• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România și alte patru țări au cerut Comisiei Europene măsuri de salvgardare în fața importurilor din Ucraina

    Angelica Lefter -

    Miniștrii Agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România au semnat o Declarație Comună privind aspectele agricole ale modificării acordului comercial UE-Ucraina. Semnarea a avut loc în cadrul unei reuniuni care a avut loc astăzi, miercuri – 9 iulie, la Budapesta, inițiată în contextul acordului de principiu încheiat între Comisia Europeană și Ucraina privind revizuirea Acordului bilateral de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, potrivit Sinor.bg.

    Citiți și: Un nou acord de liber schimb negociat între UE și Ucraina. Piețe deschise, dar cu mecanisme de salvgardare

    Cinci state cer măsuri de salvgardare împotriva importurilor excesive din Ucraina (foto: unttr.ro)

    Măsuri de salvgardare regionale aplicabile automat pentru statele membre din prima linie

    Prin intermediul declarației, miniștrii agriculturii din statele membre aflate în prima linie față de Ucraina solicită o revizuire a sistemului de mecanisme de protejare a producătorilor europeni, punând un accent deosebit pe interesele celor cinci țări și asigurând protecția necesară pentru producătorii lor agricoli.

    În document, aceștia își exprimă îngrijorările cu privire la acordul de principiu al UE cu Ucraina, în special în ceea ce privește creșterea cotelor pentru produse precum mierea, ouăle, zahărul, precum și liberalizarea pieței pentru unele produse lactate. În acest sens, miniștrii agriculturii solicită CE să introducă măsuri de salvgardare regionale aplicabile automat pentru statele membre din prima linie, pe baza unor cote individuale, precum și să introducă un prag minim de preț de import pentru produsele agricole relevante, pentru a preveni vânzarea de bunuri sub prețul producției interne.

    Posibilitatea înființării unui fond special pentru compensarea eventualelor pierderi suferite de fermierii din UE

    Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România insistă ca prevederile de salvgardare să se aplice tuturor produselor agricole, inclusiv celor pentru care tarifele UE au fost deja sau sunt complet liberalizate. Cele cinci țări solicită, de asemenea, Comisiei să ia în considerare posibilitatea înființării unui fond special pentru compensarea eventualelor pierderi suferite de fermierii din UE în cazul unor importuri excesive din Ucraina în viitor.

    Citiți și: Acordul comercial UE-Ucraina după 5 iunie. Ce produse agricole vor fi exceptate de la licențiere

    Se cer cele mai eficiente soluții care să-i protejeze pe fermierii din țările aflate în prima linie

    Declarația exprimă, de asemenea, poziția comună privind producția din Ucraina destinată UE, afirmând că este necesar ca mărfurile să respecte standardele Uniunii.

    În timpul întâlnirii, miniștrii au subliniat că continuă să sprijine partea ucraineană și nu se opun comerțului acesteia cu UE, ci se opun acestor procese care duc la afectarea competitivității și la falimentele producătorilor agricoli din țările apropiate de granița cu Ucraina.

    De asemenea, au subliniat necesitatea unui timp suficient pentru a revizui și analiza temeinic acordul de principiu dintre UE și Ucraina, în vederea găsirii celor mai eficiente soluții în interesul statelor membre.


    Te-ar mai putea interesa

    Seceta ”a topit” porumbul și floarea-soarelui din ferma Mecsol. Andrei Seneșan: ”Și dacă acum vin ploi, nu se mai recuperează” Cum protejăm găinile de caniculă pentru a menține producția de ouă Lupta dintre grâul românesc și cel bulgăresc a fost câștigată de bulgari într-un contract cu Iordania

    Ultimele știri

    Proprietarii de terenuri cu datorii la impozite nu vor mai primi autorizații de la primărie până nu-și achită restanțele Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri Tăierea plății de 200 euro/ha, impact devastator pentru micii fermieri. Cleonic Sucaciu, FNCR: Sectorul este într-o criză puternică