Fermieri de succes

Doi ingineri rulează un milion de euro pe an din lemnul de salcâm, vând doar la export

Soţii Mateşan, doi ingineri din Timişoara, s-au apucat în anii 2000 să facă ambalaje din lemn. Au pornit cu 8 angajaţi şi au reuşit în 12 ani să creeze o fabrică de prelucrare a salcâmului ce generează milioane de lei anual. Producţia merge doar pe pieţele din străinătate.

“Totul a fost gândit ca o afacere de familie, întreaga parte tehnică şi administrativa fiind organizată de soţul meu si de mine, amândoi fiind de specialitate ingineri.Nu am prevazut evoluţia societăţii acum 12 ani. Am fost o societate care învaţă (mai ales din propriile greşeli), care creşte şi se dezvoltă având o singură constanţă, foarte evidentă în ultimii ani: adaptarea la schimbare, la piaţă, etc”, povesteşte pentru ECONOMICA.NET Daniela Mateşan, inginera care a pornit pe drumul antreprenoriatului făcând ambalaje din lemn, paleţi şi europaleţi de diferite tipodimensiuni.

Pe vremea aceea, firma timişoreană Minitehnicus avea doar 8 angajaţi şi afaceri de aproximativ 2 milioane de lei, dar s-a extins, patronii au dotat făbricuţa cu o instalaţie de debitare, iar echipa a crescut. Treptat, compania a trecut la prelucrarea primară a lemnului şi obţinerea de diverse semifabricate din lemn. Punctul de cotitură al afacerii Minitehnicus a fost însă în 2006 când cei doi patroni au decis să lucreze exclusiv cu lemn de salcâm, “un lemn cu o specificitate aparte”, după cum spune Mateşan.

“Creşterea gradului de prelucrare a materialului lemnos, concomitent cu nişa de piaţă găsită în
prelucrarea lemnului de salcâm a permis găsirea de furnizori externi pentru această specie de lemn, unică pentru industria panourilor solare, structuri specifice de lemn pentru construcţii, acoperişuri cu panouri solare, parchet şi podele, a permis intrarea ca şi furnizor unic la această specie de lemn la marile companii de profil din Elveţia, Germania şi Austria”, explică Mateşan secretul succesului Minitehnicus.

Restul poveştii, pe economica.net


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. GARD VIU din gladita. Vand seminte(samanta )de gladita (un fel de salcam cu spinii mari )pentru persoanele care vor sa imprejmuiasca suprafete mari de teren. Gardul din gladita este ieftin, nu vi- l fura nimeni(pentru fier vechi , nu va taie plasele din sarma, nu intra oile, caprele , iepurii , porcii mistreti, oamenii sa va strice recolta sau pomii fructiferi, este bun ca perdea de protectie impotriva vantului, imprejmuiri in jurul iazurilor, etc)Asteptarea e mai grea , pana creste 1- 2 ani, dupa care. . . . nici picior de vietate nu va calca proprietatea. 50 lei/ kg (in jur la 4600 buc de seminte , aproximativ 200 metri liniari) .
    In pachet veti primi detalii pas cu pas cum sa procedati ca sa va si rasara. La telefon , de cate ori considerati, ma sunati , fara nici o retinere. Si eu am interes sa va rasara gardul, sa- l cresteti mare , sa- l vada vecinii, prietenii si neprietenii dv.tel 0748117363 ,[email protected]

  2. avem in stoc 400 mc salcam daca intereseaza pe cineva asta este nr nostru de tel 0741321533 salcamul este din padure tanara,destul de drept si curat dimensiunile ajund pana la 25 in diametru noi suntem in zona roman jud NT

Scrie un comentariu