• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista fermierilor pentru David Cameron. Cele 10 priorități în agricultură ale premierului britanic reales

    agrointeligenta.ro -

    Premierul britanic David Cameron, al cărui Partid Conservator a obținut o victorie clară în alegerile parlamentare desfășurate joi în Regatul Unit, trebuie să se pregătească pentru mai multe bătălii importante, între care una și pentru revigorarea agriculturii naționale. Jurnaliștii britanici vorbesc chiar de o listă cu 10 priorități ce trebuie să beneficieze de toată atenția majorității parlamentare, dar și a echipei lui Cameron, aflat la al doilea mandat de premier.

    1.Numirea unei noi conduceri la Defra
    Defra este agenția care gestionează plățile în agricultură, adică APIA britanicilor, iar la fel ca la noi, și Marea Britanie întâmpină probleme în accesarea banilor europeni tocmai din cauza sistemului greoi și a birocrației. Din aceste motive, jurnaliștii presei agricole britanice spun că prioritatea noii echipe a lui Cameron ar trebui să ia măsuri drastice la Defra prin numirea unei noi echipe de conducere.

    2.Rezolvarea problemelor ce țin de plățile în agricultură
    În ciuda faptului că și în Marea Britanie se vorbește despre simplificarea sistemului de plăți, se pare că fermierii încă mai așteaptă modificări în legislație pentru a-și înregistra cererea unică pentru subvenții. La fel ca la noi, termenul limită este de 15 iunie, însă la presiunea agricultorilor, vechiul Guvern al lui Cameron a decis să renunțe la depunerea online de la finele lunii trecute, așa că acum toate documentele se depun pe hârtie. Fermierii se tem că fără o intervenție rapidă privind modul în care fermierii își depun cererile de plată s-ar putea ajunge la un nou blocaj, similar cu cel de acum 10 ani (anul 2005), când a fost schimbat sistemul și agricultorii nu au reușit să depună documentele la timp, pierzând banii pe acel an.

    3.Eradicarea tuberculozei bovine
    Acesta se așteaptă a fi unul din cele mai ambiţioase proiecte a noii administatii. Planul prin care se dorește eliminarea de pe teritorul Regatului Unit a tuberculozei bovine până în 2038 este un pas în direcţia bună, mai ales că va fi sub coordonarea liderilor de ferme împreună cu medicii veterinari. Acesta este un lucru foarte bun şi pentru Europa, importurile din Anglia vor fi mult mai sigure după eradicarea acestei boli şi acest lucru o să deschidă piata internaţională mai mult.

    4. Creşterea producţiei de alimente britanice
    Noua conducere va merge după următoarea deviză pe parte agricolă “cultivă mai multă, cumpără mai multă şi vinde mai multă mâncare britanică”. Acesta este planul de a creşte producţia de mâncare în Marea Britanie, un plan ce se întinde pe următorii 25 de ani. Totodată, presa engleză vorbește de faptul că această măsură se impune mai ales că studiile arată că dacă se menține acelși ritm în agricultură, Marea Britanie va ajunge să își poată acoperi doar 53% din necesarul de hrană până în 2040, ceea ce o va face să fie dependentă de importuri.

    5.Relația cu Uniunea Europeană
    Conservatorii le-au promis britanicilor o renegociere a relației cu Bruxelles și susținerea unui referendum privind calitatea de membru a Uniunii Europene. După alegeri, se așteaptă ca această decizie politică de a chema oamenii la vot nu va putea fi implementată înainte de 2017, ceea ce îi asigură un pic pe fermieri că nu își vor pierde subvențiile și accesul la fondurile europene neramburasabile. La fel ca și România, agricultura britanică beneficiază de importante resurse financiare comunitare, iar membrii Partidului Conservatori au evitat să răspundă întrebărilor legate de modul în care Guvernul va compensa plățile pe care agricultorii pe primesc acum de la UE.

    6. Inspecțiile în ferme
    Partidul lui Cameron le-a promis fermierilor că va reduce numărul de controale în ferme, însă șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici. Britanicii sunt conștienți că una din frecventele promisiuni electorale sunt legate de eliminarea/simplificarea birocrației, însă acest lucru nu este dus la bun sfârșit mai niciodată.

    7.Promovarea produselor britanice
    Conservatorii au propus crearea unei agenții pentru promovarea produselor britanice, pentru crearea de branduri naționale și pentru a deschide noi piețe de desfaccere. Mai mult, pentru a proteja piața internă, s-a promis impunerea unui standard național pentru produsele agroalimentare de import cumpărate în cadrul instituțiilor publice prin sistemul de achiziții. Astfel, șansele ca alte țări să inunde piața britanică cu produse de calitate mai proastă, dar cu un preț mai mic, vor fi reduse printr-un sistem care va fi extins la nivel național.

    8. Chestiunea Scoției
    Partidul Naționalist Scoțian (SNP) devine a treia forță în parlamentul din Westminster, reprezentanții acestuia având control asupra zonei de nord, ceea ce va avea un impact și în agricultură. Astfel, din cauza autonomiei acestei țări din Cadrul Regatului Unit al Marii Britanii, pentru prima dată, apare o situație ciudată. Astfel, în timp ce parlamentarii SNP vor putea vota cu privire la legislația din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, reprezentanții altor partide nu vor avea nici un cuvântde spus în politicile agricole implementate în Scoția și care sunt decise exclusiv de guvernul scoțian.

    9. Internetul în mediul rural
    Una dintre provocările noului guvern al lui Cameron va fi de a crește viteza conexiunii și numărul celor care au acces la internet în mediul rural. Fermele se bazează pe aceste investiții pentru a-și crește afacerile și pentru a crea noi locuri de muncă.

    10.Atragerea persoanelor calificate în agricultură
    Noile tehnologii agricole impun o anumită pregătire pentru cei care le folosesc. Din acest motiv, una dintre țintele conservatorilor va fi să crească nivelul profesional din sectorul agricol, fapt ce va conduce la sporirea competitivității. Se vorbește despre un sistem de ucenicie care să fie implementat la nivel național și în care să fie incluse trei milioane de persoane ce vor beneficia de cursuri de pregătire.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații