• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Polenizarea cu bondari în sere sau solarii: Cât costă și care sunt culturile la care bondarii dau cel mai bun randament

  agrointeligenta.ro -

  Polenizarea cu bondari este la îndemâna legumicultorilor care doresc să obțină producții bune în sere sau solarii. De mai mulți ani, firmele de specialitate importă acești bondari în cutii speciale, din care insectele își iau zborul și polenizează atât culturile timpurii, cât și pe cele târzii. Fermierii cu experiență se arată mulțumiți de treaba bondarilor, pe care îi mai eficienți decât albinele, mai ales că pot fi achiziționați tot timpul anului, rezistă la temperaturi mai scăzute, la vânt și vreme cu nori.

  Cel mai bun randament al polenizării biologice cu bondari se obține în spații închise, dar se pot folosi și în câmp. Bondarii au nevoie de polen ca sursă de proteine pentru întreţinerea coloniei, dar şi de nectar pe post de sursă energetică. Acest lucru face ca ei să ajungă în fiecare floare şi sǎ o polenizeze.

  Polenizarea biologică poate fi cu până la 50 la sută mai ieftină, pentru că nu mai este nevoie de angajaţi care să ia fiecare floare în mână pentru a o poleniza, aşa cum se proceda înainte, când se foloseau substanţe chimice, fie prin pulverizare, fie prin „înmuierea” fiecărei flori în soluţia specială.

  cutie cu bondari pentru polenizare pret

  Prețul unei colonii/cutii cu bondari este de circa 300 de lei, legumicultorul putând opta ca insectele să îi fie trimise prin poștă.

  Agrointeligența vă prezintă o listă cu legumele care merită să investiți în polenizarea cu bondari:

  Tomatele

  Polenizarea cu bondari la roșii asigură o producție mai bună și legumele mai mari.

  ”Bondarii prind floarea de tomate și datorită vibrației toracelui polenul se desprinde. Aceasta lasă o urmă mică și maro pe pistil, făcând astfel posibilă monitorizarea activității acestora”, arată specialiștii Klastorf, companie care importă la noi bondari.

  Potrivit aceleiași surse, o colonie poate poleniza între 1000 și 3000 de metri pătrați de cultură pentru 6 până la 8 săptămâni.

  Ardeii

  Polenizarea cu bondari la ardei face ca legumele să aibă mai multe semințe, o formă mai frumoasă și un pericarp mai gros. O colonie este sufucientă pentru polenizarea a 3000 pana la 5000 de metri pătrati pe durata a 6 până la 8 săptămâni.

  Pepeni și dovlecei

  Bondarii se recomandă și la cultura de pepeni și dovlecei. Insectele vor vizita florile mascule (pentru polen) și cele femele (pentru nectar).

  Căpșuni

  Bondarii pot transporta cantități mari de polen, așa cum are nevoie cultura de căpșun. Insectele aterizează la baza florii de căpșun (receptacul) și polenizează toate pistilele. Aceasta conferă garanția că baza florii se va dezvolta într-un fruct frumos și neted. Eficiența bondarilor rezultă în scăderea numărului de fructe deformate.

  Bondarii pot fi folosiți și în livezi, fiind activi la temperaturi mai scăzute, la condiții de vânt și noi. Totodată, bondarii au o rezistență la parazitul Varroa care atacă familiile de albine.

  O altă utilizare a bondarilor se poate face pentru fructele mici: merișoare, zmeură, mure, afine, coacăze roșii și negre unde îmbunătățesc calitatea recoltei și cantitatea ei.

  Roşiile sunt cărnoase, au un miros specific, sunt dulci şi aromate. Clienţii m-au întrebat imediat dacă am adus alt soi, însă eu cultiv acelaşi soi de peste zece ani. Diferenţa este dată de faptul că nu mai apelez la hormoni şi alte substanţe. Fructul se dezvoltă mult mai bine şi pentru că este polenizat exact când trebuie. Oamenii nu nimeresc mereu momentul, iar din această cauză şi la mine producţia era cu până la 20 la sută mai mică în anii anteriori – Vlad Sipca, legumicultor din Curtici, județul Arad, care a folosit anul trecut bondari pentru fertilizarea tomatelor în solar.   

   


  Te-ar mai putea interesa

  Autorizație de construcție pentru solarii? Legea spune că nu, judecătorii țin cu primarii! Legume care se seamănă sau se plantează în luna septembrie Topul celor mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici

  Ultimele știri

  În Grădina Danei: Prognoza meteo, cum adaptăm lucrările din livadă la noile condiții climatice Subvenția APIA care intră la plată de săptămâna aceasta. Banii, publicați în Monitorul Oficial A fost confirmat al doilea focar de gripă aviară la o fermă cu peste 40.000 de curcani