• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aspirina pentru legume și flori. Cum să folosești acest medicament în grădină

    agrointeligenta.ro -

    Aspirina pentru legume și flori. Nu vorbim despre un produs special și despre banala aspirină, medicament pe bază de acid acetilsalicilic care poate fi utilizat la plantele, legumele și florile din grădină cu efecte benefice. Vă spune care sunt cele mai bune metode pentru utilizarea aspirinei în grădină, dar și cum și când se aplică acest tratament cu multiple beneficii.

    Aspirina - beneficii pentru plante și flori
    Aspirina – beneficii pentru plante și flori

    Aspirina pentru plante și flori. Beneficii

    Folosirea aspirinei la plante și flori a fost testată de către cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island care au concluzionat că medicamentul ajută dezvoltarea și producția vegetală.

    Efectele acidului salicilic asupra plantelor a fost analizat în SUA pe culturile de tutun și de castravete. La acestea s-a analizat beneficiul pe care acidul salicilic îl are pentru plante, dar nu prin tratare, ci din conținutul deja existent la nivelul acestora, conținut semnalat în perioadele în care plantele trec prin perioade de stres.

    Tratarea plantelor cu aspirină sau acid acetilsalicilic s-a dovedit că poate reduce incidența bolilor cu procente între 94% și 47%, în funcție de cultură. Beneficiile au fost analizate prin prisma faptului că plantele stropite au dezvoltat o imunitate mai ridicată, au fost într-un fel puse în alertă și au răspuns mai repede și mai bine factorilor externi.

    Un alt beneficiu al aspirinei este că ajută plantele să tolereze mai ușor arșița sau frigul extrem.

    Stropirea legumelor cu soluție de aspirină

    Cum se folosește aspirina pentru plante și flori

    Pentru tratamentul cu aspirină la plante aveți nevoie de o pastilă pe bază de acid acetilsalicilic și de 3 litri de apă curată. Pastila – care poate fi chiar și expirată, se pisează foarte fin și se pune în apă, amestecând pentru o dizolvare cât mai bună. Mulți horticultori folosesc apă distilată pentru a prepara tratamentul.

    Plantele se stropesc cu tratamentul cu aspirină sau se pot uda la rădăcină. Se recomandă o stropire sau o udare o dată la trei săptămâni, în perioada când plantele sunt în creștere.

    Când se aplică aspirina la plante și flori

    Aspirina se aplică la plante atunci când acestea sunt în plină dezvoltare și observați că au probleme precum:

    Soluția cu aspirină se stropește pe plante dimineața, ca să fie mai bine absorbită și să nu afecteze albinele sau alte insecte benefice din grădină care sunt active mai târziu.

    Aspirina pentru combaterea bolilor la plante și flori

    Aspirina la plante și flori se folosește pentru combaterea unor boli periculoase precum fuzarioza și vertilicioza, ambele boli fungice (cauzate de ciuperci). În cazul acestora, aspirina reduce răspândirea lor.

    Se administrează 300-400 mg de aspirină în 4,5 litri de apă și se stropesc plantele de 2 sau de 3 ori pe lună.

    Fertilizarea plantelor cu aspirină

    Aspirina poate fi utilizată și ca fertilizant la plantele care sunt întârziate în dezvoltare sau al cărui aspect vă îngrijorează.

    Fertilizarea trebuie începută din luna martie dacă este vorba de plante de interior și în orice perioadă a anului la cele din exterior.

    Se zdrobește o jumătate de pastilă de aspirină și se dizolvă în 4 litri de apă. Acidul acetilsalicilic ajută sistemul imunitar al plantelor dacă este aplicat foliar – prin stropire sau chiar prin udare sa rădăcină, o dată la 3-4 săptămâni, în fazele de dezvoltare ale plantelor.

    Asprina la rosii

    Aspirina pentru tratamente la roșii

    Aspirina se poate folosi și pentru ajuta la stimularea roșiilor și la întărirea lor în fața bolilor. Cei care au aplicat soluția cu aspirină la tomate au semnalat că acestea cresc mai repede, au mai puțin boli și insectele nu mai sunt așa atrase de plantele tratate.

    Cel mai important beneficiu al aspirinei la tomate este că previne mana.

    Tratamentul cu aspirină se poate aplica și la ardei, cartofi sau vinete.

    Aspirina în apa de la flori

    Aspirina în apa de la flori

    Aspirina pisată pusă în apa din vază ajută florile tăiate să țină mai mult timp. Pastila de aspirină trebuie să fie bine pisată și amestecată înainte într-un pahar cu apă. Soluția se pune apoi în completarea apei din vază. De fiecare dată când se schimbă apa se poate adăuga și soluția cu acid salicilic care va reduce producția de etilenă – ofilirea va fi întârziată, și va împiedica mucegăirea codițelor și a frunzelor.

    Aspirina la plante pentru combaterea insectelor

    Nu este foarte clar cum combate aspirina atacul insectelor. S-a constat însă că numărul dăunătorilor este mai mic la plantele tratate, poate și din cauză că acestea sunt mai puternice și nu permit ca atacul să se extindă.

    Aspirina pentru stimularea rădăcinilor

    Aspirina poate fi folosită și pentru stimularea rădăcinilor. Un tratament similar, tot pe bază de acid salicilic, se face și cu apa de salcie.

    Dacă folosiți aspirină pentru înrădăcinarea butașilor, se pune o pastilă în 250 ml de apă și se amestecă bine până medicamentul se dizolvă. Butașul se pune apoi în soluție și se lasă timp de câteva ore înainte de plantare. La fel ca al apa de salcie, tratamentul ajută la dezvoltarea unor rădăcini mai puternice și la prindere.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!