• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Ordonanța subvențiilor”, la vot final în Parlament. Vezi ce modificări au făcut deputații din Comisia pentru agricultură!

    agrointeligenta.ro -

    Timp de aproape cinci ore, parlamentarii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților au dezbătut ieri, marți – 5 mai, legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

    UPDATE: Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 3/2015 a fost adoptat în ședința de plen din 6 mai cu amendamentele făcute în Comisia pentru agricultură. Actul normativ a fost transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

    În cadrul ședinței din Parlament au fost făcute o serie de modificări ce urmează a fi supuse astăzi votului decisiv din plen. Agrointeligența vă prezintă care sunt principalele amendamente aduse de deputați în textul actului normativ care reglementează regimul subvențiilor agricole până în 2020:

    A fost prelungit termenul de depunere a cererii unice de plată. În acord cu o comunicare oficială de la Bruxelles, deputații români au votat pentru termenul de 15 iunie fără penalizări. Prezent la discuții, secretarul de stat George Turtoi a atras însă atenția că după această dată, orice cerere va mai fi depusă va fi declarată neeligibilă.
    – A fost completată sintagma referitoare la identificarea ”fără echivoc” a terenurilor agricole pe aplicația online GIS furnizată de APIA. Astfel, pentru a soluționa inclusiv situațiile în care există schimburi de terenuri, deputații din Comisia pentru agricultură au decis ca formularea să fie modificată astfel încât fermierii ”să identifice, să declare, să delimiteze şi să localizeze fără echivoc parcelele agricole utilizate în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA, care permite prelucrarea datelor spaţiale şi alfanumerice privind suprafeţele declarate şi să utilizeze datele cadastrale disponibile. Începând cu anul 2018, identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole se fac obligatoriu pe baza datelor cadastrale”.
    A fost eliminată obligativitatea ca până în 2018 să fie clarificată situția funciară a fermelor românești. Propunerea i-a aparținut vicepreședintelui Comisiei pentru agricultură, Attila Kelemen, care a arătat că această prevedere nu își are locul în ordonanța care indică responsabilitățile fermierilor și că includerea acestei fraze nu va avea oricum nici un efect asupra modului în care decurg pașii pentru implementarea Programului Național pentru Cadastru și Carte Funciară.
    Instituțiile financiare nebancare au fost incluse, alături de bănci, în sistemul de garantare pentru finanțarea activităților din sectorul agricol.
    Posibilitatea dată asociațiilor de crescători de animale de a încasa subvențiile dacă prezintă un acord scris- pe tabel, de la toți membrii organizației. În acest fel, conducerea asociației nu mai poate dispune cum dorește de bani și să mai existe cazuri de cheltuieli ce nu avea de-a face cu agricultura. În cazul în care nu se ajunge la un acord privind subvențiile plătite către asociații, membrii care asigură încărcătura de animale pentru supafața concesionată/închiriată vor putea cere ei separat subvenția, dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate și fac dovada utilizării legale a acestor suprafeţe de pajişti de către fiecare membru al asociaţiei o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere şi centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare şi numărul de animale pe fiecare membru al asociaţiei.
    – S-a inclus ca și termen în ordonanță ”utilizarea legală a terenului agricol” care înseamnă utilizarea pentru activităţi agricole a suprafeţei de teren agricol din cadrul exploataţiei aflate la dispoziţia fermierului pe tot parcursul anului de cerere. Așa sperăm că nu vor mai fi probleme în declararea suprafețelor eligibile pentru încasarea subvenției.

    Forma finală a OUG 3/2015, cu toate modificările votate ieri în Comisia pentru agricultură vor fi dezbătute și votate astăzi, miercuri – 6 mai, în plenul Camerei Deputaților, for decizional.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!