• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacere cu un hectar de lavandă. Irina Acatrinei, cultivatoare: ”La 1.500 de kilograme extragem trei litri de ulei”

    Angelica Lefter -

    O familie de tineri români din Târgu Frumos, județul Iași, a înființat cele mai parfumate culturi. Irina Acatrinei împreună cu familia sa cultivă lavandă, șofran și trandafiri de dulceață. Suprafața dedicată lavandei este de 10.000 de metri pătrați, un loc de vis unde cei care trec pragul fermei pot face fotografii când planta se află la înflorire, dar și terapie cu parfumul calmant al acestei plante.

    Sosiți în țară acum câțiva ani, după ce au cunoscut experiența străinătății timp de 10 ani și au reușit să formeze o familie tocmai în Irlanda, soții Acatrinei s-au întors să lucreze pământul în România, alături de copiii lor, pe care au vrut să-i aducă mai aproape de bunici și de traiul frumos din mediul rural. Irina a vrut să îmbine pasiunile sale pentru agricultură, flori și fotografie și a reușit astfel să devină unul dintre cei mai apreciați producători din zonă.

    Acum după aproximativ 4 ani, lavanda de pe 1 hectar se află la recoltat, însă până mai ieri, iubitorii de natură au venit să admire câmpul cultivat cu plante din soiul Lavandula angustifolia, după cum a menționat Irina Acatrinei pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Secretele cultivării lavandei: Ce trebuie să știi înainte să începi o afacere cu ”aurul mov” din agricultură

    Câmpul de lavandă al Irinei Acatrina, județul Iași (foto: Facebook/ Sofran de Iasi Natural,Lavanda si trandafiri de dulceata )

    Lavandula angustifolia – soiul de lavandă dulce, folosit în alimentație

    Fără să acceseze fonduri europene sau să obțină subvenție pentru cultivarea plantelor aromatice, Irina Acatrinei a reușit să facă din lavandă un business pe sufletul său. Lavanda recoltată ajunge să fie transformată în produse cosmetice, de la uleiuri terapeutice, la săpun, dar este și comestibilă. Ceaiurile de lavandă reprezintă unul dintre cele mai apreciate produse, având un efect de calmare și o aromă deosebită.

    ”Noi cultivăm lavandă pe un hectar, din soiul Lavandula angustifolia, un soi foarte dulce, alimentar, deci se poate folosi cu încredere în bucătărie. Lavanda poate ține și 20-30 de ani dacă este tăiată și îngrijită corespunzător, dacă nu, se înlocuiește cu butași tineri la 10-15 ani dacă nu mai dă randamentul care se dorește. Cultura are 4 ani la noi, plus doi în pepinieră, deci plantele au 6 ani de viață”, a spus Irina Acatrinei.

    Cultura de lavandă a Irinei Acatrinei, județul Iași

    Cultura de lavandă se îngrijește manual din primăvară până în toamnă

    Cultura de lavandă nu este ușor de întreținut. În sistem, ecologic, pentru că numai așa se folosește în industria cosmetică și pentru consum, ea trebuie foarte mult lucrată cu mâna. Forță de muncă nu prea se găsește, iar greul este dus de fermieri.

    ” În fiecare an avem lucrări, începând din primăvară o tundem ca să îi dăm un format, apoi bineînțeles că se face totul manual. Curățarea se face nu doar la tufe, ci și pământul, să fie fără buruian. Se lucrează cu sapa pentru că este cultură ecologică și lavanda în general se lucrează fără a fi stropită pentru că ea este terapie și atunci suntem atenți. Motocultorul îl folosim printre rânduri acolo unde se poate interveni. Până la recoltare o prășim de mână de patru ori și până în toamnă mai trecem încă de două ori prin ea. Acest lucru îl facem noi, familia, găsim din ce în ce mai puțini oameni care să ne ajute”, a menționat Irina Acatrinei pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ulei și apă florală de lavandă (foto: Facebook/ Sofran de Iasi Natural,Lavanda si trandafiri de dulceata )

    La 1.500 de kilograme de lavandă sunt produși 3 litri de ulei

    Vremea influențează foarte mult înflorirea lavandei. În mod normal ar fi început înflorirea în iunie, dar din cauza temperaturilor din acest an înflorirea a fost întârziată cu două săptămâni. Acum sezonul fotografiilor și al înfloririi maxime s-a încheiat și se apropie procesul de recoltare.

    ”Deocamdată nu am început recoltarea propriu-zisă. Recoltăm doar buchețele pentru că facem săculeți de lavandă, ceaiuri. Lavanda trebuie recoltată numai pe soare, să fie uscată, orice ploaie amână procesul de recoltare deci urmărim foarte mult vremea. Trebuie să găsim câteva zile la rând când este soare plin, nu trebuie recoltată dimineața pe rouă, în soare uleiul urcă sus în plantă și o recoltăm și o ducem la distilerie. Recoltarea se face tor manual cu o miniseceră. Pentru toată suprafața, nepunând munca noastră, ne costă întreținerea 6.000 de lei. Noi plătim la o distilerie pentru a putea produce uleiul, la o presă de 1.500 de kilograme plătim în jur de 700 de lei, din care extragem 3 litri de ulei de lavandă. Nu am ajuns la capacitatea maximă, estimăm ca în 3 ani de zile să avem tot hectarul de plante la maturitate, dar anual producem între 15-20 de litri de ulei, dar fiecare an este diferit”, a explicat Irina Acatrinei.

    Cultura de lavandă, la înflorire

    Produse naturale din lavandă, la prețuri între 5 și 10 lei, din poarta fermei

    Citiți și: Mesajul producătorului român a fost transmis la Târgul MoldAgro Expo!

    Fermiera a menționat că produsele principale care rezultă din procesare sunt uleiul și apa de lavandă. Totodată, florile de lavandă sunt ambalate pentru ceai cu tot cu tijă, mai produce sirop și săpun natural cu lavandă. Totodată, perioada înfloririi este marcată de un festival dedicat, adică o perioadă de 2-3 săptămâni în care oamenii pot veni să facă poze sau terapie cu lavanda.

    ”Prețurile sunt acceptabile, de la poarta fermei, 10 lei un ulei la 10 mililitri, avem și fiole mai mici la 5 lei, la fel apa de lavandă, avem și săpunuri la 5 lei, ceaiurile la 10 lei. Sunt producător, persoană fizică, dar nu aș putea spune că trăiesc din cultura de lavandă, de aceea am și alte culturi, pentru a aduce un venit în casă. Produsele se găsesc online și de cele mai multe ori le vând fie din fermă, fie livrez onorând comenzile online sau mergem la târguri și evenimente”, a specificat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Irina Acatrinei.

    Lavanda înflorită a Irinei Acatrinei (foto: Facebook/ Sofran de Iasi Natural,Lavanda si trandafiri de dulceata )

    Pentru produsele naturale rezultate din munca familiei Acatrinei și dragostea pentru lavandă puteți accesa pagina de Facebook – Sofran de Iasi Natural,Lavanda si trandafiri de dulceata, unde este afișat numărul de telefon: 0757 257 189.


    Te-ar mai putea interesa

    Mălaiul românesc produs de fermierul Vasile Balcan a început să fie comercializat în magazinele Carrefour Raport USDA – iulie 2025: Producție record la floarea-soarelui în Federația Rusă. Prețuri la zi în România O lege nouă pentru emiterea titlurilor de proprietate a fost publicată în Monitorul Oficial

    Ultimele știri

    Milan Kelo, Cooperativa Fermierul Nădlăcan: Ne-am aprovizionat cu îngrășăminte. Prețurile cresc iar de la 1 august Ștefania Rădoi, legumicultoare din Lungulețu: ”Varza înseamnă hrană pentru o țară întreagă, iar fermierii nu sunt ajutați” Prețurile îngrășămintelor, în ușoară scădere. Excepție face ureea, care se scumpește