Concluziile discuțiilor dintre crescători și ANSVSA pe vaccinarea Bluetongue: De ce Comisia Europeană ne dă 10 milioane de euro pentru program, dar noi vrem să cheltuim 100 de milioane?
agrointeligenta.ro -Crescătorii de animale din România au avut marți, 12 mai, o primă întâlnire importantă cu noul președinte al ANSVSA, Dumitru Băiculescu. În cadrul discuțiilor, fermierii și-au menținut poziția exprimată public de a se opune unui program național de vaccinare în masă a tuturor rumegătoarelor contra bolii limbii albastre. Reprezentanții Federației Naționale Pro Agro au anunțat chiar că sumele pe care Guvernul este dispus să le cheltuiască nu se justifică.
”Fermierii au menţinut poziţia de vaccinare voluntară, cu cheltuielile suportate de către aceştia. Consideră că antrenarea unei sume care depăşeşte 10 milioane de euro de la buget pentru vaccinarea obligatorie contra unei boli reprezentată printr-o mortalitate de sub 1% şi care nu prezintă nici un risc pentru consumatorul final, nu este justificată. In plus, programul aprobat de către Comisia Europeană nu conţine manopera de vaccinare, ceea ce inseamnă că va fi suportată de la buget. Fermierii nu vor să platească 5 lei/cap bovină şi 3 lei/cap ovină, caprină, pentru manoperă. Preşedintele A.N.S.V.S.A. a susţinut faptul că nu va solicita bani de la fermieri. Ne intrebăm şi noi retoric, oare Primul Ministru al României va accepta să plătească de la bugetul naţional sume exorbitante de milioane de euro?”, se arată într-un comunicat al Federației Pro Agro.
Totodată, crescătorii de animale au cerut lămuriri privind diferența foarte mare între suma pusă la dispoziția României pentru vaccinările contra Bluetongue – 10 milioane de euro, și bugetul final calculat de autoritățile române și care ajunge la 100 de milioane de euro.
Mai mult, producătorii agricoli au solicitat verificarea kiturilor utilizate in diagnosticul bluetongue in 2014 şi se intreabă de ce oare toate probele au fost aduse la Bucureşti şi lucrate aici, când România dispune de câte un laborator oficial supradotat in fiecare judeţ din ţară.
Totodată, fermierii au anunțat că doresc recoltarea de probe duble de la animalele pozitive şi analizearea pe cheltuiala lor, pentru siguranţa diagnosticului. Se manifestă din ce în ce mai acut neâncrederea in serviciile veterinare, neâncrederea in existenţa bolii in ţară.
Fermierii au solicitat excluderea din art. 5 al Hotărârii de Guvern „vaccinarea la febra catarală ovină” alineatul (3), care face trimitere către Ordinul ANSVSA nr. 187/2007 şi care, prin prezenţa sa, ar duce la relaxarea procedurii de autorizare a vaccinurilor utilizate, în scopul probabil al favorizării unor producători şi/sau distribuitori de vaccinuri: “în cazul unor boli epizootice grave , A.N.S.V.S.A. poate permite provizoriu utilizarea de produse medicinale imunologice fără autorizaţie de comercializare …”. Pentru a elimina eventualele interpretări, crescătorii au solicitat scoaterea art. 5, alin. (3) din H.G.
”Fermierii exclud posibilitatea vaccinării animalelor acestora cu vaccinuri nesigure şi atrag atenţia conducerii ANSVSA asupra implicaţiilor posibile”, mai spun cei de la Pro Agro.
Crescătorii de animale sunt de acord ca acţiunile/costurile pentru supravegherea bolii şi plata analizelor în mişcarea animalelor la export să fie suportate prin programul cofinanţat aprobat pentru România de către Comisia Europeană. ”Fermierii au spus NU fermelor de carantină, în care animalele sunt supravegheate până la export şi care adaugă o sumă importantă la costul de producţie”, mai precizează aceeași sursă.
Chiar și în urma discuțiilor de ieri cu reprezentanții ANSVSA, Federația Națională Pro Agro anunță că situaţia rămâne tensionată, dar fermierii sunt optimişti şi consideră că proiectul de Hotărâre de Guvern pentru vaccinarea obligatorie contra Bluetongue nu va trece.