Patrick Lafon, MAS Seeds: ”În România, porumbul este o cultură de bază. Avem tradiție, cunoștințe, infrastructură”


Rentabilitatea porumbului, la 6-7 tone la hectar în România. Veniturile de pe urma cultivării porumbului depind de randamentul obținut la hectar. Dacă este prea mic, fermierii pot spune nu numai că nu și-au scos banii, dar și că sunt pe pierdere. În ultimii ani, în România, seceta a afectat multe regiuni, compromițând multe suprafețe cultivate cu porumb. Cererea, însă, a rămas ridicată. De aceea, în aceste condiții, porumbul neirigat este o cultură riscantă, dar încă de viitor.
Patrick Lafon, directorul general de la MAS Seeds România, a explicat în ediția de luni, 26 mai, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, pragul de rentabilitate la porumb pentru o tehnologie medie în România. Potrivit acestuia, fermierii își scot banii pe porumbul neirigat abia la 6-7 tone/ha, însă nu mulți fermieri dispun de tehnologiile necesare. În plus, multe zone ale țării au un dezavantaj climatic.
”Consider că este momentul să fim realiști. Vedem care sunt producțiile, în fiecare zonă este o altă poveste. Este greu, încontinuu, de ani buni, de exemplu, în Bărăgan și toată zona sudică. Prin acest realism trebuie să construim un profesionalism adaptat, pragmatic unde să nu mai așteptăm să fie anul așa cum a fost înainte când se făceau 10 tone la hectar ha. Poate va fi, poate nu. (…) În România, porumbul este o cultură de bază, avem o țară lideră în rândul țărilor UE. Avem tradiție, cunoștințe, infrastructură. Oamenii sunt în curs de adaptare față de probleme, dar odată ce vin mai multe soluții (irigat, rotații, mai mult extensiv etc.), vom reveni la suprafețe de porumb mai ridicate”, a declarat Patrick Lafon.
Patrick Lafon: Prag de rentabilitate de peste 6-7 tone/ha la porumb
Pragul de rentabilitate la porumbul neirigat. Potrivit reprezentantului MAS Seeds, în zone dezavantajate climatic precum Bărăgan sau sudul țării, fermierii obțin profit la o producție de peste 6-7 tone/ha.
”Sunt cazuri și cazuri. E greu de spus – un prag de peste 6-7 tone/ha. Pentru a da jos acest prag, e clar că este o mini revoluție de făcut. Pe de altă parte, în aceste zone (n.r.: Bărăgan, Sud), fermierii nu au tehnologia de a obține 6-7 tone/ha, însă dacă se ține porumbul în rotație cu un grad mai scăzut de rentabilitate, cu o tehnologie precisă și, în același timp, minimalistă, poate să fie. Avem mulți clienți care vor porumb în România”, a explicat invitatul emisiunii Agrostrategia.
Totodată, acesta a ținut să menționeze că, în România, condițiile sunt vaste, astfel că nu ne putem lua după o singură regiune.
”România nu este Ilfov. Avem tendința să ne uităm la toată țara prin prisma capitalei. În sudul României, clar, suprafețele de porumb neirigat vor scădea în continuare, însă suprafețele irigate sunt în creștere. Zonele de Vest, Centru și Nordul țării au mai multe precipitații decât în Sud – acolo culturile de primăvară au un viitor”, a spus directorul MAS Seeds.
Făcând o comparație, Patrick Lafon a menționat România se află în aceeași situație cu Bulgaria în ceea ce privește porumbul, cu excepția faptului că aceasta din urmă are mult mai puțină apă în sol, fiind nevoită să își caute soluții alternative la cultură, inclusiv culturi de nișă precum lavanda.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Patrick Lafon, Director General MAS Seeds România (26.05.2025)