Circ cu Remus Cernea la Comisia pentru agricultură: ”Luăm și zâmbetele copiilor și asta e deja trist”
agrointeligenta.ro -Proiectele legislative depuse de Remus Cernea în calitate de deputat fac deliciul presei și nu de puține ori reușesc să stârnească discuți aprinse în Parlamentul României. La ședința de ieri a Comisiei pentru agricultură, deputații au fost puși în situația de a decide cu privire la ”zâmbetele copiilor” în contextul în care Cernea a venit cu propunerea de a se interzice folosirea animalelor sălbatice pentru spectacole de circ.
O idee bună dar expusă într-un mod lamentabil de către Remus Cernea i-a determinat pe parlamentarii Comisiei pentru agricultură să respingă inițiativa deputatului ales pe listele USL la Constanța, actualmente independent. Astfel, s-a ajuns să fie propusă spre respingere o idee rezonabilă de a stopa chinuirea animalelor în contextul în care se știe că dresajul are la bază violența fizică și psihică asupra animalelor.
Votul împotrivă dat de parlamentari a pornit de la faptul că proiectul de lege a fost elaborat cu multe lipsuri, lăsând loc unor abuzuri. Cu presa de față la ședință, deputații nu au mai dorit să insiste pe amendarea/corectarea proiectului, ci au preferat să îl propună pentru respingerea la votul final.
”Este o măsură europeană, ne aliem la niște norme, dar momentan nu am pus nimic în loc, avem un minus, un handicap. Știți ce luăm? Luăm și zâmbetele copiilor și asta e deja trist. Asta nu înseamnă că nu sunt de acord cu această inițiativă, dar haideți să facem mai mult pentru noi, pentru copiii noștri, pentru viitor”, a declarat liberalul Stelian Dolha.
Acesta a explicat că este de acord cu propunerea de a interzice folosirea animalelor la circ dacă pe perioada celor trei ani de tranziție până la eliminarea acestor activități, va fi planificată și o investiție în grădinile zoologice, singurele locuri unde copii vor mai putea vedea animale sălbatice. ”Sunt de acord cu această inițiativă propusă de domnul cernea, dar mă întreb ce punem în loc. Dacă desființăm circul și foarte mulți copii de la țară, foarte multe animale le văd acum doar acolo – pentru că nu au altă posibilitate și abia șateaptă să vină circul să vadă lei, tigri, elefanți. Dar eu mă întreb ce punem în loc. Ar trebui să avem o altă preocupare, să facem ca în alte țări occidentale, civilizate, să avem grădini zoologice în parcuri”, a mai spus Dolha.
La rândul său, vicepreședintele Kelemen Attila s-a arătat îngrijorat de faptul că proiectul de lege l va elimina din circuri animalele sălbatice, permițând, în schimb, folosirea unor animale domestice precum câinii, caii sau anumite specii de păsări.
Propunerea de lege iniţiată de Remus Cernea modifică articolele 17 şi 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor şi are drept scop interzicerea folosirea animalelor sălbatice în circuri şi relocarea lor în rezervaţii naturale sau sanctuare în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a legii.
Anterior audierilor de astăzi, iniţiativa a fost respinsă de Senat cu 71 de voturi „împotrivă” şi 41 „pentru”. For decizional este Camera Deputaţilor, avizul Comisiei pentru agricultură fiind unul consultativ.