• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasă de taurine „uitată” de autorități. Alb Albastru Belgian nu este eligibilă la sprijinul cuplat, deși multe metisări la vaci de carne se fac cu această rasă

    Gabriela Gimbășanu -

    Rasele de vaci de carne pentru care se plătește subvenție în 2015, inclusiv sprijinul cuplat, sunt incluse într-o anexă la Ordinul 619/2015, actul normativ ce include toate condițiile de eligibilitate pentru plățile directe în agricultuiră în perioada 2014-2020. În total, în România sunt recunoscute pentru plată 13 rase de taurine de carne, fiind exclusă însă o rasă care prinde tot mai mult în fermele din România: Alb-Albastru Belgian (Blanc Bleu Belge).

    Despre această rasă se știe că are un randament excelent în ce privește producția de carne, vacile atingând 700-800 de kilograme, iar taurii, până la 1.300 de kilograme, cu cel puțin 300 de kilograme mai mult decât exemplarele cu genetică pură de Aberdeen Angus. Acest avantaj i-a determinat, de altfel, și pe fermierii români să încrucișeze Alb Albastra Belgiană cu Bălțata Românească, optându-se mai ales pentru material seminal adus direct din afară. Totuși, deși în ferme avem și la acest moment numeroase astfel de metisări, iar rasa belgiană începe să prindă, Ministerul Agriculturii a decis să nu o includă pe lista raselor eligibile pentru plata sprijinului cuplat, crescătorii aflând astfel că nu vor primi subvenție pentru aceste taurine de carne.

    Imediat după publicarea Ordinului 619/2015, Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România a făcut o adresă către cei de la Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Zootehnie, sesizând autoritățile că rasa Alb-Albastru-Belgian lipsește din lista raselor eligibile pentru sprijinul cuplat.

    ”Cei de la MADR și de la Agenția Națională pentru Zootehnie au luat decizia de a nu introduce această rasă și cu toate argumentele pe care le-am adus, nu am reușit să obținem rezultatul dorit. Din informațiile pe care eu le dețin, cei de la Zootehnie s-au opus introducerii acestei rase, ei au venit cu propunerea și domnul secretar de stat GeorgeTurtoi și domnul ministru Daniel Constantin au fost de acord”, a declarat pentru Agrointeligența Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    blanc-bleu-belge2

    Nu avem rasă pură de Alb Albastru Belgian în România

    Motivul principal pentru care această rasă nu este inclusă în lista raselor de carne eligibile pentru sprijin cuplat a fost acela că în registrul genealogic al raselor de la Agenției Naționale pentru Zootehnie nu există la momentul actual, nici o bovină din rasa Alb-Albastru-Belgian înregistrată.

    “Noi am solicitat introducerea acestei rase pentru că sunt foarte multe metisări cu Blanc-Blue-Belge. În momentul în care sprijinul se acordă și pentru metiși, adică 150 de euro, ar fi trebuit inclusă și această rasă. Specialiștii de la ANZ au motivat faptul că nu pot să deschidă registrul pentru rasă Alb-Albastru-Blegian doar pentru secțiunea secundară unde sunt trecute metisările, atâta timp cât pe teritoriul României nu există rasă curată”, ne-a spus reprezentantul crescătorilor de vaci de carne din România.

    Cei cu metisări au interzis la sprijin cuplat

    Cei care au metisări din această rasă nu vor primi sprijinul cuplat pentru taurinele de carne, întrucât rasa nu este trecută în listă și deci nu este eligibilă la plată.

    ”Cel mai mult vor fi afectați cei cu îngrășătoriile, pentru că majoritatea animalelor care sunt în îngrășătoriile din România, tineretul mascul este metisat cu Alb-Albastru-Belgian. Noi am făcut solicitarea tocmai pentru că ei au fost afectați cel mai mult de evenimentele întâmplate în ultima perioadă de timp. Boala limbii albastre i-a afectat foarte mult prin oprirea exporturilor, scăderea prețurilor și atunci acest sprijin ar fi fost pentru ei ca o gură de oxigen”, ne-a vorbit Grigoreanu despre cei care sunt cei mai afectați de neincluderea acestei rase în lista taurinelor de carne eligibile la plată.

    Reprezentantul crescătorilor de bovine pentru carne a subliniat că fermierii ce au îngrășătorii dețin și alte rase care vor fi eligiblie, dar pe efectivul metisat cu Alb-Albastru-Belgian nu vor primi subvenție. “Noi avem un coleg în asociație care știa că are eligibile la plată 200 de capete, dar după publicare ordinului a constat că a ramas cu un efectiv de 40 de capete eligibile la plată. Restul de 160 erau metisări cu Alb-Albastru-Belgian pe care nu le poate prinde la sprijin”, ne-a vorbit Dumitru despre situația delicată a unui membru al Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    Peste 70% sunt metisări cu Blanc-Blue-Belge

    În România, în prezent nu există o centralizare a efectivului metisat cu rasa de carne Alb-Albastru-Belgian. “Din estimările pe care le-am făcut și din discuțiile cu colegii mei, în anul aceasta, undeva la 70-80% s-au făcut metisări cu Blanc-Blue-Belge. Anul aceasta era de așteptat să apară probleme pentru că este un an de tranziție, dar vom știi și noi și colegii cu îngrășătoriile ce trebuie să facem la anul. Probabil pentru 2016, cei care vor face alte metisări vor renunța la Alb-Albastru-Belgian, în ciuda randamentului bun la îngrășare pe care îl are această rasă”, ne-a precizat Dumitru Grigorean, reprezentantul crescătorilor de taurine pentru carne din România.

    Rasă cu complicații la fătare

    “În România avem numai metiși și cred că acesta este motivul pentru care acestă rasă nu a fost inclusă. Dar nu e bine, dacă eu mâine import un număr considerabil de taurine din această rasă mai primesc subvenția cuplată? Eu cred că ar trebui prinsă în listă și această rasă chiar dacă momentan nu sunt efective de rasă pură. Motivul pentru care Alb-Albastru-Belgian nu se crește ca și rasă pură este legat de fătările foarte greoaie. În general, această rasă fată prin cezariană pentru că greutatea vițelului este foarte mare, undeva la 45 kilograme”, a explicat pentru Agrointeligența Emilian Popa, din județul Galați, un cunoscut crescător de vaci de carne.

    Cum se plătește sprijinul cuplat pentru creșterea taurinelor de carne și a metișilor lor

    SCZ pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

    a) solicită SCZ pentru un efectiv de animale de minimum 10 şi maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, constituit, după caz, din:
    (i) vaci din rase de carne; şi/sau (ii) vaci metise cu rase de carne; şi/sau
    (iii) tineret mascul şi/sau femel din rase de carne; şi/sau
    (iv) tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne; şi/sau
    (v) tauri din rase de carne;
    b) solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete taurine de carne beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne;
    c) tineretul mascul pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 25 de luni la data ieşirii din exploataţie sau la data-limită de depunere a cererii unice de plată, după caz;
    d) pentru tineretul femel până la prima fătare, dar nu mai târziu de vârsta de 32 de luni la data ieşirii din exploataţie sau la data-limită de depunere a cererii unice de plată, după caz;
    e) vacile de carne şi/sau vacile metise cu rase de carne şi/sau taurii de reproducţie din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ să aibă vârsta de maximum 12 ani vacile şi de 6 ani taurii de reproducţie la data-limită de depunere a cererii unice de plată;
    f) efectivul de animale trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE;
    g) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
    h) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie deţinute de beneficiar cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie a acestora şi până în momentul ieşirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz, cu excepţia vacilor din rase de carne şi sau metise cu rase de carne care trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionată în cerere; momentul ieşirii din exploataţie menţionat anterior trebuie să fie cuprins între ziua următoare închiderii perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul precedent şi data-limită de depunere a cererii unice de plată pentru anul curent;
    i) toate animalele din categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în Registrul genealogic al rasei;
    j) animalele beneficiază de sprijinul cuplat în zootehnie astfel:
    – o singură dată pentru categoria tineret mascul şi/sau femel prevăzută la lit. a) pct. (iii) şi (iv);
    – o singură dată pentru categoria tauri din rase de carne prevăzută la lit. a) pct. (v);
    – anual pentru categoriile vaci din rase de carne şi vaci metise cu rase de carne prevăzute la lit. a) pct. (i) şi (ii).

    SCZ pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora se acordă diferenţiat pe următoarele categorii de animale, astfel:

    a) vaci şi tauri din rase de carne;
    b) tineret mascul şi/sau femel din rase de carne: 75% din cuantumul aferent categoriei prevăzute la lit. a);
    c) vaci metise cu rase de carne şi tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne: 50% din cuantumul aferent categoriei prevăzute la lit. a)

    Lista cu rasele eligibile de taurine de carne:

    Aberdeen Angus

    Limousine

    Charolaise

    Galloway

    Highland

    Aubrac

    Wagyu

    Romagnola

    Bălțata Românească – direcția pentru exploatare carne

    Hereford

    Blonde d`Aquitaine

    Salers

    Sura de Stepă



     


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an