Subvenții APIA 2015: Utilizatorii de pajiști și fânețe vor putea încasa subvenția și dacă nu au animale. Condiția: să valorifice suprafața prin cel puțin un cosit pe an
agrointeligenta.ro -Subvenția pentru pajiști și fânețe a fost, poate, cea mai dezbătută secțiune privind plata subvențiilor pe 2015. Ordonanța 3/2015 care reglementează condițiile de eligibilitate pentru plățile directe în agricultură urmează să fie modificată în această săptămână pentru a permite și utilizatorilor care nu au animale să încaseze subvenția pentru pajiști și fânețe.
UPDATE: Modificările la OUG 3/2015 au fost aprobate în ședința Guvernului României din data de 27 mai. Ele au fost publicate în Monitorul Oficial în aceeași zi, intrând în vigoare.
Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat un proiect de Ordonanță de Urgență care care să modifice OUG 3/2015. Schimbările vizează posibilitatea acordată fermierilor de a depune cererea unică de plată și documentația pentru subvenții și după data de 15 iunie, plătind, însă o penalizare de 1% pe zi din subvenția cuvenită pentru fiecare zi lucrătoare ce depășește termenul limită.
Astfel, modificarea propusă de MADR la actul normativ este formulată astfel : ”cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 15 iunie, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 iunie, potrivit prevederilor art.13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014”.
Totodată, având în vedere că în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.3/2015 se folosește expresia de utilizator de pășuni și fânețe, iar în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 nr.34/2013, utilizatorul de de pășuni și fânețe este definit doar în legătură cu calitatea de crescător de animale, cei de la MADR consideră că este necesară completarea definiției utilizatorului de pășuni și fânețe, și cu fermierii care nu dețin animale, dar desfășoară activități agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe, astfel încât să se evite discriminarea fermierilor în cazul accesării de către aceștia a măsurilor din cadrul noii politici agricole comune.
Modificarea care îi vizează pe acești utilizatori prevede ca ei să poată încasa subvenția pe suprafață chiar și dacă nu au încărcătură de animale pe acea suprafață. Astfel, devin eligibili la plata subvenției și utilizatorii de pajiști și fânețe care pot fi:
i) crescător de animale, persoană fizică având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE)/crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor Codului civil, având animale proprii sau ale fermierilor membri înscrise în RNE, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe, conform clasificării statistice a activităţilor economice în Uniunea Europeană pentru producţia vegetală şi animală, care deţine legal dreptul de folosinţă asupra suprafeţei agricole şi care valorifică păşunea prin păşunare cu efective de animale sau prin cosire cel puţin o dată pe an,
sau
ii) persoană fizică sau persoană juridică de drept privat, care are la dispoziție suprafaţa agricolă, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe şi care o valorifică prin cosire cel puţin o dată pe an.
Modificarea se aplică și la asociațiile de crescători de animale care pot să încaseze pubvenția pentru pășuni doar dacă prezintă ”un tabel centralizator care cuprinde acordul fiecărui membru deținător de animale privind depunerea cererii unice de plată de către forma asociativă, datele de identificare, codul de identificare al exploataţiei zootehnice din Registrul Naţional al Exploataţiilor și numărul de animale deţinute de fiecare membru, precum și suprafața utilizată de forma asociativă prin cosit sau pășunat, la care se anexează hotărârea adunării generale a asociaţilor privind utilizarea fondurilor”.
Modificările propuse de către MADR vor permite plata subvențiilor către 260.000 de fermieri care explotează 1,35 de milioane de hectare de pajiști în toată țara. Ele urmează să fie aprobate în ședința de Guvern din această săptămână, intrând în vigoare imediat ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.