să avem taxe vamale ca să ne protejăm sectorul”, a mai transmis Ștefan Gheorghiță în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ștefan Gheorghiță, Fermier din județul Brăila (19.05.2025)