• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lista lui Baciu. Ce-i musai de făcut în agricultură ca lucrurile să meargă mai bine

  Gabriela Gimbășanu -

  Conferința Națională a Agricultorilor a fost un bun prilej ca fermierii, prin vocea președintelui LAPAR, să prezinte decidenților politici o serie cu măsuri și acțiuni ce trebuie implementate pentru ca agricultura să fie viitor, și nu istorie.

  Vă prezentăm, sub formă de punctaj, ceea ce noi am numit ”Lista lui Baciu”, adică punctele atinse de liderul LAPAR astăzi, în prezența ministrului agriculturii Daniel Constantin și a membrilor Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților:

  1. Cadastrarea de urgență a întregii suprafețe agricole a țării. Cu asta trebuie să începem. Degeaba ne cereți dumneavoastră lucrările alea de doctorat la înscrierea la APIA dacă nu aveți cadastru. Fară nici o vină a noastră ne faceți pușcăriabili pentru că pe titlul de proprietate este înscrisă o suprafață. Cei de la Cadastru, dacă vin în teren, găsesc altă suprafață și când vine cel cu satelitul găsește altă suprafață. Nu este vina mea (a fermieurlui – n.r.). Noi semnăm pe propria răspundere că datele sunt corecte și uite așa ne semnăm intrarea în penitenciar.
  2. Folosirea banilor europeni cu prioritatea pentru proiectele viabile care aduc plus valoare și nu încurajarea proiectelor care oferă protecție socială. Aici mă refer la cei 1.500 de euro care se acordau pentru explotațiile de semi-subzistență. S-au dat o grămadă de bani care s-au irosit degeaba.
  3. Ne trebuie urgent o legislație clară privind comasarea terenurilor agricole.
  4. Reducerea la maximum a birocrației prin simplificarea actelor normative. Pentru ce ai nevoie de atâtea documente care să le certifice una pe alta? Puneți organele de control la treabă.
  5. Încurajarea folosirii biotehnologiilor. O problemă pe care România ar avea posibilitatea să o pună în practică pentru că vrem sau nu vrem, nici timpul și nici evoluția nu stau pe loc.
  6. Modernizarea și extinderea sistemelor de irigații. Anul asta se anunță un an foarte greu. Până la ora aceasta sunt suprafețe imense în Moldova care nu au răsărit. Nu ne putem aștepta la producții mari anul acesta, avem un an compromis.
  7 Folosirea judicioasă a oricărei surse de apă pentru irigații.
  8. Furnizarea apei pentru irigații fără plată. Dacă eu primesc apa fără plată fac producție mai multă și la intrarea în circuitul economic a respectivei producții are grijă statul să încaseze ceva. Nu înțeleg de ce trebuie să plătești apa pentru irigații.
  9. Extinderea sistemelor de irigații acolo unde sunt surse de apă ușor accesibile.

  Sala

  10. Folosirea energiei celei mai ieftine pentru irigație.
  11. Documentarea mai profundă asupra problemelor specifice țării noastre și notificarea lor la Comsia Europeană. Nu am făcut niciodată treaba asta, nu ne-am opus niciodată la nimic, am luat la cunoștință, am aplecat capul și cam atât. Ați văzut ce s-a întâmplat cu tratamentul la sămânță – eu sunt o victimă a nefolosirii neonicotinoidelor: rățișoara s-a apucat de recoltat și mi-a recoltat vreo 200 de hectare.
  12. Definitivarea legislației Camerelor Agricole. Este o poveste cu aceste Camere Agricole care nu se mai termină de patru ani. Marilor fermieri nu prea le sunt de nici un folos aceste Camere agricole. Dar dacă totuși se dorește să se facă urgentați legislația privind Camerele Agricole, lasați această legislație exact așa cum o vor fermierii.
  13. Definitivarea legislației privind fondurile mutuale.
  14. Îmbunătățirea procesului de vânzare a terenurilor agricole pentru a pune pe picior de egalitate toți cumpărători și limitarea suprafețelor înstrăinate folosind o politică similară celorlaltor state.
  15. Modificarea Codului Fiscal care îngreunează foarte mult activitatea agricolă și care poate să-i ducă până la faliment pe fermieri din cauza acelor taxe și impozite aberante. Arenda este considerată o afacere, nu se ia ca element de cheltuială.
  16. Interzicerea exportului de profit și impozitarea de către statul român a tuturor celor care realizează venituri și profit pe teritoriul României. Trebuie să punem piciorul în prag. Toți avem libertatea de a alege să lucrăm unde vrem, dar trebuie să avem drepturi și obligații egale.   


  Te-ar mai putea interesa

  Platforma pentru micii producători de legume – încă un proiect eșuat al Ministerului Agriculturii Tiruri încărcate cu soia modificată genetic – depistate în Bihor! Șoferii au abandonat camioanele! George Cățean – audiat în Comisiile parlamentare pentru funcția de ministru al Agriculturii

  Ultimele știri

  93,76 euro pe cap de bovină – subvenția ANT pe care o primesc crescătorii din Bulgaria Se pregătește un nou sprijin pentru fermieri în afară de ajutorul de minimis și ajutorul de stat Șeful APIA: Fermierii care lucrează pământul au dreptul să încaseze subvențiile, nu proprietarii!