Scăderi la prețurile cerealelor la început de săptămână. SUA și Rusia pun bețe în roate bursei europene


Scăderi la prețurile cerealelor europene. Prețurile la cereale au scăzut brusc ieri, luni – 7 iulie, declanșate de scăderea cotațiilor în SUA după sărbătoarea de pe 4 iulie. Rusia și-a stabilit tariful de export pentru grâu la zero, însă Argentina, pe de altă parte, și-a majorat tariful de export pentru porumb.
Prețurile cerealelor au fost supuse unei presiuni masive luni, declanșate de scăderi bruște de două cifre ale prețurilor din SUA în tranzacțiile premergătoare pieței, după ce piața americană a fost închisă vineri, 4 iulie, de Ziua Independenței, raportează ziarul agricol Agrarheute.
Scăderi la prețurile cerealelor. Preț per tonă
Pe Euronext, grâul a scăzut cu 1,50 euro/t în tranzacțiile curente, ajungând la 194,25 euro pe tonă. În timp ce reticența continuă a producătorilor de a vinde reduce presiunea asupra recoltei, activitatea de export din Europa este în prezent foarte slabă.
Porumbul a pierdut, de asemenea, teren în tranzacțiile în curs de astăzi, după ce căldura din ultimele zile a susținut prețurile acestuia. Pe Euronext, contractul principal pentru porumb a scăzut cu 1,75 euro/t, ajungând la 200,50 euro pe tonă în tranzacțiile în curs de luni. Cu toate acestea, porumbul costă în continuare cu aproximativ 6 euro mai mult decât grâul.
Prețurile rapiței, care au fost recent extrem de volatile, au scăzut luni cu 2 euro/t, ajungând la 463,50 euro, în contractul Euronext pentru august 2025. Deși piața se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea campaniei de recoltare, pragul de 460 euro/t s-a menținut până acum.
FranceAgriMer a publicat vineri, 4 iulie, raportul Céréobs, care dezvăluie o deteriorare a situației pieței de porumb din Franța. 78% din piață a fost clasificată drept „bună spre foarte bună”, comparativ cu 81% săptămâna precedentă și 82% media anterioară.
Citește și: UE taie importul de grâu din Ucraina până la maxim 1,3 milioane de tone pe an
Analiștii brazilieni de la AgRural și-au majorat, însă, estimarea privind producția de porumb brazilian de la 128,5 milioane de tone la începutul lunii iunie la 130,6 milioane de tone. Revizuirea reflectă randamentele record ale culturii Safrinha, care sunt acum prognozate la 103,4 milioane de tone, comparativ cu estimarea anterioară de 101,5 milioane de tone.

Rusia stabilește tariful la export la zero. Se preconizează o recoltă bună de grâu
Potrivit FranceAgriMer, ponderea grâului de panificație francez evaluat ca fiind „bun” sau „excelent” a scăzut cu un punct procentual, ajungând la 67% la 30 iunie. Recolta de grâu din Franța a fost finalizată în proporție de 11%, comparativ cu 1% în săptămâna precedentă și 4% în media pe cinci ani, potrivit FranceAgriMer.
Ministerul Economiei din Argentina a majorat tariful la exportul de porumb de la 9,5% la 12%, începând cu 1 iulie. Tarifele la exportul de grâu și orz vor rămâne la 9,5% până la 31 martie 2026. În ianuarie, Argentina a redus tarifele la exporturile agricole cheie pentru a oferi sprijin financiar fermierilor.
Ministerul Agriculturii a anunțat că tariful la exportul de grâu din Rusia va fi redus la zero începând cu 9 iulie, pentru prima dată de la introducerea sa în 2021. Săptămâna precedentă, tariful fusese stabilit la 56,3 ruble pe tonă. Ministerul Agriculturii din Rusia își menține previziunile de producție de cereale de 135 de milioane de tone, inclusiv 90 de milioane de tone de grâu, a declarat ministrul Agriculturii, Oksana Lut.
Citește și: Rusia vrea propria bursă de cereale
Recoltarea timpurie a cerealelor a început în sudul Rusiei, relatează firma de analiză rusă SovEcon în raportul său săptămânal. Randamentele inițiale în principalele regiuni agricole ale țării sunt mai mici decât anul trecut din cauza lipsei de umiditate. SovEcon estimează recolta de grâu în sud la 31,5 milioane de tone, comparativ cu 32,6 milioane de tone anul trecut. Perspectivele mai scăzute de recoltare în regiunile sudice din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile au fost deja luate în considerare în prognoză.
SovEcon estimează producția totală de grâu a Rusiei în 2025 la 83 milioane de tone, comparativ cu 82,4 milioane de tone în anul precedent.
Cota anuală pentru exporturile de grâu ale Ucrainei către UE a fost stabilită la 1,3 milioane de tone – mai mult decât 1 milion de tone în 2021, dar semnificativ mai puțin decât cele 4,5 milioane de tone exportate în 2024/25 în cadrul regimului scutit de taxe vamale în vigoare din 2022.