Ucraina armonizează legislația națională privind OMG-uri cu legislația UE


Ucraina a stabilit reguli pentru înregistrarea și controlul organismelor moficiate genetic, a OMG-urilor, compatibile cu legislația UE. Guvernul de la Kiev a adoptat o rezoluție care reglementează în detaliu procedurile privind înregistrarea organismelor modificate genetic. Printre normele stabilite se numără procedurile de înregistrare, suspendare, formulare de cerere etc. Rezoluția va intra în vigoare odată cu legea privind reglementarea de stat a activităților de inginerie genetică și controlul de stat asupra introducerii pe piață a organismelor și produselor modificate genetic.
Ucraina continuă să își adapteze legislația din industria agroalimentară cu cea a Uniunii Europene. Cabinetul de miniștri al Ucrainei au elaborat reguli procedurale privind înregistrarea și controlul OMG-urilor în țară, care se vor aplica din 16 septembrie 2026, a raportat ziarul ucrainean agricol Kurkul.com.
Reguli clare pentru înregistrarea și controlul OMG-urilor în Ucraina
Cabinetul de miniștri al Ucrainei a adoptat o rezoluție privind înregistrarea de stat a organismelor modificate genetic. Informația a fost transmisă de Ministerul Politicilor Agrare.
Citește și: UE: Cota de import la porumbul din Ucraina, redusă de la 4,7 milioane de tone la 650.000 de tone pe an
Documentul relevant va reglementa procedurile de înregistrare (reînregistrare) de stat a OMG-urilor, suspendarea înregistrării de stat a OMG-urilor și, de asemenea, va armoniza legislația Ucrainei cu legislația Uniunii Europene.
Rezoluția aprobă:
– procedura de înregistrare (reînregistrare) de stat a organismelor modificate genetic;
– procedura de suspendare a înregistrării de stat a organismelor modificate genetic;
– procedura de examinare a obiecțiilor la cererea de înregistrare de stat a organismelor modificate genetic;
– formular de cerere pentru înregistrarea de stat a organismelor modificate genetic;
– formular de cerere pentru înregistrarea de stat a organismelor modificate genetic;
– Cerințe pentru o cerere de înregistrare de stat a organismelor modificate genetic.
Citește și: Comisia Europeană a autorizat noi importuri de porumb modificat genetic pentru hrana animalelor
Rezoluția va intra în vigoare odată cu Legea Ucrainei „Privind reglementarea de stat a activităților de inginerie genetică și controlul de stat asupra introducerii pe piață a organismelor și produselor modificate genetic” la 16 septembrie 2026.