Despăgubiri din bugetul de criză al UE pentru fermieriidin Germania, Cehia și Slovenia


Milioane de euro deblocate din bugetul de criză al UE, pentru sprijinirea fermierilor din Germania, Cehia și Slovenia. Aproximativ 15 milioane de euro urmează să fie alocați din rezerva agricolă pentru a sprijini fermierii din Germania, Republica Cehă și Slovenia. În timp ce fermierii germani au suferit pierderi din cauza febrei aftoase, cei din Republica Cehă și Slovenia au avut pagube din cauza condițiilor meteorologice.
Ieri, joi – 22 mai, statele membre ale UE au fost de acord cu propunerea Comisiei Europene de a mobiliza fonduri pentru a compensa pierderile de piață suferite de fermierii afectați din mai multe țări. Conform declarației Comisiei, Germania ar urma să primească aproximativ 4,8 milioane de euro, pe care trebuie să le plătească până la 30 noiembrie fermierilor care au suferit pierderi de venituri din cauza febrei aftoase la începutul anului. În comparație, regiunea Brandenburg a estimat pagubele la puțin sub 8 milioane de euro, relatează Agrarheute.

15 milioane din rezerva agricolă UE pentru sprijinirea fermierilor. Germania, Cehia și Slovenia au suferit pagube majore
Pe 10 ianuarie, autoritățile germane au raportat un focar de febră aftoasă la o turmă de bovine din Brandenburg. Măsurile de urgență care au fost necesare ulterior au avut un impact semnificativ asupra fermierilor vecini.
„Fermele din regiune au suferit pierderi de venituri din cauza laptelui crud nevândut și a unei valori de piață reduse a porcilor – pierderi care nu sunt acoperite de mecanismele de compensare existente ale UE”, a declarat Comisia Europeană.
Citește și: Germania a scăpat de interdicțiile de export pe fondul febrei aftoase. Țările în care poate exporta din nou
Pe septembrie 2024, Cehia a fost lovită de ploi abundente, vânturi puternice și inundații, care au afectat cultivarea cerealelor, fructelor și legumelor.
În Slovenia, un îngheț târziu din a doua jumătate a lunii aprilie 2024 a împiedicat producția anumitor fructe și legume, precum și viticultura. Fermierii sloveni se pot aștepta acum la aproximativ 2,9 milioane de euro din partea UE.
Republica Cehă și Slovenia pot suplimenta sprijinul cu fonduri naționale cu până la 200%. Țările trebuie să plătească ajutorul financiar până cel târziu la 31 decembrie 2025. În urma aprobării de către statele membre, Comisia va adopta propunerea sa și o va publica în Jurnalul Oficial al UE, astfel încât aceasta să poată intra în vigoare.
Citește și: Asigurare de secetă la porumb: Fermierul este despăgubit automat dacă recolta este sub 3 tone/ha
Politica Agricolă Comună (PAC) prevede o rezervă agricolă de cel puțin 450 de milioane euro pe an pentru a răspunde perturbărilor pieței sau evenimentelor excepționale care afectează producția sau distribuția.