Tânârul Denis Barbu a început să cultive cartofi și a ales trei soiuri speciale pentru a avea vânzare bună și preț


Denis Barbu studiază la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – se află în cel de-al doilea an de studiu, ocupându-se și cu agricultura. Împreună cu mama sa, tânărul cultivă mai multe hectare de grâu, porumb și floarea-soarelui. Cu toate acestea, în acest an agricol a decis că își dorește propria afacere și astfel a reușit să scoată pe piață trei soiuri speciale de cartofi, în primul său an de producție.
Tânărul Denis Barbu, din comuna Călmățuiu, sat Nicoale Bălcescu, județul Teleorman, lucrează, în familie, 1.600 de hectare, toate cultivate cu cereale. Cultura de cartofi, înfiiințată de el anul acesta, este, însă, trecută pe persoană fizică și reprezintă propriul proiect de care este foarte mândru. A reușit să obțină sămânță de cea mai bună calitate, la prețuri rezonabile, pentru cele 4 hectare cultivate cu cartofi din soiurile Prada, Red Lady și Queen Anne.

Investiția cea mai importantă la cultura de cartofi este în sămânță
Anul acesta, Denis Barbu a văzut ce înseamnă implicare totală într-un proiect agricol. A trecut peste toate provocările, iar la final a ieșit cu cartofii la vânzare.
”Am vrut să pun 4 hectare cu cartofi și am ales trei soiuri. Am pus două hectare de Prada, un hectar de Reda Lady și un hectar de Queen Anne. A fost mai mult un experiment, să văd dacă se face la noi în zonă producție, pentru că pe o rază de trei kilometri nu se mai produc cartofi la noi. Mi-am dorit mult să fac un proiect pe numele meu, să văd dacă voi reuși. Am luat un tambur și o pompă deocamdată, să pot să îi ud, altfel nu aveam nicio șansă. Soiurile acestea mi le-a recomadat un prieten din zona Târgu Secuiesc, unde este mama cartofului, este și el fermier, are ferma Kanabe, care cultivă vreo 100 de hectare de cartofi. El mi-a recomandat soiurile acestea, care sunt de origine Olanda, el a cumpărat elită și mie mi-a dat înmulțire, eu am cumpărat clasa A de la el. Din ce am văzut, cea mai importantă este baza, sămânța, aici trebuie să fie și investiția cea mai mare, cât mai de calitate, cât mai sănătoasă și neîncolțită”, a spus fermierul Denis Barbu.

Soiurile de cartofi Prada, Red Lady și Queen Anne, preferate de fermierul Denis Barbu
Tânărul fermier a avut de ales între mai multe soiuri de cartofi, care ar fi dat un randament și mai mare la hectar, însă în schimbul cantității, a ales calitatea. Soiurile Prada, Red Lady și Queen Anne sunt unele dintre cele mai apreciate atât din punct de vedere al formei, randament la producție și calități culinare.
”Aveam alternativă să iau și alte soiuri care se pun preponderent la noi în sud. Ele nu sunt niște soiuri cu niște calități extraordinare și gust culinar, ele fac producții mari, dar calitatea lor nu este net superioară. Soiul Prada este un cartof galben, este semitimpuriu și are o producție destul de bună la hectar, adică se fac cu lejeritate 30 de tone în condiții de irigat, de aceea am vrut să pun 2 hectare. Are și calități culinare, este bun și la prăjit și la piure și de fiert. Are un gust excepțional. Are și culoare, aspect și formă, sunt uniformi. Soiul Red Lady este un cartof roșu cu interiorul galben. Am pus un hectar cu acest soi, are nevoie de un drenaj la apă foarte bun și este mai sensibil la boli. În schimb, a avut dezvoltarea mult mai viguroasă, asta mi-a plăcut la ei. Produc în medie 12 cartofi pe cuib, pe plantă. Ca și calități culinare, sunt păretabili pentru ciorbe, supe, pentru că nu se sfărâmă, aceasta este calitatea lor. Și prăjiți am încercat, se fac puțini mai moi față de Prada și sunt foarte gustoși. Soiul Queen Anne este pentru fiert și iese un piure foarte, foarte cremos. Face cam vreo 15 cartofi pe plantă de mărimi medii. Am dat cam 2,5 lei/kilogram pe sămânță, iar pe hectar a venit cam 7.500 de lei, aceasta a fost investiția numai în sămânță”, a explicat fermierul teleormănean.
Citește și: Cultivare cartofi: plantare, îngrijire, producții, subvenții

Costuri de 20.000 de lei pe hectar, pentru producția de cartofi speciali
În afară de sămnță, costuri au mai fost cu lucrările generale. Neavând utilaje speciale pentru cultura de cartofi, Denis Barbu a trebuit să le închirieze, motiv pentru care a mai avut costuri și pentru acestea. Apoi, pentru recoltat, fermierul are nevoie de mână de lucru, plătită cu 20 de lei/oră. Acum, rămâne de văzut dacă valorificarea producției va aduce rentabilitate, astfel încât să continue activitatea și anul agricol care urmează.
”Eu am închiriat utilajele și am făcut media pe fiecare hectar în parte, cu tot cu tratamente, am făcut și alternanța fungicidelor, gândaci nu am avut, o singură dată i-am stropit pentru gândaci. În mare m-a dus la vreo 20.000 de lei pe hectar. Acum urmează cheltuielile cu oamenii, îi plătesc cu 20 de lei/oră. Ca să scot un camion, înseamnă între 30 și 40 de persoane. Pe mine ca să scot un camion mă costă 5.000 de lei, doar mâna de lucru. Este o situație destul de delicată ce mă pune pe gânduri, o să vedem dacă la anul merită să mai pun”, a menționat tânărul fermier, care a specificat că din poarta fermei, soiurile Prada și Queen Anne le vinde cu 20 de lei sacul de 10 kilograme și cu 40 de lei sacul de 20 de kilograme. În schimb, pentru soiul Red Lady, tânărul cere la poarta fermei 25 de lei/10 kilograme și 50 de lei/20 de kilograme.

Fermierul Denis Barbu a mai menționat că intenționează, dacă afacerea cu cartofi este rentabilă, să se extindă și să pună bazele unei mici fabrici de ambalare. Până atunci, însă, a făcut un apel către cumpărători, să suțină producătorii autohtoni și să cumpere cartofii românești, în detrimentul celor care ajung pe piața noastră din alte state.
Cine dorește să se bucure de gustul autentic al cartofilor românești, poate face comandă direct din fermă, accesând pagina de Facebook – Denis Barbu.
