Fermierul Marcel Ciba crește bivoli pentru carne: ”Este cerere mare, vând carcasa cu 35 de lei/kg către un restaurant”


Tânărul Marcel Ciba (35 de ani) este administratorul fermei ”Bivolii din Țara de Piatră”, iar activitatea este o tradiție de familie, dar și o afacere de succes. Cu bani europeni, a reușit să înmulțească bivolii pe care îi crește în semilibertate, dar s-a orientat către vânzarea de carne, nu de lapte, așa cum o fac mulți crescători de bivoli.
În localitatea Colești, parte componentă a orașului Vașcău, județul Bihor, turiștii pot avea parte de mese la restaurant unde li se servește inclusiv carne de bivol. În zonă, un fermier cunoscut pentru produsele sale din carne de bivol este Marcel Ciba. Acesta crește 40 de animale ale sale și mai are încă 40 de bivoli care aparțin rudelor, practic acestea pășunează împreună. Încă din copilărie cunoaște tainele acestei meserii prea bine, de la bunici. La maturitate, a ales să ducă tradiția mai departe și să dezvolte un agribusiness mai puțin vizibil pe piața românească.
Citiți și: FERMA DE BIVOLI: o afacere ce pare profitabilă! Care sunt însă PROBLEMELE REALE ALE UNUI CRESCĂTOR!

Ferma ”Bivolii din Țara de Piatră” reunește 80 de capete de animale, în regim semideschis
Laptele de bivoliță din ferma ”Bivolii din Țara de Piatră” este deocamdată folosit doar în familie, însă carnea ajunge pe mesele turiștilor la unul dintre restaurantele din zonă. Piața este deschisă, cererea este destul de mare, chiar și de la restaurante din Capitală, însă fermierul își cunoaște capacitatea de producție și dorește să acceseze fonduri pentru a se dezvolta și mai mult, după cum a afirmat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Noi am avut dintotdeauna bivolițe în familie, dar puține. Bunicii au avut câte 3,5,7 capete. Eu am luat drumul școlilor, am mers la facultate și între timp m-am cunoscut cu viitorii nași ai copiilor noștri care au venit de la oraș și au deschis aici, în zonă, un restaurant. Ne-am gândit să facem un business. Aici, chiar în centrul satului, avem un lac natural caspic, este zonă cu potențial și am zis să începem cu bivoli, căci avem potențial, știam despre ce este vorba. În 2019 am hotărât să măresc lotul, am făcut prima achiziție. Am luat tineret de la bătrânii din sat și am început să îmi fac eu un efectiv de femele, am început să studiez, să selectez. Acum, în proprietate privată dețin 40 de bivolițe, dar noi lucrăm ca într-o asociație și atunci mai am rude precum cumnatul care are încă 20 de bivolițe și nașii care mai au încă 20, dar ele pășunează împreună și eu am grijă de toate”, a menționat crescătorul de bivolițe Marcel Ciba.
Citiți și: Subvenția de 100 euro pe vaci/bivolițe în 2024: condiții, acte necesare, termen plată
Proiect de 60.000 de euro pentru utilaje în ferma de bivoli
Începuturile fermei de bivoli sunt în 2022, când fermierul a accesat 60.000 de euro, bani europeni cu care a reușit să achiziționeze utilaje și implicit să mărească efectivul de animale.
”Am zis că începem pe lapte, aveam și piață la restaurant, veneau turiști din Capitală. Am văzut reacțiile pozitive de la oameni și m-au impulsionat să fac mai mult. Am crescut numărul de animale, iar în 2022 am depus un proiect european și acolo a fost și o frână pe partea de lactate. Cu legislații, cu viteză, cu depuneri forțate, a trebuit să-mi autorizez ferma pe carne. Nu am reușit pe lapte pentru că a fost din scurt, dar am zis că este mai important proiectul, să mă pot dezvolta. Am accesat astfel Măsura 6.1, pe perioada de tranziție 2022-2023. Am reușit să depun pentru 60.000 de euro proiect și acolo am băgat pe utilaje, am zis să modernizez ferma și să o iau treptat. În 2024 a intrat și restaurantul în extindere și eu a trebuit să mă adaptez la situație și am decis că este momentul să cresc efectivul pentru redeschidere, să mă pregătesc cu un volum mai mare de carne. Se preconizează că pe 1 decembrie se redeschide restaurantul și eu trebuie să asigur partea de carne de bivol”, a menționat crescătorul de animale pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

De la abator, carnea se întoarce porționată în fermă, de unde este trimisă către restaurant
Ferma, pe partea de vegetal, de hrană pentru animale, este certificată ecologic din 2013. La partea animală, fermierul a considerat că mai trebuie așteptat, neaducând plus-valoare, deocamdată, o asemenea certificare.
”Bivolițele cresc în regim semiliber, au grajd tip deschis ca și vacile de carne care sunt rezistente la frigul de iarnă și pot să iasă când vor ele. Ele fată liber vițeii și se separă până la 1,5 ani pe pășune. Iarna le dau furaj, fân uscat și la tineret, la masculi și femelele adulte. Tineretul mascul îl băgăm la îngrășat după 1,5 ani, într-o suprafață de pășunat mult mai mică pentru a depune carne mai ușor”, a declarat crescătorul de animale.
Carcasa de bivoliță este comercializată la un preț de 35 de lei/kg
Bivolițele cresc în regim semiliber, iar tineretul care urmează să fie sacrificat este pus la îngrășat, tot pe pășune, după ce a împlinit un an și jumătate, a explicat Marcel Ciba.
”Colaborăm cu un abator de la Beiuș, la 20 de kilometri de fermă. Bivolul pleacă în viu de la mine la abator, trebuie să facă un traseu în documente, prin cooperativă, căci așa ne obligă proiectul. Ajuge la abator, acolo este abatorizat, există și partea de carmagerie acolo. De la abator carnea se întoarce în fermă, în piese, și se pregătește pentru restaurant. Cam aceasta este parte de produse. Eu dau către restaurant cu 35 de lei kilogramul de carcasă, până în 2023 am dat-o cu 30 de lei/kg”, a menționat crescătorul bihorean de bivolițe.
Fermierul vrea să valorifice, pe viitor, și laptele de bivoliță
Dorința cea mai mare a fermierului este să poată valorifica cu acte în regulă și laptele pe care deocamdată îl utilizează pentru consum propriu.
”Încă nu avem autorizația pentru produse de lapte sau procesare de lapte. În decembrie apare o linie nouă de finanțare pentru cei care am depus proiecte atunci, în 2022 – 2023, este o continuare la proiectul respectiv. Atunci aș vrea să văd dacă pot face partea de lactate”, a mărturisit Marcel Ciba pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Marcel Ciba a mai adăugat că, în general, consumatorul român nu este educat pentru consumul de carne de bivoliță. El a explicat că este necesară o informare mai amplă asupra beneficiilor cărnii de bivol, dar și ale laptelui, care deși are un conținut gras, de 7%, este, totuși, sănătos.
Despre carnea de bivol, fermierul a spus că seamănă mai mult cu vânatul și nu conține grăsime, așa cum vedem la carnea de vită în general, nu apare acea marmorare. În opinia sa, chiar și în bucătărie trebuie să existe persoane pregătite, care să știe cum să prepare o astfel de carne.