• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • E jale cu rapița din sudul țării! Un mare cultivator n-a putut salva nimic: Am întors 765 de hectare însămânțate din toamnă. Pierderile ajung la 250.000 de euro!

    Gabriela Gimbășanu -

    Recolta de rapiță din 2015 este compromisă pe suprafețe extinde în sudul țării. Cauza principală pare să fie un atac virulent al rozătoarelor și chiar și cei mai mari fermieri au de suferit, deși și-au luat toate măsurile de prevenire.

    Pe Victor Chivu îl știe o țară întreagă pentru că, an de an, a obținut mereu cea mai frumoasă și mai semeață rapiță din țară. În 2015, însă, pentru prima dată, fermierul din Teleorman nu va mai vaea nici un fir din această plantă. După un atac puternic al rozătoarelor a fost nevoit în această primăvară să întoarcă toată brazda semănată în primăvară, nu mai puțin de 765 de hectare puse cu rapiță.

    Victor Chivu lucrează în total circa 2.500 de hectare și, în utlimii ani, a mpsut constant suprafața pe care o cultiva cu rapiță. Astfel, anul trecut el a strâns o recoltă bogată de pe 350 de hectare, așa că în toamna lui 2014 a zis să investească mai mult în această cultură. Atacul masiv de soareci i-a dat toate previziunile peste cap. Din cauza rozătoarelor întreaga cultură de rapiță a teleormăneanului a fost compromisă încă din toamnă.

    Așa arăta rapița lui Victor Chivu în vara lui 2014

    Pierderile financiare ale fermierului se ridică la peste 250.000 de euro.

    Va cultiva porumb și floarea-soarelui în locul rapiței

    “Am însămânțat în toamnă 765 de hectare cu rapiță, pe care imediat, după însămânțare, am întors-o. În acest moment, în exploatația mea, nu a mai ramas nici un fir de rapiță. Încă din toamnă, județul nostru se confruntă cu un atac masiv de soareci de câmp care mi-a mâncat sămânța imediar ce am pus-o în pământ. Este adevărat că și seceta târzie și-a facut treaba, dar principala cauză rămâne atacul rozătoarelor. Nici nu știu dacă se mai merită așa că începând de acum încolo, o să pun porumb sau floarea-soarelui pe suprafața pe care o alocam rapiței”, a declarat pentru Agrointeligența Victor Chivu.

    Grâul și orzul sunt în pericol

    După ce și-a văzut întreaga investiție la pământ, fermierul a căutat soluții pentru a scăpa de soarecii care îi amenințau și culturile cerealiere. “După ce au mâncat rapița, soarecii s-au orientat și către grâu și orz. Atunci m-am gândit cum să fac să scap de ei. Totuși, procesul de eliminare a rozătoarele este unul foarte dificil. Ai nevoie de zilieri pe care trebuie să îi plătești legal, nu la negru. Este foarte dificil să găsești oameni cu ziua, care vor să muncească legal. Ca să scapi de soareci ai nevoie de o echipă de cel puțin 30 de oameni, care să meargă în teren și în fiecare gaură pe care o găsește să pună soluția necesară eliminărilor lor”, ne-a vorbit fermierul despre modalitatea dificilă în care pot fi eliminate rozătoarele.

    Tot județul Teleorman este afectat

    Soareci nu și-au făcut simțită prezența doar în explotația fermierului, întreg județul este afectat. “La noi este nenorocire. Au cheltuit fermierii, în comun, sute de mii de euro pentru a scăpa de ei, cu toate acestea ne lipsește forța de muncă. Ai nevoie de zilieri pe care îi găsești foarte greu, pentru că ei preferă să stea acasă și să primească ajutorul social decât să vină să muncească. Ei vor să vină să lucreze decât dacă îi plătești la negru, acest lucru este imposibil, pentru că și noi avem controale și nu ne riscăm reputația cu chestii ilegale. Avem nevoie de foarte mulți oameni, gândiți-vă numai să cuprinzi cu privirea mii de hectare de teren, dar să iei la pas fiecare părticică de teren și să inspectezi fiecare gaură”, a adus precizări Victor Chivu, cu privire la faptul că procesul de eliminare a rozătoarelor necesită timp îndelungat și oamenii dispuși să muncească.

    Interzis la substanțe puternice pentru combaterea rozătoarelor

    Deși au făcut sesizări la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la situația delicată din zonă, fermierii din Teleorman au fost informați că nu pot folosi substanțe puternice aplicate prin stropire, pentru că ar afecta vânatul.

    Teleormăneanul este unul dintre fermierii cei mai afectați din județ și apreciază că la nivel local, 50% din exploatțiile agricole sunt compromise. Cu toate acești nici cei mai norocoși agricultori, care nu au avut un atac așa masiv de rozătoare în exploatație, nu stau prea bine.”Cei care au avut norocul ca soarecii să nu le treacă pragul s-au luptat cu condițiile meteo, lipsa precipitaților le-a compromise 50% din cultură. Este situația reală a culturii de rapiță de la noi din județ. Lipsa apei după însămânțare și temperaturile foarte scăzute din timpul iernii au dus la această situație. Rapița este o culutră sensibilă, neavând apă în momentul optim, nu a ramificat, iar temperaturile de sub -15 °C au determinat apariția fenomenului de degerături la plantele de rapiță și au dus la compromiterea suprafețelor cultivate”, a explicat Chivu.

    “Acum însămânțăm porumbul, stau cu frica în sân, gândindu-mă că am toate șansele să pierd și această investiție. Cu toate acesta sper să reușim să scăpăm de acest atac al soarecilor cât mai curând, astfel încât să recuperăm o parte din pierderile înregistrate, deși cred că ne așteaptă un an 2015 foarte dificil” – Chivu Victor, fermier din județul Teleorman.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an