• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a decurs vizita inspectorilor europeni la ferma lui Nicolae Sitaru: Au stat trei ore și au avut o surpriză de proporții în mijlocul unui lan de porumb

    Gabriela Gimbășanu -

    Un audit discret, dar de o importanță crucială pentru agricultura românească, se desfășoară zilele acestea în România unde o delegație de specialiști și reprezentanți ai Comisiei Europene au venit să verifice efectele folosirii nicotinoidelor la cultura de porumb și de floarea-soarelui. Vă reamintim că și anul acesta, țara noastră a solicitat și a obținut o derogare pentru ca fermierii să utilizeze aceste substanțe timp de circa două luni.

    În exclusivitate, Agrointeligența a anunțat vizita inedită de la Bruxelles, delegații fiind interesați atât de vizitarea unor ferme de la noi, cât și a unor companii de inputuri. Momentul-cheie al acestui audit, a fost ziua de ieri, când oficialii europeni au ajuns în ferma fermierului Nicolae Sitaru din județul Ialomița.

    ”Auditul de astăzi (marți – 5 mai, n.r.) a decurs bine. Delegația a ajuns la noi în fermă la prânz, și a fost formată dintr-un reprezentant din Belgia, unul din Danemarca și unul din Germania. Din partea ministerului agriculturii a venit domnul Mihalache”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Sitaru.

    Citiți și: Fermierii nu vor să renunțe la pesticidele cu neonicotinoide: Fără acestea, recoltele de porumb și floarea-soarelui sunt compromise

    Vizita la ferma ialomițeanului a durat trei ore, timp în care l-au bombardat pe agricultor cu întrebări. ”Erau interesați de tot ce înseamnă comunicarea cu ministerul prin Oficiile Județene de Protecție a Plantelor, cum ne-au informat, cum au urmărit culturile, modalitatea în care au fost puse în practică excepția de folosire a neonicotinoidelor. Erau destul de porniți și păreau nedumeriți cum toată Uniunea Europeană interzice utilizarea neonicotinoidelor și noi tot cerem derogare”, ne-a spus vicepreședintele LAPAR.

    Au verificat documentele pentru semințe

    Auditorii europeni nu s-au mulțumit doar cu răspunsurile agricultorului, ci au cerut să vadă și documentele exploatației agricole, au verificat produsele dacă sunt autorizate la folosire, dacă există certificat de calitate la produse și dacă la sole s-a pus plăcuță cu “sămânță tratată cu neonicotinoide”.

    Delegația de la Bruxelles a dorit să vadă inclusiv cultura de porumb din câmp, acolo au avut parte de o adevărată surpriză care i-a ajutat să înțeleagă cât de periculoși sunt dăunătorii care amenință recoltele din România. ”I-am dus într-o zonă în care aveam infestare medie cu rățișoara porumbului, iar pe un singur fir de plantă, le-am putut arăta zece astfel de insecte. La vederea rățișoarelor, străinii mi-au dat dreptate și au spus că în restul Uniunii Europene nu există probleme cu acest dăunător. Atunci mi-am dat seama că este normal să-și pună întrebarea de ce tot cerem să utilizăm neonicotinoide și sper că vizita în România și la noi în fermă i-a convins de importanța folosirii lor în România”, a mai spus Sitaru pentru Agrointeligența.

    Citiți și: Fermierii și companiile de inputuri fac front comun pentru NEONICOTINOIDE. Laurențiu Baciu, LAPAR: ”Vă invit să ne luăm de braț și să mergem împreună la Bruxelles”

    În calitate de vicepreședinte al LAPAR, organizație de fermieri care sa luptat an de an pentru a primi acord temporar de folosire a neonicotinoidelo, Nicolae Sitaru este optimist și crede că oficialii trimiși de Comisia Europeană vor realiza că nu există un interes ascuns în obținerea acestor derogări. ”Le-am spus că noi suntem de acord să nu mai folosim neonicotinoidele, dar noi nu suntem nici oameni de știință, nici cercetători, și că ei trebuie să ne ofere o soluție cu care să combatem acești dăunători. Să ne spună dumnealor ce să facem în așa fel încât să rămânem cu cultura”, spune Sitaru.

    Neonicotinoidele și albinele

    În cadrul discuțiilor de la fermă a fost atins inclusiv subiectul legat de pericolul pe care folosirea neonicotinoidelor l-ar putea reprezenta pentru albine. ”Este o chestiune destul de alambicată. Eu cred că totuși albina nu are ce să caute pe un câmp negru, pe care abia se seamănă. De regulă, albinele vin după ce noi anunțăm că suntem gata cu ultimul tratament la sămânță. Nu prea coincide prezența albinelor cu semănatul nostru”, ne-a precizat Nicolae Sitaru.

    În afară de vizita la ferma din județul Ialomița, oficialii europeni au vizitat și punctul de lucru al companiei Monsanto, precum și un oficiu local de protecție a plantelor. ”La final, se va face un raport care va fi publicat și va putea fi consultat de toată lumea. Am înțeles că mai mers și la alte ferme, în alte județe”, ne-a mai spus agricultorul.

    ”Eu cred că delegații europeni s-au convins că noi nu am cerut de nebuni excepția pentru folosirea neonicotinoidelor. Pentru activitatea noastră agricolă, aceste substanțe sunt extrem de importante la cultura de rapiță, floarea-soarelui și porumb, să putem să tratăm în continuare semințele pentru că altfel vom avea pierderi uriașe” – Nicolae Sitaru, fermier din Ialomița și vicepreședinte al LAPAR.

    Foto: Guraialomitei.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an