Fonduri europene

Ghid pentru accesarea fondurilor europene pentru livezi: Ce specii de pomi fructiferi sunt eligibile pentru finanțare nerambursabilă de la UE

Submăsura 4.1a – „Investiţii în exploataţii pomicole” permite fermierilor să acceseze bani europeni pentru a-și moderniza explotațiile pomicole, pentru a le întineri, extinde și pentru a achiziționa utilaje sau construi spații de depozitare menite să ajute la valorificarea recoltei.

În PNDR 2014-2020, conform Ghidului solicitantului pentru Submăsura 4.1a – „Investiţii în exploataţii pomicole”, există o listă cu speciile eligibile pentru plată, anumiți pomi fructiferi primind mai multe puncte decât alții.

Astfel, se pot accesa bani europeni pentru:

Specia
A. Pomi fructiferi    
Măr Păr Gutui
Prun Cireş Vişin
Cais Piersic Nectarin
Nuc Migdal Alun
Castan
B. Arbuşti fructiferi
Coacăz negru Coacăz roşu Coacăz alb
Agriş Zmeur de grădină Afin de cultură
Mur de grădină, Mur cu ghimpi sau fară Măceş Soc negru
Trandafir pentru petale Lonicera caerulea Corn
Cătină Scorușul negru (aronia)
C. Căpşun

La calcularea punctajului pentru un proiect pe explotații pomicole se ia în considerare și specia pentru care se cere finanțare. Pentru livezile cu piersici, nectarin și/sau cais se dă cel mai mare punctaj – 10 puncte, 8 puncte se dau pentru arbuști, 6 puncte pentru cireș și doar 4 puncte pentru explotația de măr.

Se face o diferențiere la punctaj și în funcție de tipul explotației pomicole: ecologică (7 puncte), intensivă (10 puncte) și superintensivă sau spații protejate (15 puncte).

Citiți și: Ghid de accesare a fondurilor europene pentru livezi: Cine poate lua lua bani de la UE pentru a înființa o exploatație de pomi fructiferi 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

  1. Buna,sunt Camelia…absolventa a facultatii de horticultura,am 30 de ani cum pot obtine fonduri europene pt plantarea cu pomi fructiferi pe 5 ha teren

  2. Buna! sunt COSTEL din Suceava as dori sa plaqntez cu baiatu meu olivada de pomi fructiferi de 5000 metrri patrati avem 5000 euro am putea accesa fonduri pentru dezvoltare?

  3. Buna!mă numesc Grigoras Vasile sunt din Suceava,doresc să plantez 60 de ari, cu pomi fructiferi,pot primi finanțare europeană? Mulțumesc!

Scrie un comentariu