• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea serelor românești care pleacă la export: În inima Ardealului, un producător de structuri modulare se luptă să țină piept importurilor de slabă calitate

    Gabriela Gimbășanu -

    În Ardeal, la Cluj-Napoca, se produc sere și solarii 100% românești. Fabricate din materiale de calitate și cu garanție asigurată, structurile își găsesc ușor clienți atât în țară, cât și în afară, acolo unde pleacă 30% din comenzile executate de Sere Transilvania.

    “Suntem cea mai mare fabrică românească de sere modulare și solarii profesionale. Am pornit toată această activitate din dorința de a oferi horticultorilor români soluții care să le susțină producția de legume și flori obținute autohton. Suntem o țară cu istoric agricol și cu un potențial enorm, însă consumăm produse din import într-o proporție covârșitoare – aproximativ 80% din legumele consumate în sezonul rece în România provin din import”, a declarat pentru Agrointeligența Csaba Lengel (foto), directorul general al fabricii.

    Csaba Lengel

    La fabrica de sere din Cluj-Napoca se produc atât solarii hobby de mici dimensiuni, cât și sere modulare pentro profesioniști și a căror suprafață se poate proiecta să se întindă pe hectare întregi. Dotate cu tehnologie de ultimă oră, structurile le oferă profesioniștilor tot ce și-ar putea dori, mai ales că fiecare solar sau seră se personalizează în funcție de pretențiile clientului.

    ”Le-am denumit pe fiecare în parte în funcție de forma pe care o au: solar tunel, solar gotic, solar cu pereți verticali, solar gotic cu pereți verticali. La serele modulare nu putem vorbi de modele standard. Fiecare proiect are propriile particularități – număr de module, lungime, dotări, căi de acces, automatizări etc. Sunt proiectate în funcție de nevoile clienților. Suplimentar am dezvoltat și soluții pentru ciupercării sau spații de depozitare”, ne-a vorbit directorul general, despre diversitatea produselor din portofoliul companiei.

    DCIM100GOPRO sera flori

    1.200 de euro solarul tunel de 6X10m

    Costurile unei astfel de investiții nu sunt de loc de neglijat și variază în funcție de ce dotări îți dorești: sistem de irigare, ventilație, etc. “De exemplu, prețul unui solar tip tunel de 6X10m acoperit cu folie triplustratificată, pornește de la 1.200 de euro. Opțional, poți achiziționa sistemul de ventilație, sistemul de irigare sau folia de mulcire. Pentru folia ce acoperă sera oferim o garanție de 36 de luni. Un solar gotic cu pereți verticali 10X50m, cu folie dublă umflată costă 10.500 de euro. Întreaga suprafață a solarului este acoperită cu folie dublă triplustratificată, cu etanșare în profile speciale cu PVC sau cu profile de aluminiu și PVC. Folia are o grosime de 200 microni cu o garanție de 45 luni, iar durata de viață a acestui spațiu controlat este de 6-7 ani. Kitul de umflare este inclus în preț”, vorbesc reprezentanții Sere Transilvania despre cât costurile unei achiziții de solar produs în România.

    30% din vânzări sunt asigurate de exporturi

    Deși compania se adresează în mod special horticultorilor români, o parte importantă din produsele realizate la fabrica din Cluj iau calea exportului.

    ”Vindem produsele noastre în toată țara dar și în străinătate. În ceea ce privește exporturile de sere și solarii, acestea reprezintă puțin peste 30% din vânzările pe care le înregistrăm anual. Ne comercializăm construcțiile în țări cu tradiție din Europa Centrală și de Vest: Ungaria, Austria, Italia, Polonia, Slovacia și Germania, piețe consacrate și pretențioase în domeniul horticulturii. Recent, am inițiat contacte și în Republica Moldova”, ne-a vorbit Csaba Lengel despre principalii clienți ai Sere Transilvania.

    Sere Transilvania model solar Romania

    Oțel premium E260 și Sendzimir 275g/mp

    Fabrica românească folosește materiale de înaltă calitate pe care le achiziționează de pe piața românească și de la distribuitorii străini. ”Ca element comun și definitoriu, toate serele și solariile noastre sunt proiectate și produse pe structură din oțel premium E260 galvanizat, Sendzimir 275g zinc/mp și sunt acoperite cu folie triplustratificată cu o grosime de 150 microni sau 200 microni. Materialele de calitate (oțelul, folia, sistemele de prindere cu cleme, imbinarile telescopice) pe care le folosim garantează o folosință îndelungată a întregului sistem. Din punct de vedere al montajului, fiecare solar se instalează rapid și simplu prin îmbinări, fără sudură. Fiecare produs este însoțit de un manual de montaj detaliat”, ne-a explicat directorul companiei.

    detaliu sera de legume detaliu solar legume

    Investiție pe termen mediu și lung

    Investiția într-o astfel de construcție este destul de însemnată, dar dacă dorești să îți cultivi singur propriile legume și să scapi de dependența hipermarketurilor, atunci merită efortul financiar.

    “Înainte de orice comandă, ne asigurăm că clienții noștri au înțeles exact care sunt caracteristicile produselor și care sunt beneficiile pe care noi, cei de la Sere Transilvania, le oferim: calitatea, rezistență la clima din România, durată îndelungată de viață, montajul facil, asistență tehnică oferită clienților, prețurile accesibile și dimensiunile flexibile. Este adevărat că prețurile sunt destul de ridicate dar sunt justificate de calitatea materialelor pe care le folosim. Bineînteles că dacă optezi pentru un solar mai mare vei putea să îți asiguri necesarul de consum, dar vei reuși să produci fructe și legume tot timpul anului, iar din vânzarea lor îți vei recupera investița”, ne-a adus argumente Csaba Lengel, despre cât de rentabilă este investiția într-o seră.

    Sere fabricate in Romania pret

    Produse pe piața românească de o calitate îndoielnică

    România are cea mai mare creștere din Europa pe domeniul agriculturii controlate: sere și solarii în special, dar horticultorii români se lasă păcăliți de prețul mult mai mic oferit de unii intermediari și cumpără materiale de o calitatea cel puțin îndoielnică.

    “Suntem martori în continuare la prezența pe piață a unor variante de sere, solarii sau componente de calitate foarte proastă, cu un termen de viață de maxim un sezon, dar atractive ca preț pentru unii cultivatori. Considerăm că este și responsabilitatea noastră ca ei să fie informați asupra tuturor opțiunilor pe care le pot avea, astfel încât să facă alegerile în cunoștință de cauză. Cu toate acestea suntem foarte optimiști în ceea ce privește evoluția acestei piețe și continuăm să ne facem planuri pentru a continua tradiția și inovația pe care am început-o acum 6 ani în fabrica noastră de la Cluj”, ne-a vorbit cu optimism directorul general despre planurile de viitor ale fabricii de sere din inima Ardealului.



     


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere