• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânăr antreprenor: ”Iau lâna gratis de la oieri și produc din ea îngrășăminte bio”

    Angelica Lefter -

    Antreprenorul Flavius Șandru, din localitatea Sebiș, județul Arad, a venit pe piața românească cu un nou îngrășământ ecologic, o alternativă sustenabilă pentru fermieri. El produce de anul trecut peleți din lână, după ce a dezoltat o linie de producție de peleți din rumeguș.

    Îngrășământul natural din lână este o idee care a pornit de peste hotare. Vrând să dezvolte o afacere cu acest îngrășământ despre care a auzit la un antreprenor din Austria, Flavius Șandru a renunțat la linia de producție de peleți din rumeguș, pentru care apus bazele în 2018 și a adaptat întreaga producție pentru peleții din lână. Pentru Flav Eco Pellet, Flavius Șandru a investit în jur de 20.000 de euro, dar per total, cu utilajele pe care le avea deja, investiția a însumat peste 45.000 de euro, o parte din bani europeni, prin programul Start Up Nation.

    Citiți și: Îngrășământ eco din lână de oaie, o idee de milioane. Cum se aplică noul fertilizant la legume!

    Antreprenorul Flavius Șandru, din localitatea Sebiș, județul Arad, care produce îngrășământ organic pe bază de lână

    Investiție de aproximativ 45.000 de euro pentru o linie de producție de îngrășământ din lână

    Lâna este un produs brut pe care Flavius Șandru îl obține de la oieri gratis, în mare parte, însă dacă a trebuit să plătească, i s-a cerut 1 leu pe kilogram. Mai nou, antreprenorul a reușit într-un an de zile să intre pe piața românească, dar își dorește foarte mult să dea la export. Peleții din lână se găsesc și pe un cunoscut site online, la 27 de lei/kg, a spus antreprenorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Din 2018 am activat pe peleți din rumeguș, doar din 2024 activez pe peleți de lână. Am folosit o parte din linia pe care o utilizam la peleții din rumeguș, am adaptat-o pentru a putea face peleți din lână de oaie. Am accesat Start Up Nation în 2018 și atunci am avut ceva fonduri, iar investiția pe care am pornit-o anul trecut pentru a produce peleții din lână a fost din banii proprii, în jurul a 20.000 de euro a costat să adaptez linia. Utilajele sunt aceleași, doar le-am modificat, în mare folosesc 70% din utilaje, per total cam vreo 45.000 de euro am investit”, a menționat Flavius Șandru.

    Citiți și: România ratează ocazia de a folosi îngrășământ organic pentru 20.000 de hectare de teren agricol

    Îngrășământ din lână, produs la Flav Eco Pellet

    Flavius Șandru: ”La un kilogram de peleți folosesc 1,30 – 1,40 kg de lână, o mare cantitate o iau gratis de la oieri”

    Îngrășământul natural din lână este foarte căutat în țările arabe, a spus antreprenorul. Cu toate acestea, agrobusiness-ul nu s-a concretizat, însă produsul este încercat cu succes de fermierii din zonă.

    ”Lâna o am de la producătorii locali în general. Mă sună zilnic oieri să le iau lâna. Am luat lână și gratis, doar să merg să îi eliberez de aceasta. Pe bani mai puțin, dar am și cumpărat, prețul pus de ei fiind de 1 leu pe kilogramul de lână. Mai ales din zona Sibiului, mă sună foarte mulți că au lână de dat. La un kilogram de peleți folosesc 1,30 – 1,40 kg de lână”, a spus antreprenorul arădean.

    El a menționat că a plecat de la ideea de a trimite marfa la export și că a crezut inițial într-o înțelegere făcuită cu o cunoștință din Austria. Acum este în căutare de noi colaboratori din țară și din străinătate.

    ”Ideea a plecat de la cineva din Austria, care voia să vândă în țările arabe. Aveam un contract, dar nu am apucat să îl semnăm, cu o cantitate foarte mare lunar, pentru a fi trimisă în țările arabe, dar nu am mai ajuns să-l concretizăm. Acum caut noi colaboratori, să pot să vând. Deocamdată în țară am introdus produsul pe platforma emag, încverc să îl promovez, acolo se găsește cu 27 de lei/kg. În zonă am dat la niște fermieri pentru teste și pentru fermele mari dau la cantități de 500-1.000 de kilograme. Cu Agroland mai sunt acum în discuții, sper să încheiem o înțelegere și să vindem și prin intermediul lor”, a specificat antreprenorul arădean.

    Îngrășământ din lână de oaie, de la Flav Eco Pellet

    Lâna se folosește nespălată în producerea de peleți, pentru a nu-și pierde proprietățile nutritive

    Lâna trebuie colectată fără a fi spălată, pentru a-și păstra proprietățile. Analiza de laborator a arătat că acest îngrășământ este plin de nutrienți cu eliberare treptată. Mai mult, reține apa, deci este bun pentru păstrarea umidității solului. Poate fi utilizat atât în legumicultură cât și în pomicultură sau pentru culturile de arbuști.

    ”Are o sumedenie de proprietăți îngrășământul din lână. Am analiza de laborator a materialelor organice din el, are azot 11%, potasiu, materii organice undeva la 80%. Este un fertilizant care pe teremen lung degajă toate aceste elemente, se descompune în aproximativ 6 luni și în acest timp dă constant plantei elementele de care are nevoie. Și un rfol foarte important, după prima irigare, prima ploaie, se umflă, își ia greutatea de vreo 3-4 ori și la fel ca nutrienții o eliberează treptat. Practic ajută și la păstrarea umidității și este prietenos cu mediul, nu poluează pși respinge dăunătorii care nu pot trece de fibra aceea, de strat. Nici buruiana nu crește dacă se aplică la rădăcina plantei”, a menționat Flavius Șandru pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Peleții din lână de oaie, foarte nutritivi pentru plante


    Te-ar mai putea interesa

    Prețuri la grâu și rapiță pentru noua recoltă. Fermier: ”Suntem foarte dezamăgiți” Amendă uriașă aplicată de Garda de Mediu unei ferme. Activitatea agricolă, suspendată Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori

    Ultimele știri

    Un fost șef al direcției de Cadastru, extrădat în Ucraina pentru escrocherie cu 1.200 ha de teren MADR a stabilit sumele la hectar pentru sprijin cuplat – listă cuantumuri. Când încep plățile Termenul pentru depunerea cererilor la APIA a fost prelungit până pe 13 iunie