Cum arată ferma de vaci Angus a lui Gigi Nețoiu: ”Este cea mai modernă din Europa”


Afaceristul Gigi Nețoiu și-a deschis fermă de vaci Black Angus la Cetate, în județul Dolj. Fostul acționar de la Dinamo a inițiat această nouă afacere în 2025, în domeniul zootehniei. Are circa 200 de hectare de teren pe care crește bovine Black Angus și oi de rasă. Acesta își petrece timpul în mare parte pe pășune, înconjurat de animale și natură.
„Ăsta a fost visul meu, când eram mic aveam o vacă și asta mi-am dorit să fac. Aici, în locul în care m-am născut. Este cea mai modernă fermă de Black Angus din Europa”, a spus milionarul pentru ProSport, care până cu puțin timp în urmă revenise în fotbal, la FC Voluntari.

Gigi Nețoiu și-a deschis o fermă de vaci. Are sute de capete, dar nu se oprește aici
Gigi Nețoiu a dat ferma vegetală pe zootehnie. Având bani de investit, a cumpărat animale și urmează să deschidă oficial ferma în această lună.
”Urmează să deschidem oficial la jumătatea lunii octombrie când terminăm tot. Mie mi-a și plăcut, eu sunt născut și crescut la țară și îmi plac animalele. În octombrie am mers la Sibiu și am achiziționat 300 de vaci, 100 la prima fătare, o sută la a doua, o sută la a treia, 12 tauri și am început acest vis, acest proiect. Acum avem vreo 250 de vaci și vreo 230 de viței. Avem un taur de o tonă și 300 de kilograme. Vacile au habitatul lor, sunt mai deștepte și mai îngrijite decât oamenii”, a spus noul crescător de animale.
În ciuda numărului deja mare de capete, Gigi Nețoiu are în plan să se extindă și mai mult, având piață de desfacere la export.
”Facem două saivane, aproximativ 1400 de viței. În afară de ce avem noi, cumpărăm între 150 și 250 de kilograme și-i băgăm la îngrășat, iar pe urmă pleacă la export. Când eram mic aveam o vacă și eram mai mulți verișori, acum nu vedeți, toți copiii au plecat de la țară, practic satul românesc și comunele, dispar. Populația este de sub 40% față de ce a fost în 1989. Și atunci când se apropia să fete vaca, toți ne duceam și stăteam pe lângă ea. Și am fost foarte fericiți. Eram mic, mă mai duceam și cu vaca, aveam și 7-8 oi, tot timpul mi-au plăcut animalele și am avut și o sensibilitate la animale”, a explicat afaceristul român.
Nu e de mirare că fostul conducător la Universitatea Craiova vrea să își extindă efectivul. O vacă gestantă costă 3.000 de euro.
”O vacă gestantă, care în 2-3 luni de zile fată, este cel puțin 3000 de euro. Iar acum carnea a crescut foarte mult, din octombrie și până acum la aproape 25%, vițeii la fel. Nu știu unde se duce inflația, pentru că mâncarea este din ce în ce mai scumpă. Vorbim de mâncare Bio. Aceste vaci rezistă la -35 de grade. La -35 de grade ele fată”, a precizat Nețoiu.

Ferma de vaci a lui Gigi Nețoiu are și oi: ”Au cea mai bună performanță”
Pe lângă vacile Black Angus, Nețoiu crește și oi de rasă, care ar avea o performanță foarte bună la carne.
”Avem de la Institutul Palas care este singurul din țară. Ele sunt, de fapt, oile care au ajuns la cea mai bună performanță, sunt împerecheați Merinos de Palas cu berbeci franțuzești. Carnea nu miroase a oaie, greutatea unei oi ajunge la 100-110 kilograme, berbecul la 130 de kilograme. Mieii, de exemplu, la 4-5 luni au aproape 50 de kilograme. La fermă avem și opt câini. Singurele vaci care au rezistat în Alaska, la -35 de grade, au fost Black Angus, iar câinii le apărau de urși. Sunt unii dintre cei mai inteligenți și puternici câini. Când vin șacalii, ei sunt primii care atacă. Noi aveam garduri electrice pe 25 de kilometri, dar șacalii sunt așa de hoți încât intră și prin gardurile electrice. Când le e foame nu țin cont. Știți ceva? Când vin la câini le dau drumul câte o oră, o oră și jumătate, stau lângă mine și mă relaxez. Sunt cei mai credincioși, oamenii te vând, ei nu te trădează niciodată. În total, cu cei de la București, am 18 câini, printre ei chiar și campioni mondiali”, a explicat fermierul.
Citește și: Omul de afaceri care a pariat pe rasa Angus. Are deja 800 de capete și vrea să mai cumpere 700 de animale
Gigi Nețoiu vinde vițeii arabilor. Românii nu prea își permit Angus
Majoritatea animalelor crescute la Cetate ajung la export. Arabii înstăriți preferă carnea de la animale crescute la cele mai înalte standarde.
”Am un prieten foarte bun care asta face din tată în fiu. E arab. Au și ei o fermă lângă București. Oamenii cu bani nu vor să mai mănânce carne refrigerată, congelată, cer fresh. Și atunci vițeii care ajung la o greutate de 400-450 de kilograme sunt îmbarcați pe vapor și pleacă în Qatar, în Dubai, la Istanbul. 99% merge la export. Clienții noștri nu sunt pregătiți, acum a început puțin să se promoveze, dar Angusul este cea mai bună carne. E carne albă, foarte gustoasă. Dar trebuie să privim și altfel, e o carne scumpă și lumea nu prea are bani de Angus”, a precizat Gigi Nețoiu.

Gigi Nețoiu a renunțat la partea de fermă vegetală pentru zootehnie: Este cea mai performantă
Afaceristul a vândut partea de fermă vegetală și acum se ocupă de zootehnie.
”Acolo era mult mai mult de muncă, erau 2.200 de hectare. Timpul meu deja era din ce în ce mai limitat. Și atunci am făcut această fermă la care, precum la panourile fotovoltaice, pot lucra patru sau cinci oameni. Totul este automatizat, supravegheat, sunt 100 și ceva de camere. Totul este mult mai ușor de administrat. Iar ăsta a fost visul meu. Și a fost momentul să-mi fac visul meu. M-am consultat foarte mult cu domnul Năstase, nașul meu (n.r. Adrian Năstase, fostul premier al României)”, a mărturisit afaceristul.
Citește și: Atac cu toporul în ferma lui Gigi Nețoiu. Agresorul, un cioban prins că păștea oile pe terenul agricol!
Acum, Nețoiu își dedică timpul fermei, cu toate că totul este automatizat. Acesta se laudă că este cea mai modernă fermă de Black Angus din Europa.
”În șase luni am venit doar de șase ori în București. Restul am stat aici. Acum jumătate de an, aici nu era nimic, iar luna viitoare avem deschiderea. Toată ferma este automatizată, avem puțuri la 96-98 de metri, practic e apă potabilă, avem silozurile care se alimentează automat, fiecare vacă pe hrană, irigațiile am reușit să le terminăm în mai puțin de două luni. Să știți ceva, fără apă nu se mai poate face agricultură. Fără lipsă de modestie, este cea mai modernă fermă de vite Black Angus din Europa”, a conchis fermierul.