Prestări servicii în agricultură, prețuri. Cât costă recoltarea la orz, grâu sau rapiță cu o combină închiriată
agrointeligenta.ro -Dacă nu ai utilaje performante cu care să recoltezi, poți apela la o firmă specializată în prestarea serviciilor de recoltare. Același serviciu este oferit și de mulți agricultori care își închiriază mașinile agricole pentru cei care nu dispun de echipamentele necesare pentru strângerea recoltelor.
Pentru a vă oferi o imagine de ansamblu asupra prețurilor cu care se pot închiria aceste utilaje, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu fermierii și cu firmele specializate din diverse colțuri ale țării. Cei cu care am reușit să discutăm ne-au spus la unison că prețurile nu sunt fixe, ci se stabiliesc în funcție de perioada dorită, de suprafața ce urmează a fi recoltată și de tipul recoltei.
În Neamț – 200 lei pe hectar, fără TVA, și cu motorina fermierului
Dragoș Danca, reprezentantul unei firme care are ca obiect de activitate prestarea serviciilor către fermieri și care își desfășoară activitatea în localitatea Roman, județul Neamț ne-a vorbit despre condițiile în care se poate închiria o combină de recoltat pentru campania 2015.
“Cei care apelează la noi pot închiria absolut orice utilaj: de la plug pentru arat, până la combină de recoltat. Totul se face profesionist, pe bază de contract, se negociază cu beneficiarul în funcție de suprafața pe care vrea să o lucreze sau să o recolteze”, ne-a spus Danca.
În afară de suprafață, în stabilirea prețului contează foarte mult și județul în care se execută lucrarea. Este important și dacă fermierul are întreaga suprafață pe o singură solă sau este dispersată pe mai multe sole, și perioada de timp în care fermierul dorește să beneficieze de acest serviciu.
Dragoș Danca a subliniat faptul că, prețurile se negociază și se stabilesc în funcție de specificul fiecărui client și pornesc de la 200 lei, fără TVA și cu motorina solicitantului.
Munca combainierului este inclusă
Pentru recoltat, compania din Neamţ oferă fermierilor combine Deutz-Fahr 6060 HTS achiziţionate în 2010, incluzând, la cererea clientului: kit-ul pentru rapiță (5,4m), tocătorul, echipamente speciale pentru recoltat floarea-soarelui și porumb (6 rânduri).
“Utilajele vin cu tot cu omul care se ocupă de conducerea și manevrarea combinei. În funcție de cum se negociează contractul, motorina care se consumă la executarea lucrării poate să fie asigurată de fermier sau o putem asigura noi. Prețurile variază în funcție de lucrarea solicitată și complexitatea ei. De exemplu, pentru a recolta 20 de hectare de grâu, prețul pornește de la 200 de lei pe hectar, la care se adaugă TVA-ul și prețul motorinei”, ne-a vorbit Dragoș Danca, despre prețurile și condițiile de închiriere a combinelor de recoltat.
Clienții companiei sunt fermierii mijocii și mari
Deși ai fi tentat să crezi ca la serviciile acestei firme apelează fermierii mici, specialistul ține să ne contrazică. “De-a lungul timpului s-a schimbat tendința, astfel că cei care apelează la noi sunt fermierii mijocii și mari, care au suprafețe foarte însemnate și care doresc să-și strângă recolta în maxim două zile pentru a nu exista riscul de ploaie, care ar conduce la diminuarea producție de pe solele care nu au fost recoltate la timp. Atunci când apelează la serviciile noastre fermierii sunt interesați de pierderile combinei, de consumul de motorină, dar cel mai important sunt interesați ca treaba să se facă cât mai repede”, ne-a spus Dragoș Danca despre categoriile de fermieri care apelează la serviciile firmelor care închiriază utilaje agricole pentru muncile în câmp.
Reprezentantul companiei de prestări servicii a subliniat faptul că, în funcție de suprafața contractată și de posibilitățile financiare ale fermierului, combinele companiei sale pot ajunge în orice colț al țării.
În Vaslui – 180 lei pe hectar, fără TVA, și cu motorina clientului
Aristotel George lucrează 200 hectare în Bârlad, județul Vaslui. În 2010 și-a cumpărat două combine și pentru a obține un plus de venituri își închiriază cele două utilaje fermierilor din zonă care fie nu dispun de o tehnologie performantă de recoltare, fie doresc să își strângă recolta cât mai repede, pentru a reduce la minim pierderile.
“Am două combine Class Dominator 98SL cu hedere de 4,5 și 5,1 metri, pe care le-am cumpărat din fonduri proprii în anul 2010. După ce discutăm condițiile contractuale, în funcție de ce dorește clientul, prestarea serviciului se poate face cu motorina lui sau cu motorina noastră. Combinele pe care le dețin au un consum mediu de 2,5-3 litri de motorină la tona de produse agricole. Pierderile sunt destul de mici. Dacă terenul este dispus normal, atunci pierderile nu depășesc 3%”, ne-a spus fermierul, despre performanțele utilajelor pe care le oferă spre închiriere.
Agricultorul din Bârlad ne-a mărturisit că la închirierea combinei oferă beneficiarului și omul care o conduce. În acest fel, cel care se ocupă de combină este omul care lucrează la el în fermă și cunoaște foarte bine cu trebuie reglată mașina agricolă pentru a obține cele mai bune rezultate la recoltare.
Prestări de servicii în zonele limitrofe județului Vaslui
În principiu clienții care apelează la astfel de servicii sunt interesați de tipul utilajului, anul în care a fost achiziționat, iar abia apoi întreabă de consumul utilajului și pierderile la recoltare.
“Prețul mediu este stabilit la 180 de lei pe hectar, fără TVA și cu motrina clientului. Acest preț este valabil pentru fermierii care au o suprafață mai mare de recoltat, de minim 50 de hectare și lucrează o suprafață compactată. Eu îmi închiriez combinele doar în județul Vaslui, dar dacă clientul este unul serios putem face și deplasări de maxim 200-300 kilometri. Totul depinde de client și de diponibilitatea utilajelor”, a precizat George Aristotel.
Un francez închiriază utilaje fermierilor români
Alain Lekaeur, un francez stabilit în Timișoara în urmă cu un an, a pus bazele unei companii specializată în prestarea serviciilor către fermierii români. Deși sceptici la început, fermierii din zonă s-au convins de faptul că Lekaeur oferă servicii de calitate, dispunând de utilaje de ultimă tehnologie.
“Suntem o companie ce oferă servicii de recoltare a semințelor de la A la Z și avem toate echipamentele necesare pentru a face asta. În afară de recoltare, oferim fermierilor români o gama variată de servicii agricole: arat, lucrări de întreținere a recoltelor, aplicări de amendamente și îngrășăminte chimice. Garantăm clienților noștri calitatea corespunzătoare a lucrărilor efectuate și executarea la timp a lucrărilor contractate, conform programului, fără întreruperi pentru eventuale reparaţii, deoarece echipamentele noastre sunt în stare perfectă de funcționare. Consumul de combustibil este mai mic cu până la 10-25% față de alte utilaje similare”, ne-a vorbit administratorul companiei, despre serviciile pe care le oferă fermierilor români.
În portofoliul companiei se găsesc numeroase utilaje de la diverse companii specializate, cum ar fi: Claas, Fendt sau John Deere.
În Timiș, prețul la recoltare pornește de la 55 euro pe hectar
Contractele se negociază cu clienții în funcție de suprafața care se dorește a fi lucrată și în funcție de zona geografică în care se află explotația. “Prețurile depind și de ce are fermierul de recoltat și de expoziția terenului. În general se pleacă de la 55 euro pe hectar, fară TVA și cu motorina clientului. În funcție de complexitatea recoltei, prețul poate ajunge și la 200 euro”, ne-a explicat Alain, care este modalitatea în care se stabilesc prețurile de închiriere.
În Argeș – 350 lei pe hectar, cu TVA și motorină inclusă
Costel Moțoi, un fermier de lângă Pitești, județul Argeș, exploatează 450 de hectare și pentru a-și rotunji veniturile își închiriază cele două combine Claas și altor fermieri. “Prestarea serviciilor de recoltare către alți fermieri se face fie înainte să îmi recoltez eu cultura, fie după ce am recoltat eu. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să nu reușesc să îmi termin eu recoltarea și să trebuiască să merg și să strâng pentru clienți. Am două combine Claas cu tocătoare și hedere specializate pentru culturile de: grâu, orz și rapiță”, ne-a spus argeșanul despre utilajele pe care le închiriază.
În urma experienței pe care a acumulat-o de-a lungul timpului, fermierul ne-a mărturisit că, cei care solicită astfel de servicii sunt interesați, în primul rând de seriozitatea celui care le oferă utilajul. Contează mult tipul combinei, consumul și, ulterior, oamenii întreabă de pierderile pe care combina le înregistrează la recoltat.
“Prețurile se stabiliesc în funcție de suprafață și de distanța necesară pentru a ajunge la locul de recoltare. Prețurile variază. Prețul mediu este de 350 lei pe hectar cu tot cu TVA și motorină. Eu asigur și omul care conduce combina, pentru a mă asigura că utilajul meu este pe mâini bune. Ofer servicii de prestare în diferite zone ale țării: Arges, Teleorman, Olt, Dambovita și Giurgiu”, ne-a vorbit Costel Moțoi, despre prețurile cu care își închiriază combinele de recoltat.
Notă: Acest articol a fost publicat în 2015 și actualizat pe 1 iulie 2019.