• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cartofii din hrana vacilor au crescut producția de lapte cu 1-1,5 litri pe zi în ferma lui Cleonic Sucaciu

    Roxana Dobre -

    Cartofi în hrana vacilor. Cleonic Sucaciu, cunoscut cultivator de cartofi, continuă tradiția de a hrăni vacile cu tuberculii de calitate inferioară, o practică pe care a început-o mai mult de circa cinci ani pentru valorificarea legumelor care nu pot fi vândute pe piață la prețul corect. Fermierul administrează vacilor de lapte cartofii întregi, uneori tăiați dacă sunt prea mari, iar coaja este și ea consumată de animale. Datorită acestei metode, fermierul a observat un randament crescut de producție, vacile oferind în medie cu cel puțin un litru de lapte mai mult pe zi.

    Fermierul brașovean, Cleonic Sucaciu, are deja o ”tradiție” în administrarea cartofilor care nu pot fi vânduți ca legume de consum, la animale. Fermierul deține în prezent aproximativ 100 de vaci și spune că practica a stârnit interesul și altor fermieri, mai ales în contextul secetei care afectează pășunile și crește costurile cu furajele convenționale. Cartofii folosiți ca furaj se vând cu 20-30% din prețul pieței pentru cartofii de consum, astfel că reprezintă atât o soluție economică, cât și una pentru reducerea risipei alimentare.

    Citiți și: Fermierii preferă să dea cartofii vacilor decât să îi vândă la preț de dumping

    Cartofi în hrana vacilor (foto: alamy.com)

    Cartofii, o hrană de baza pentru vaci în ferma lui Cleonic Sucaciu

    Dacă fermierii germani preferă să dea cartofii mai degrabă animalelor decât să îi vândă la un preț de dumping, românii folosesc legumele în hrana vacilor de mult timp. Este vorba despre cartofii de o calitate inferioară care nu pot fi puși pe piață ca și legume de consum. Fermierul brașovean Cleonic Sucaciu își hrănește vacile cu cartofi încă din 2020 iar în prezent legumele bogate în amindon sunt de bază în dieta rumegătoarelor.

    „Vacile valorifică cartoful de calitate sub stas, calitate inferioară. Întotdeauna păstrăm în rețetă acest supliment suculent cu o practică veche în România iar producția de lapte și chiar și de carne crește. Din punctul meu de vedere, dacă scoți din rație cartoful pierzi la fiecare zi cel puțin 1 litru – 1,5 litri de lapte pe cap de animal”, a spus fermierul astăzi, marți – 9 septembrie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: ”Brașoveanca” lui Cleonic Sucaciu primește cartofi și a atins o producție de 49,24 de litri de lapte pe zi!

    Reteța de furajare cu cartofi, care crește producția de lapte în ferma lui Cleonic Sucaciu

    Cantitatea de cartofi administrată unei vaci variază în funcție de vârsta animalului iar această hrană nu este dată vițeilor, ci doar tineretului și vacilor adulte. Cartofii pot fi oferiți pe tot parcursul anului, în special dacă există stocuri suficiente. Amidonul din cartofi este considerat o sursă valoroasă de energie pentru animale.

    ”Cantitatea este calculată în funcție de rețeta de furajare pe care o alege fiecare fermier. Dar este cantitatea este limitată undeva între 12 și 15 kilograme de cartofi pe zi/cap de animal. Dacă animalele au un stand de hrănire suficient de larg încât tot șeptelul poate să mănânce în același timp hrana se introduce în remorca tehnologică întreagă și în amestec cu furajul se distribuie. Este preferabil să fie un cartof curățat de pământ și putregaiurile majore să fie eliminate. Coaja rămâne desigur pentru că are rolul ei. În situația în care tuberculul este mult prea mare, și aici mă refer la cartoful +80, +100 este recomandat să fie zdrobit înainte de administrare”, a mai precizat fermierul.

    Acesta a completat că nu există perioadă de repaus pentru utilizarea cartofilor în hrana vacilor, astfel că aceștia pot fi administrați tot timpul anului. ”Dacă nu se depășește nivelul maxim de hrănire cu cartofi, nu necesită perioadă pe repaus. Este preferabil a se utiliza cartoful în tot timpul anului, mai ales în cazul loturilor de zootehnie care utilizează furaj constant. Noi personal nu dăm și vițeilor ci doar tineretului peste 7-8 luni dar nu tot timpul. Aici deja este influența pentru creșterea în greutate a animalului. Dar amidonul din cartof este un produs foarte eficient în hrana animalelor”, a mai punctat crescătorul de vaci.

    Crescătorii de vaci, interesați de utilizarea cartofilor în hrana vacilor

    Interesul fermierilor pentru folosirea cartofilor ca furaj pentru vaci este în creștere, potrivit celor spuse de Cleonic Sucaciu. Fermierul a menționat că există cereri din partea altor crescăori pentru această metodă, mai ales în contextul în care seceta afectează pășunile și accesul la alte surse de hrană convențională.

    ”Există interes mai ales că problema secetei influențează foarte mult administrarea furajelor iar fermierii completează inclusiv zonele de pășune cu cartofi dar și alte legume cum ar fi morcovi, sfeclă, dovleac, pepeni etc. Iar administrarea acestor legume vine ca o soluție comercială și pentru sănătatea animalelor având în vedere că posibilitățile de hrană în stabulație permanentă sunt limitate în România. Iar în mare parte în producția de lapte sau carne  se obține din pășunatul intensiv. Și repet, există cerere din partea fermierilor iar prețul este mai mic cu circa 30% mai mic comparabil cu prețul cartofului de consum”, a mai arătat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii amână achiziția îngrășămintelor în așteptarea ploilor. Prețuri la azotoase și complexe în portul Constanța Licitație deschisă de ADS pentru 2.000 ha de teren agricol. Lista suprafețelor disponibile Ministrul Barbu le dă o veste bună crescătorilor de animale care vor fonduri europene

    Ultimele știri

    Prețurile taurinelor de carne au explodat – junincile, la mare căutare Cultivatorii români de sfeclă de zahăr se pregătesc de recoltat și așteaptă producții mai bune decât anul trecut Suprafața cu porumb cultivată, cea mai mică din ultimii 15 ani, din cauza scăderii efectivelor de animale