EXCLUSIV! 20.000 de fermieri amenință cu un miting uriaș în București: APIA să renunțe la condițiile aberante pentru obținerea subvențiilor în agricultură!
agrointeligenta.ro -Agrointeligența a aflat în exclusivitate că peste 20.000 de fermieri se organizează în aceste momente prin telefon, e-mail și întâlniri regionale pentru a veni în Capitală la începutul săptămânii ce stă să înceapă.
Agricultorii nu mai pot suporta absurdul la care îi supune Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură și doresc găsirea rapidă a unei soluții pentru ca depunerea cererilor unice pentru subvențiile din 2015 să se realizeze în condiții normale.
”Nu mai suportăm această situație. Am ajuns bătaia de joc a unor funcționari și șefuleți pripășiți pe la APIA. Ni se cer documente fără nici o valoare juridică, semnăm declarații pe propria răspundere ce înseamnă, în fapt, autodenunțuri din cauza bramburelii birocratice de la APIA. Toată lumea vorbește despre reducerea TVA la alimente, dar nimeni nu scoate o vorbă despre agricultură, sectorul care ține PIB-ul României pe linia de plutire. Suntem deciși să venim în București și să arătăm opiniei publice că așa nu se mai poate”, a declarat o sursă de încredere pentru Agrointeligența.
Din informațiile obținute de Agrointeligența, mitingul fermierilor urmează să fie coordonat de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, însă, contactat de reporterii noștri, președintele organizației, Laurențiu Baciu, nu dorit să comenteze foarte mult pe marginea subiectului. ”Nu doresc să comentez acum despre această chestiune de care mă întrebați. Eu sunt transparent față de presă și de aceea vă spun că voi putea face mai multe declarații mâine (luni, 27 aprilie) după-amiază”, a precizat Baciu.
Decizia fermierilor de a ieși în stradă vine în contextul în care, în acest moment, campania de depunere a cererilor de plată pentru 2015 este blocată pentru cei care dețin animale. Mai mult, cei care lucrează pământul sunt obligați să prezinte la APIA un munte de hârtii, multe dintre ele imposibil de procurat în timp util. Cele mai mari probleme o au agricultorii care au făcut schimburi de terenuri sau cei care au comasat suprafețe agricole prin arenzi de la mici proprietari.
”Cum să reconstitui proprietatea dacă cel care a moștenit terenul nu știe câte schimburi au fost făcute? Trebuie să mergi la APIA și să declari suprafața eligibilă pe care o lucrezi conform titlului de proprietate și blocului fizic. Titlul de proprietate cred că îl deține marea majoritate a proprietarilor, dar blocul fizic, în care s-a lucrat inițial pământul, nu se mai știe de 25 de ani. Sau ai varianta de a da o declarație pe propria răspundere în fața notarului sau secretarului primăriei. Eu îi întreb pe cei de la MADR cum îl iau eu pe cetățeanul de 80 de ani să-l duc în fața notarului să declare unde a lucrat terenul în urmă cu 25 de ani?”, explică fermierul din Teleorman, motivul pentru care crede că marea majoritate a fermierilor nu vor beneficia de subvenția pe hectar”, a declarat pentru Agrointeligența fermierul Victor Chivu din Teleorman, cel care are încheiate 1.580 de contracte de arendă pe care trebuie să le autentifice pentru a obține subvențiile agricole.
„Au am 1000 de arendatori, ceea ce ar însemna să vin aici cu un portbagaj de hârtie şi să-l depun la APIA. Gândiţi-vă cât îi va trebui unui lucrător de la APIA să controleze atâtea hârtii. Era de ajuns un tabel centralizator, aprobat de primărie, adeverinţă pe propria răspundere, copie de la Registrul Agricol şi era totul simplificat, exact cum este şi în alte ţări”, a declarat și Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi.
Citiți și:
Foto: epoch-times.ro