Criza vacilor de carne din Finlanda: fermierii dau animalele la abator, prețul cărnii a explodat


Carnea de vită, o raritate în Finlanda. Finlandezii se confruntă cu o mare problemă în sectorul alimentar – lipsa cărnii de vită în magazine. Diminuarea dramatică a efectivelor din ultima vreme, dar și lipsa interesului tinerilor de a înlocui vechea generație de crescători de animale, au făcut ca prețurile la carnea de vită să crească semnificativ, iar cel mai ieftin produs din această categorie, cea tocată, dispare de pe rafturi.
După cum subliniază expertul MTK Juho Kyntäjä, citat de Farmer.pl, 80% dintre animalele pentru carne în Finlanda provin de la bovine de lapte. Producția de lapte din Finlanda se confruntă de mult timp cu probleme de profitabilitate, motiv pentru care efectivele de vaci au scăzut treptat. Această situație este agravată și mai mult de reducerea numărului de vite cauzate de îmbunătățirea sistematică a producției de lapte. Prin urmare, în fiecare an există o ofertă mai mică de animale pentru sacrificare, care este compensată doar parțial de sectorul creșterii bovinelor de carne, mai ales că în ultima vreme s-a înregistrat și o scădere a numărului de animale crescute pentru acest scop.
Carnea de vită se găsește greu în Finlanda. Declinul sectorului de bovine
Juho Kyntäjä reamintește că scăderea efectivelor de bovine din Finlanda a mers mână în mână cu creșterea cererii de carne de vită pe piețele mondiale și cu creșterea exporturilor acestui tip de carne în Uniunea Europeană. Din acest motiv, în ultimele luni s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor cărnii de vită.
Citește și: INS: România – efectiv de aproape 12 milioane de oi și capre. Bovine mai avem 1,8 milioane de capete
Expertul a făcut referire și la situația de pe piața cărnii din Finlanda. Sectorul cărnii de vită este dominat de trei abatoare și de trei lanțuri de retail, ale căror acorduri reciproce determină nivelul prețurilor. Prețurile sunt de obicei stabilite cu mult timp înainte. Din această cauză, carnea de vită nu s-a scumpit până nu s-a vândut toată din magazine. Consumatorii au simțit cel mai acut lipsa ofertei de carne tocată de vită, care este cel mai ieftin tip de produs din această categorie, adesea vândută în lanțurile de magazine la prețuri promoționale.
Juho Kyntäjä a reamintit că creșterea ofertei de carne de vită nu se va întâmpla peste noapte. Ciclul de producție este foarte lent și de la fătarea vițeilor vor fi necesare cel puțin 20 de luni pentru ca animalele să atingă greutatea necesară pentru sacrificare. Adăugând la aceasta perioada de gestație, chiar dacă numărul animalelor ar crește dramatic astăzi, s-ar vedea acest fapt pe piață abia la sfârșitul anului 2027.

Fermele finlandeze își încetează producția – există o lipsă de tineri fermieri
Un alt element care influențează oferta mai mică de carne de vită este ritmul de sacrificare a vacilor din ferme. Este ridicat și este greu de așteptat ca acest fenomen să încetinească. Structura pe vârste a fermierilor din Finlanda este nefavorabilă și acesta este unul dintre motivele pentru care unii producători își opresc activitatea.
Pentru a putea lua în considerare continuarea și dezvoltarea creșterii animalelor, este necesară crearea de noi efective, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să existe un grup numeros de crescători tineri și dinamici, dispuși să creeze și să dezvolte producția. După cum comentează Juho Kyntäjä, aceasta nu este o sarcină ușoară.
„Puțini oameni vor să investească și să-și dedice viața unei producții care nu aduce profituri și este acuzată public de o anumită cruzime. Pe măsură ce suprafața fermei crește, se schimbă generațiile și se construiește o nouă clădire pentru creșterea animalelor, tinerii antreprenori trebuie adesea să ia împrumuturi în valoare de milioane de dolari. Cealaltă față a monedei este că băncile, în mod firesc, nu acordă împrumuturi companiilor a căror producție nu este profitabilă – obiectivul băncii este, desigur, să își recupereze banii în timp util. Din acest motiv, chiar și investiția dorită s-ar putea să nu fie realizată în condițiile actuale de preț”, comentează expertul.
Toți acești factori fac imposibilă creșterea ofertei de carne de vită în viitorul apropiat. Dimpotrivă, previziunile indică faptul că va continua să scadă în următorii ani. Pe termen lung, o producție suplimentară va fi posibilă dacă rentabilitatea producției de lapte și de carne de vită crește față de nivelurile actuale.
Totuși, potrivit expertului, în timp ce participanții la sectorul cărnii de vită au la ce să se gândească, consumatorii înșiși nu trebuie să-și facă atât de multe griji cu privire la disponibilitatea cărnii. Producția anuală scade cu doar 2-3%, iar dificultățile legate de disponibilitate s-ar putea dovedi temporare. Este posibil ca schimbările de prețuri să ducă la o piață mai echilibrată.