• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Școala de soiuri a soților Guler: Zeci de varietăți de grâu și de triticale sunt puse la încercare în Banat

    agrointeligenta.ro -

    Ce producții se obțin la cultura în câmp, care sunt cele mai noi soiuri de grâu și de triticale și cum reacționează ele la dăunătorii din România au devenit de mai mulți ani ”miezul” activității soților Octavian și Mirela Guler.

    Din 2002 și până în prezent, munca familie Guler din județul Timiș a devenit ceea ce mulți numesc ”Școala de soiuri”. Cei doi cultivă cele mai noi varietăți de grâu și de triticale pe mai multe loturi lucrate în colaborare cu Staţiunea de Cercetări Didactice a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României”. De experimentul ce nu are scop comercial beneficiază în primul rând studenții și tinerii care vor să facă agricultură și care care vin la ”locul faptei” pentru a observa evoluția plantelor la firul ierbii.

    Scoala de soiuri

    ”Le prezentăm fermierilor alte soiuri de cereale păioase decât anul trecut. Suntem în al treilea an de colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi în al doilea în care prezentăm, în colaborare cu Staţiunea de Cercetări Didactice, loturi demonstrative”, a declarat Octavian Guler în timpul vizitei de săptămâna aceasta, când 100 de fermieri și tot atâția studenți au călcat pragul ”Școlii de soiuri”.

    În 2015, soții Guler se pot lăuda că au ajuns să testeze 44 de soiuri de grâu și de triticale, o adevărată performanță susținută de cadrele universitare de la Universitatea din Banat. ”Este important că atât studenţii noştri, cât şi fermierii pot vedea cum se comportă numeroase soiuri de cereale păioase, în condiţii de cultură. Proiectul nu are scop comercial, ci didactic, iar în acest an pot fi mai bine observate performanţele soiurilor prezentate, pentru că nu au fost condiţii climaterice care să favorizeze dăunătorii şi bolile plantelor”, a declarat pentru Renașterea.ro Alexander Degianski, directorul Staţiunii de cercetări Didactice a USAMVB.

    Foto: www.opiniatimisoarei.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!