Mobilizare la AFIR pentru salvarea a 800 de milioane de euro, fonduri europene pentru fermieri


Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat ce sumă mai are de atras instituția până la finalul anului. Conform acestuia, până la 31 decembrie AFIR mai avem de atras încă 800 milioane euro, astfel că la nivelul agenției există o mobilizare puternică pentru ca fondurile europene să nu fie pierdute.
Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, a anunțat că agenția mai are de atras încă 800 milioane euro din vechiul Program Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).
Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a afirmat că agenția gestionează 6,6 miliarde de euro în exercițiul financiar care se va încheia în 2027.
”AFIR gestionează 6,6 miliarde de euro în acești cinci ani. Un exercițiu de finanțare europeană durează șapte ani dar fiind pandemia doi ani de zile noi am mers cu regulile vechi din programarea anterioară și finanțare nouă. Avem această sumă de 6,6 miliarde de euro care este uriașă aș putea spune și aș vrea să subliniez că un angajat al agenției atrage anual peste 1,5 milioane de euro, noi cheltuind pentru funcționarea instuțională și cu angajații cam 80.000 de euro. Putem să facem comparația remarcând faptul că evindent banii nu îi aduc singuri, avem beneficiari, dar întotdeauna la finalul exercițiilor financiare rata de absorbție a fondurilor europene este de peste 95%, de multe ori ne apropiem de 98-99%”, a spus Adrian Chesnoiu în cadrul emisiunii „Reporter 24”, difuzată în direct pe postul Olt TV.
Conform acestuia, în acest an AFIR atras încă 800 milioane euro. ”La AFIR, până la sfârșitul anului mai avem de atras încă 800 milioane euro împreună cu beneficiarii noștri. Rata de absorbție este de peste 95%. Iar dacă noile măsuri pentru bugetari demotivează această populație de angajați cu ce să mai vin eu să îi motivez pentru a atrage banii în țară. Pentru că ei, colegii mei îmi transmit că au înțeles că și dacă sunt performați sau nu primesc aceeași bani”, a mai punctat directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Citiți și: Când vor fuziona APIA și AFIR. Florin Barbu, ministru: Nu vrem să riscăm blocarea plăților
Director AFIR: Stimulentele pe care le acordăm angajaților noștri provin din bani europeni
Adrian Chesnoiu a mai precizat că stimulentele pe care angajații AFIR le primesc provind din fonduri europene. ”Primesc stimulente din bani europeni, deci noi AFIR-ul are la dispoziție pe cei cinci ani de zile niște bani pe care trebuie să îi folosească pentru logistica internă și stimularea angajaților. Nu erau bani naționali, nu erau bani din bugetul de stat”, a mai punctat șeful AFIR.