Criză de azotat românesc sau puținele fabrici rămase reușesc să acopere cererea?
Gabriela Gimbășanu -Fermierii români care doresc să folosească îngrășăminte românești mai pot apela doar la cele produse de Azomureș și la cele șase fabrici deținute de Ioan Niculae, a cărei condamnare la închisoare a făcut ca afacerile sale să intre într-un con de umbră. Din acest motiv, sunt voci care vorbesc neoficial că ne confruntăm cu un deficit pe piață de fertilizanți românești. Pentru a merge direct la sursă, Agrointeligența a întrebat mai mulți fermierii, din zone diferite ale țării, pentru a vedea care este situația clară din teritoriu.
În partea de nord-est a țării se găseșc îngrășăminte chimice, atât la marii distribuitori de inputuri, cât și la distribuitorii regionali. “La noi în zonă nu sunt probleme cu achiziționarea azotatului. Sunt oferte destul de bune, fermierii noștri au de unde să-și aleagă, există o gamă diversificată de astfel de produse. Îngrășămintele au prețuri bune de comercializare. În urmă cu o săptămână am primit chiar niște oferte foarte bune pentru azotatul de amoniu, prețul este la același nivel cu prețul din anul anterior. Eu cumpăr toate imputurile de care am nevoie de la un distribuitor național, dar nu mi-au fost semnalate probleme din teritoriu. Am fermieri mai mici care cumpără aceste produse de la distribuitori regionali și nu am auzit să aibă probleme în procurarea azotatului”, a declarat pentru Agrointeligența, ing. Doru Andrici, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice-Botoșani.
Nici în județul Brăila nu sunt încă dificultăți în procurarea imputurilor necesare. “Am găsit pe piață azotat. Din câte știu eu este azotat pe piață, dar nu prea au fermierii banii să cumpere. La noi, principala problemă cu care se confruntă fermierii este determinată de lipsa banilor pentru a-și cumpăra inputuri, nu de cantitatea de azotat de pe piață. Eu nu am cumpărat recent azotat, eu îl iau în luna decembrie, pentru că prețul este ceva mai scăzut în acea perioadă”, ne-a vorbit ing. Costică Măcelaru, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila.
În partea de vest a țării situația este similară. ”Îngrășăminte sunt, banii să avem să cumpărăm. Vârful de consum pentru acest produs a trecut și încă se găsește pe piață la distribuitorii locali și naționali. Eu cumpăr azotatul de la Azomureș, nu achiziționez cantități mari, merg și îmi iau de câte ori am nevoie. De fiecare dată când am fost am găsit cantitatea care mi-a trebuit”, ne-a spus ing. Ioan Andru, președintele Asociației Producătorilor Agricoli –ARAGRA 2008- din Arad.
Cu toatea acestea, se pare că singura zonă în care azotatul ”made in România” se găsește ceva mai greu este partea de sud-est a țării. “La noi în zonă tot timpul au fost probleme la achiziția de azotat românesc. În principiu, fermierii din această zonă a țării, își procură îngrășămintele necesare din alte surse. Aprovizionarea a mers prost și înainte, nu doar în această perioadă. Azotatul produs în fabricile din România se găsește mai greu, acesta este și motivul pentru care fermierii de aici se îndreaptă către importatori. Sunt diferențe mici de preț între azotatul produs în fabricile din România și cel adus de afară. Îngrășămintele importate sunt puțin mai scumpe, dar dacă nu poți procura alternativa mai ieftină sunt foarte bune și cele de import”, a explicat, Aron Emanoil, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase, din Constanța.