• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liderii fermierilor și testul cererii unice de plată: cine a depus și cine s-a încurcat în hârtiile pentru subvenții?

    Roxana Dobre -

    Cu puține zile rămase până la expirarea termenului pentru depunerea cererii unice de plată, Agrointeligența a vorbit cu liderii fermierilor din mai multe județe ale țării pentru a afla dacă măcar acești agricultori și crescători de animale au reușit sau vor reuși să se încadreze cu finalizarea actelor până la 15 iunie. Cei mai mulți dintre cei cu care am vorbit nu și-au depus încă cererea pentru subvenții și vor intra ”în prelungiri” cu costuri enorme pentru afacerea lor: fiecare zi de întârziere este taxată cu 1% din valoarea sumei ce li se cuvine prin APIA.

    Laurențiu Baciu, LAPAR: ”Am așteptat să văd ce mai modifică”

    Fermierul care conduce Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România a recunoscut recent că nici măcar el nu și-a depus cererea unică pentru plățile directe. Laurențiu Baciu lucrează peste 2.000 de hectare în Dămienești, Bacău, iar pe 26 mai, la Conferința Națională a Agricultorilor, a mărturisit că nu a depus formularul la APIA dintr-un motiv neașteptat: ”Am vrut să văd ce mai schimbă. De când au dat OUG 3/2015 și Ordinul 619, au tot sucit legislația. Am zis că aștept mai către final, să văd ce mai scornesc”, a spus Baciu, invitat în emisiunea ”Jurnal de agricultură” (Agro TV).

    Costica Macelaru

    Costică Măcelaru, APA Brăila: ”Am capul umflat de la legislație”

    La Brăila, Costică Măcelaru, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din județ, spune că este nemulțumit de legislația curentă pentru acordarea subvențiilor, apreciind că ”parcă-i făcută să ia cât bani cât mai puțini fermieri”. ”Am capul umflat de la această legislație. Nu am reușit să depunem cererile pentru subvenții și nici nu cred că ne încadrăm până la data de 15 iunie. O să depunem câte cereri putem și asta e”, a declarat Măcelaru pentru Agrointeligența. El spune că haosul acesta nu-și amintește să fi fost în anii trecuți, cât legea era clară și fermierii știau ce au de făcut, ce acte au de dus la APIA. ”În județ, toți fermierii sunt nemulțumiți pentru că pierd aceste subvenții. Principala problemă pe care am întâmpinat-o odată cu noile cerințe este că persoanele de la care am luat noi pământul în arendă nu sunt proprietari, ci moștenitori care nu și-au dezbătut încă moștenirea”, ne-a declarat agricultorul brăilean.

    Marcel Andrei

    Șeful oierilor din Sibiu: ”Nu cred că mă încadrez în termen”

    Marcel Andrei este președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România și, totodată, este considerat liderul celei mai puternice comunități de oieri din țară, cea de la Sibiu. La fel ca și colegii săi ”de meserie”, fermierul se plânge de numărul mare de pagini pe trebuie să le completeze pentru APIA. “Nu am depus și nici nu cred că mă încadrez să o depun până pe 15 iunie, termenul-limită. Domnul ministru Daniel Constantin nu are decât să depună el cererea și să ia subvenția. Este nevoie de un avocat, pentru a fi completată corect. Toți crescătorii de ovine sunt nemulțumiți. Formularul conține în jur de 40 de pagini și rubrici. Foarte puțini au reușit să depună cererea, undeva la 19-20 la sută”, ne-a spus Marcel Andrei.

    Radu-Timis-fdc

    Patronul Cris-Tim s-a asigurat că formularele sunt bine completate

    Cunoscut mai ales pentru că a fondat grupul Cris-Tim, Radu Timiș este și fermier, deținând câteva sute de hectare, o fermă de porci și una de vaci de lapte. La dimensiunea afacerii sale de zeci de milioane de euro, președintele Asociației Române a Cărnii și-a presat specialiștii să depună cât mai repede cererea pentru subvenții. ”Am depus documentația și formularele completate. Nu m-am ocupat eu, ci oameni care au în atribuții și acest aspect, le intră în fișa postului. Cu toate acestea, m-am interesat și m-am asigurat că s-a dat la APIA cum trebuia”, a spus Radu Timiș la emisiunea ”Jurnal de agricultură” (Agro TV) din 25 mai.

    Adrian Mocanu, Prahova: ”Mi-am depus cererea. În județ sunt mari probleme”

    La o aruncătură de băț de Capitală, în județul Prahova, am auzit în telefon prima voce de fermier care ne-a mărturisit că a reușit să învingă birocrația și și-a depus cererea singur-singurel. Adrian Mocanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice –Prahova, face parte din procentul mic, dar harnic de 25% din fermierii județului care și-au rezolvat cu actele la APIA.

    “Personal tocmai am depus cererea, dar în județ situația este dezastruoasă. Chiar m-a invitat directorul de la APIA Prahova și m-a rugat să discut cu fermierii și să le transmit să vină să depună cererea, că e teroare. Doar 25% – aici la refer la fermierii mari, au depus cererea. Mulți o să piardă banii pentru că nu o să reușească să se încadreze în termenul de 15 iunie sau vor prinde perioada în care sunt aplicate și penalizări”, ne-a spus Mocanu. El este convins că mulți au lăsat cererea unică pentru subvenții pe ultima sută de metri și că vor fi înghesuieli la APIA toată săptămâna viitoare.

    ”Depunerea propriu-zisă, cu toate actele în regulă, durează cel puțin două ore. În cazul meu atât a durat în condițiile în care am desenat terenul perfect, funcționarele doar au intrat în baza de date ca să mă identifice și am semnat. Dacă apar probleme cu terenuri suprapuse sau cu parcele neîncadrate cum trebuie, se ajunge undeva la 4, 5 ore pe zi la un singur fermier, în condițiile în care programul funcționarilor este de 8 ore”, apreciază prahoveanul.

    El spune că sunt probleme cu formularele, că mulți fermieri nu știu să le completeze. ”Au probleme în teritoriu cu primăriile în sensul că nici ei nu știu ce au de făcut. Nu înțeleg de ce suntem trimiși la primării când ar trebui să existe o bază de date a APIA și de acolo să plece totul. Cred că legislația este special schimbată astfel încât fermierii să nu mai încaseze bani”, se teme Adrian Mocanu.

    La Botoșani, cererea se poate depune și-n 5 minute

    Doru Andrici, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice – Botoșani, a fost al doilea fermier care ne-a spus că a reușit să își depună actele pentru subvențiile pe 2015. Părea însă neliniștit pentru agricultorii pe care îi reprezintă și din care doar 30% și-au încheiat socotelile la APIA. “Eu am depus cererea fără niciun fel de problemă. În maxim 5 minute am rezolvat tot. Doar fermierii care au probleme și nu sunt în regulă se plâng că nu reușesc să se încadreze în termenul-limită. Într-adevăr, în județ la noi nici măcar 30% dintre fermierii mari au reușit să depună cererea. Sigur vor intra în perioada în care se aplică și penalizări”, a declarat Doru Andrici pentru Agrointeligenta.

    Programările sunt greu de respectat în Dolj

    Cu multe treburi în fermă, Constantin Iancu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli – Dolj, ne-a spus că i-a fost imposibil să ajungă la APIA fix în ziua în care a fost programat să își depună cererea unică de plată. Se teme acum că va depăși și termenul de 15 iunie, ceea ce îl va costa enorm. “Nu am reușit să depun cererea până în acest moment. Formularele sunt foarte complicate și există foarte multe date noi de introdus, iar perioada în care se pot depune cererile este foarte scurtă. Eu am fost programat zilele trecute dar nu am reușit să mă încadrez. Cred că o să depășesc și termenul de 15 iunie. La nivelul județului Dolj circa 25% au depus cererile iar restul încă se luptă cu documentația mult prea stufoasă din punctul nostru de vedere”, ne-a spus fermierul din Dolj.

    ferma de vaci

    Crescătorii de bovine sunt încurcați de medicii veterinari

    Fermele de vaci de lapte sau vaci de carne trebuie să se încadreze în același termen de 15 iunie, altfel sunt ”arse” la subvenție. Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine din România spune că el nu a reușit să își ducă documentația la APIA din cauza medicilor veterinari, care se mișcă ”încet și foarte încet. ”Avem nevoie ca ei să ne elibereze o adeverință de liberă practică care atestă că toate bovinele din exploataţie identificate şi înregistrate, detaliate pe crotalii, sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi a mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi. Cu suprafețele de pășuni la fel nu putem rezolva problema pentru că primarii nu înțeleg legea bine, nu au înțeles normele metodologice, nu știu ce înseamă 0,3 UVM/ha”, ne-a spus Muscă.

    Se va cere o nouă prelungire a termenului limită

    Fermierul Ștefan Muscă, în calitatea sa de lider în conducerea crescătorilor de taurine din România, ne-a declarat că o să ceară prelungirea termenului de 15 iunie, dată până la care cererea se depune fără penalizări. ”O să cer prelungirea pentru că nu ne încadrăm până pe data de 15 iunie. Am auzit fermieri care nu mai vor să depună cererea deloc, au renunțat cu totul, învinși fiind de legislația mult prea stufoasă”, ne-a spus fermierul.

    Pentru ce suprafețe se încasează subvenție

    La ședința din 27 mai, Guvernul României – Ministerul Agriculturii au decis să prelungească și după 15 iunie perioada în care cererea unică de plată poate fi întregistrată. Cei care vor depune documentația după 15 iunie vor plăti o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

    Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.

    În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale.

    În cazul serelor și solariilor, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,1 ha.

    La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor.

    Foto: Fabricadecarne.ro, Pixabay.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha Avans APIA 2024. Listă completă cu fermierii care primesc prima tranșă din plata pe hectar Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!