Calendar AFIR pentru ultimele fonduri accesate prin PNDR


Calendar pentru fonduri europene destinate fermelor din România. Comisia Europeană (CE) a anunțat care este termenul până la care statele membre trebuie să transmită un raport anual de implementare privind programele de dezvoltare rurală.
Termen important pentru agenția care gestionează fondurile europene pentru fermieri. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) trebuie să respecte un calendar clar până la care poate să transmită un raport anual de implementare privind fondurile accesate prin PNDR.
Citiți și: UE taie o parte din subvențiile fermierilor români
Conform sursei citate, termenul-limită pentru transmiterea ultimului raport anual de punere în aplicare este 30 iunie 2026, potrivit articolului 75 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.
Documentele necesare pentru verificarea conturilor referitoare la exercițiul financiar 2025 trebuie trimise Comisiei până la 15 februarie 2026, mai precizează sursa citată.
”Fiecare exercițiu financiar acoperă cheltuielile efectuate de agențiile de plăți de la 16 octombrie (n-1) până la 15 octombrie (n). În plus, pentru ultimul an de execuție (de la 16 octombrie 2024 până la 31 decembrie 2025), statele membre trebuie să prezinte Comisiei conturile care acoperă cheltuielile efectuate până la 31 decembrie 2025, în termen de cel mult șase luni de la data finală de eligibilitate, și anume până la 30 iunie 2026”, prevede decizia publicată de CE.
Același documente mai arată că în cazul în care statul membru nu a transmis Comisiei documentele menționate mai sus până la 30 iunie 2026, soldul se dezangajează automat.
Citiți și: Mobilizare la AFIR pentru salvarea a 800 de milioane de euro, fonduri europene pentru fermieri
Comisia verifică în fiecare an conturile agențiilor de plăți acreditate
În decizia publicată în Jurnal se mai precizează că CE verifică în fiecare an conturile agențiilor de plăți acreditate. În consecință, închiderea unui program se va baza pe conturile anuale pentru toate exercițiile financiare succesive (2015-2025) și pe deciziile corespunzătoare privind verificarea financiară.
”În conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, conturile anuale ale unei agenții de plăți acreditate trebuie să fie însoțite de o declarație de gestiune semnată de persoana responsabilă din cadrul agenției de plăți acreditate. În conformitate cu articolul 9 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 coroborat cu articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014, organismul de certificare trebuie să emită un aviz cu privire la integralitatea, exactitatea și veridicitatea conturilor anuale ale agenției de plăți, la buna funcționare a sistemului de control intern al agenției de plăți și la legalitatea și regularitatea cheltuielilor a căror rambursare a fost solicitată Comisiei. Organismul de certificare trebuie să își întemeieze avizul pe principiile și metodele de audit prevăzute la articolele 6 și 7 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014. Avizul trebuie să fie susținut de un raport care să includă aspectele menționate la articolul 5 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 908/2014”, este procedura pe care trebuie să o repscte agențiile de plăți.