• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene nerambursabile pentru agricultură: Exemple de proiecte integrate pe care le poți accesa pentru ferma ta!

    Gabriela Gimbășanu -

    Confuzia generată de asociarea termenelor: proiect integrat și lanț alimentar integrat i-a determinat pe oficialii de la MADR să aducă câteva clarificări în ceea ce privește modalitatea în care un fermier poate aplica pentru un proiect integrat.

    Conform clarificărilor făcute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, combinarea sM 4.1 – Investiții în exploatațiile agricole cu sM 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole, precum și combinarea sM 4.1 si sM6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, nu vor reprezenta proiecte integrate. Referitor la ultima posibilă combinare a celor două submăsuri, acest lucru nu se poate pentru ca un solicitant care depunde pe submăsura 6.1 poate depune pentru alte proiecte cofinanțate prin FEADR, numai după instalarea acestuia.

    Exemple de proiecte ce se consideră a fi proiecte integrate vor fi reprezentate de: combinarea submasurii 4.1 – Investiții în exploatațiile agricole cu Măsura 9 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol , a sM 4.1 cu sM 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zonele rurale sau 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, a sM 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole cu sM 6.2 sau sM 6.4.

    Ce reprezintă Măsura 9 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol?
    Această măsură se referă la încurajarea înființării și funcționării administrative a grupurilor de producători recunoscute, unde sprijinul nerambursabil va fi de 100%, dar nu va depăși valoarea de 100.000 euro/an.

    Ce reprezintă subMăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zonele rurale?
    Vizează sprijinirea facilitării diversificării prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, unde sprijinul se acordă sub forma de primă, în două tranșe (prima tranșă 70% din finanțare, a doua tranșă 30% din finanțare în maxim trei ani de la primirea deciziei de finanțare), iar valoarea sprijinului nerambursabil va fi de până la 70.000 euro/proiect în cazul activitățiilor productive (servicii medicale, sanitar-veterinare, servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică) sau de 50.000 euro/proiect în cazul altor activități.

    Ce reprezintă subMăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole?
    Presupune sprijinirea microîntreprinderilor și întreprinderilor mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
    Valoarea eligibilă a proiectului se ridică până la 90% din valoarea proiectului, iar suma pe care o poți primi nu va depăși 200.000 euro.

    Ce reprezintă subMăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole?
    Măsură așteptată de foarte mulți fermieri pentru a o putea accesa, aceasta presupunând, așa cum face referire și titlul măsurii, sprijinirea investițiilor referitoare la procesarea și marketingul produselor agricole, excepție făcând produsele pescărești. (înființarea/modernizarea unitățiilor de procesare/comercializare, introducere de noi tehnologii).

    Sprijinul nerambursabil va fi cuprins între 40 – 50% din valoare eligibilă, iar suma pe care o poți obține poate fi cuprinsă între 1.000.000 – 2.500.000 euro în funcție de solicitant.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till