• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UE: Cota de import la porumbul din Ucraina, redusă de la 4,7 milioane de tone la 650.000 de tone pe an

    Violina Gorcinschi -

    UE vrea să reducă cotele de import pentru Ucraina. Comisia Europeană a confirmat, prin reprezentanții săi, că dincolo de 6 iunie nu se vor prelungi condițiile comerciale avantajoase cu Ucraina. Potrivit acestora, în acest moment se lucrează la o revizuire a relațiilor economice dintre cele două entități, iar până la implementarea acesteia, se vor aplica reguli tranzitorii. În cadrul acestora s-a menționat și scăderea cotelor către export către UE, cele mai importante produse agricole afectate fiind mierea, zahărul, porumbul și carnea de pasăre.

    Uniunea Europeană intenționează să majoreze semnificativ tarifele la importurile din Ucraina începând cu 6 iunie 2025, scrie Financial Times, citată de Latifundist. Privilegiile comerciale speciale care permiteau majorității mărfurilor ucrainene să intre în UE fără taxe vamale vor fi anulate. Această decizie a fost luată sub presiunea statelor membre, în special a Poloniei și Franței, unde fermierii s-au plâns de prețurile mai mici din cauza importurilor din Ucraina. Aceste măsuri expiră pe 6 iunie, iar UE intenționează să le înlocuiască cu „măsuri tranzitorii” în timp ce ambele părți actualizează acordul comercial general. Totuși, potrivit diplomaților, această propunere tranzitorie, transmisă recent statelor membre ale UE, ar reduce semnificativ cotele scutite de taxe vamale pentru produsele agricole.

    Acordul de liber schimb cu Ucraina nu se va prelungi din iunie (foto: amwalalghad.com)

    UE vrea să reducă cotele de import pentru Ucraina. Acordul de liber schimb nu va fi reînnoit

    Un reprezentant al Comisiei Europene a confirmat că acordurile postbelice nu vor fi reînnoite „deoarece se lucrează în prezent la revizuirea” acordului de liber schimb dintre UE și Ucraina.

    „Comisia are în vedere, de asemenea, posibile măsuri tranzitorii în cazul în care negocierile nu sunt încheiate și aplicate până la 6 iunie”, a adăugat reprezentantul.

    „Acesta este un semnal foarte prost pentru Ucraina. Va dura cel puțin până în octombrie pentru a găsi o soluție”, a declarat Bernd Lange, președintele Comisiei pentru Comerț a Parlamentului European.

    Citește și: Interviu cu Comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen: ”Acordul de liber schimb cu Ucraina nu va fi reînnoit”

    Comisia discută astăzi, miercuri – 21 mai, cu oficialii CE despre motivul amânării negocierilor comerciale promise, având în vedere că termenul limită din iunie era „cunoscut de mult timp”, a declarat Lange.

    Guvernul ucrainean estimează că o revenire la condițiile comerciale de dinainte de război i-ar reduce veniturile cu aproximativ 3,5 miliarde de euro pe an. „Acesta este un pas uriaș înapoi. Ceea ce vedem acum este o lipsă de înțelegere”, a declarat Mikhailo Bno-Ayriyan, reprezentant comercial al Federației Patronale din Ucraina.

    Citește și: Taxe majorate în Ucraina pentru vânzarea utilajelor agricole

    Doi diplomați ai UE au declarat pentru Financial Times că măsura tranzitorie a Comisiei prevede împărțirea contingentului anual scutit de taxe vamale în 12 contingente lunare pentru a reduce importurile în timp ce negocierile continuă. Cel mai mare impact va fi asupra porumbului, zahărului, mierii și păsărilor de curte.

    Cota de porumb va fi redusă de la 4,7 milioane de tone la 650.000 de tone pe an. Carne de pasăre – de la 57.100 până la 40.000 tone, iar zahărul – de la 109.000 tone până la 40.700 tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețuri la grâu și rapiță pentru noua recoltă. Fermier: ”Suntem foarte dezamăgiți” Amendă uriașă aplicată de Garda de Mediu unei ferme. Activitatea agricolă, suspendată Cultură de șofran abandonată în Gorj. Afinele la ghiveci, mai profitabile

    Ultimele știri

    Premieră în România: Workshop pentru implementarea cu succes a Inteligenței Artificiale în agribusiness! De la tractoare la spice de grâu – cum se tatuează fermierii O primărie recomandă fermierilor să nu mai cultive porumb și floarea-soarelui