Exirel® – Soluția de top de la FMC pentru protecția rapiței, autorizat pentru utilizare în situații de urgență fitosanitară la cultura de rapiță


Exirel®, insecticidul de ultimă generație din portofoliul FMC România, a fost autorizat pentru al treilea an consecutiv de către Autoritatea Națională Fitosanitară pentru utilizare în situații de urgență fitosanitară la cultura de rapiță în perioada 01 aprilie – 28 iulie 2025, pentru combaterea unora dintre cei mai agresivi dăunători: molia verzei (Plutella xylostella), gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus), gărgărița tulpinilor (Ceuthorhynchus napi) și afidele (Aphis spp.).
Molia verzei – un real pericol pentru culturile de rapiță
Molia verzei (Plutella xylostella), este recunoscută pentru capacitatea sa rapidă de înmulțire – o singură generație poate crește de peste 60 de ori față de precedenta și are o mobilitate extrem de ridicată, putând parcurge până la 1.000 km în 24 de ore. Larvele încep hrănirea imediat după eclozare, fiind extrem de rapace, iar daunele produse în condiții de infestare puternică pot ajunge până la 100% în toamnă și până la 50% în primăvară.
Mai grav este faptul că acest dăunător a dezvoltat rezistență la 91 de substanțe active insecticide, iar în prezent, nu există în România un alt insecticid sistemic omologat pentru combaterea acestui dăunător, ceea ce face ca Exirel® să fie o soluție esențială pentru protecția rapiței în intervalul mai sus amintit.
„Toate aceste aspecte fac ca dăunătorul Plutella xylostella să fie cel mai periculos dăunător la nivel mondial pentru cultivatorii de rapiță, provocând anual pagube de peste 5 miliarde de dolari.” – a declarat Cătălin Viziru, marketing manager FMC România și Republica Moldova.
Tehnologie avansată pentru rezultate eficiente
Exirel® conține cyantraniliprol 100 g/l (cyazypyr®), o substanță activă cu acțiune sistemică și cu un mod de acțiune inovator, diferit față de majoritatea insecticidelor disponibile pe piață. Acest aspect îl face eficient în combaterea dăunătorilor care au dezvoltat rezistență la alte produse.
Produsul acționează asupra dăunătorilor în toate stadiile de dezvoltare, având efect ovicid, larvicid și împotriva adulților. După contactul cu substanța activă, insectele își încetează rapid hrănirea, paralizează și mor în decurs de 3–6 zile, dar larvele afectate pot rămâne vizibile pe plante pentru 1–3 zile după aplicare. Eficacitatea tratamentului se menține între 14 și 21 de zile, în funcție de stadiul de vegetație, intensitatea atacului și specia țintă.
Recomandări de aplicare și compatibilitate cu polenizatorii
Aplicarea Exirel® trebuie realizată la depășirea Pragului Economic de Dăunare (PED) și atunci când dăunătorul este identificat în cultură, dozele recomandate fiind:
• 0.5 l/ha pentru Plutella xylostella, Ceuthorhynchus napi și Meligethes aeneus;
• 0.75 l/ha pentru afide (Aphis spp.).
Un avantaj important îl reprezintă faptul că Exirel® poate fi aplicat inclusiv în perioada înfloritului, cu respectarea bunelor practici apicole – tratamentul trebuie efectuat atunci când albinele nu sunt active în câmp (înainte sau după zborul zilnic). După uscarea soluției, produsul nu reprezintă un pericol pentru polenizatori, dacă este utilizat conform dozelor și recomandărilor de pe etichetă.
Portofoliu extins și eficiență recunoscută
Exirel® este omologat în România pentru protecția culturilor de pomi fructiferi și viță-de-vie, împotriva unui spectru larg de insecte defoliatoare (lepidoptere, diptere, cicade, coleoptere selective). Este o soluție de încredere pentru fermierii care caută un partener eficient și sigur în managementul integrat al dăunătorilor (IPM), cât și în managementul rezistenței dăunătorilor (IRM). Vizitați site-ul www.fmcagro.ro pentru a afla mai multe detalii despre insecticidul Exirel si produsele FMC.