• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un tânăr întors din Germania cultivă pepeni cu gust de pară pe care îi vinde la poarta fermei cu 8-10 lei/kg

    Angelica Lefter -

    Pepenele cu gust de pară reprezintă cultura inedită a unui fermier arădean care s-a întors din Germania pentru a investi în agricultura românească. Ineditul pepene originar din Asia este destinat atât exportului cât și consumului autohton, mai ales acolo unde s-au creat comunități de asiatici, obișnuiți cu fructul cu aer exotic.

    Ionuț Ursa (31 de ani), din satul Țela, comuna Bata, din județul Arad, a cultivat un hectar cu un soi de pepene special, mai exact un pepene galben, dulce, cu gust de pară, cu proveniență tocmai din Coreea de Sud. Este al doilea an când produce un astfel de pepene, deci se află încă la început de business în agricultură. Tânărul s-a întors acum câțiva ani din Germania, unde a lucrat în construcții, și a hotărât să investească în agricultură, alături de familie.

    Citiți și: Pepeni de septembrie. Fermierul Eugen Cojocaru: ”Am recoltat în tranșe, încă mai livrăm către supermarketuri”

    Pepenii din varietatea Makuva, cu origine din Coreea de Sud, cultivați în zona Aradului

    Fermierul arădean cultivă pepeni și zmeură, însă cultura de Cucumis melo, varietatea Makuva, este încă în testare, având în vedere că se află în al doilea an de producție. Primul an a fost unul de succes fermierul reușind să vândă producția atât în România, cât și în țări din UE, pentru comunitățile asiatice, după cum a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Anul acesta am avut un hectar de pepene galben și mai avem și zmeură în anul trei undeva la 2.000 de metri pătrați. Am fost plecat, am lucrat în construcții în Germania, dar am revenit pentru că eram acolo singur și am preferat să fiu lângă familia mea. Împreună, încercăm să facem ceva acasă la noi. Am crescut la țară cu drag de pământ, am avut și animale. Aici nu este neapărat o zonă cu tradiție pe legumicultură, dar am renunțat la zootehnie când am plecat în Germania. Acum sperăm și ne este gândul și la animale, dar o să mai vedem. Deocamdată rămânem la cultura de pepeni Cucumis melo, varietatea Makuva, pepeni dulci, cu gust de pară, preferați mai ales de cei din comunitățile asiatice, dar nu excludem și alți doritori”, a menționat fermierul bănățean.

    Pepenele asiatic este mai dulce și mai mic decât pepenele galben clasic

    Experiența de peste graniță i-a arătat fermierului care ar fi drumul pe care ar trebui să apuce odată întors în țară. A văzut acolo că există o cerere mare de pepene asiatic pe piața europeană, mai ales în comunitățile asiatice formate în Europa. Așadar, a considerat, pe bună dreptate, că va avea o piață de desfacere pentru pepenele mai dulce decât cel cu care am fost obișnuiți.

    ”Proprietățile acestui pepene ar fi ca și la unul normal, doar că este mult mai dulce. Noi am cultivat soiul pentru că am reușit să avem intrare pe partea de distribuție din Europa, mai ales Germania, pentru comunitatea coreeană și asiatică, în general, de acolo. Acest pepene este unul mai mic decât pepenii galbeni clasici, cel mai mare a avut cu puțin peste 1 kilogram, iar în general greutatea variază între 500 și 600 de grame. El se distinge prin mărime și gust, are un gust dulce de pară, mai este numit și pepene-ananas” a menționat Ionuț Ursa, care a spus că nu este chiar singurul cultivator din țară de acest soi de pepene, însă se numără printre puținii fermieri îndrăzneți.

    Citiți și: Pepenele cu cel mai mare succes de piață: și la preț, și la vânzări

    Afidele, principalul dăunător al pepenelui asiatic cu gust de pară

    Cucumis melo, varietatea Makuva, nu este prea sensibil pentru a fi cultivat în România. Fermierul a menționat că această cultură este irigată, dar a avut probleme cu afidele.

    ”Anul trecut am testat plantele cultivându-le pe un pământ mai sărăcăcios și am rămas uimit de cum au ieșit și cum s-au comportat. Nu am avut niciun fel de problemă. Atunci i-am aplicat culturii doar un tratament pentru afide. Noi îi cultivăm în stadiul de răsad la 40-45 de zile, iar la maturitate ajung undeva la 80-90 de zile. Noi am început prima serie de răsaduri la 10 mai. Îi cultivăm în câmp, doar răsadurile le producem în spațiu protejat”, a menționat fermierul arădean.

    Pepenele dulce, asiatic, cultivat într-o fermă din Arad

    Pepenele cu gust de pară se vinde la 10 lei/kg, din poarta fermei

    Ionuț Ursa a menționat că a vândut în România pepeni cu 8-10 lei/kg, însă nu au fost cantități mari. La comenzi semnificative este dispus să negocieze prețul, după cum a menționat pentru Agrointeligența -AGROINTEL.RO.

    ”Anul acesta am pus pepenii asiatici pe un hectar, adică până în 3.000 de plante. Ca și costuri pentru un hectar de cultură de pepene asiatic aproximez un 8.000 – 10.000 de lei, aici nu includ costul semințelor și munca noastră. În România nu am vândut cantități, dar am dat cu 8-10 lei kilogramul. La angros încă nu am avut comenzi în țară, dar se poate face un preț în funcție de cantitate”, a menționat Ionuț Ursa, care a apreciat că și-ar dori o extindere a suprafeței cultivate cu acest tip de pepene asiatic.

    Cei care își doresc să încerce pepenele cu gust de pară, pot intra pe pagina de Facebook Ferma Melisa&Damian, unde vor găsi mai multe informații relevante și fotografii cu acest tip de pepene asiatic.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege în vigoare: Numărul maxim de găini care pot fi crescute la curte Decizie Primărie: Circulația căruțelor, interzisă fără „toaletă portabilă” pentru animale Posturi desființate în primării. Numărul de angajați dintr-o primărie în funcție de populația comunei

    Ultimele știri

    Cu ce erbicidează toamna o fermă din județul Olt, pentru producții mari la grâu și rapiță Șeful Comisiei de Agricultură vrea să salveze un liceu agricol: ”Nu este doar o școală, ci un reper al educației” Un tânăr întors din Germania cultivă pepeni cu gust de pară pe care îi vinde la poarta fermei cu 8-10 lei/kg