• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum trebuie transportați puii de o zi, găinile și alte păsări vii

  Roxana Dobre -

  Transportul păsărilor vii de către proprietarii acestora, după ce le-au cumpărat dintr-un spațiu amenajat la poarta unității producătoare – sau din magazin, în cazul puilor de o zi – se poate face cu propriile mijloace de transport doar pe o distanță de maxim 50 de kilometri.

  Persoanele care au achiziționat păsări vii sunt obligate să anunțe – în termen de 48 de ore – medicul veterinar cu privire la achiziționarea acestora, în vederea efectuării acțiunilor sanitare veterinare și supravegherii bolilor majore ale păsărilor. De asemenea, cumpărătorul va trebui să declare orice caz de îmbolnăvire sau moarte a păsărilor.

  Din categoria păsărilor vii fac parte:

  a) pui de o zi – pui de pasăre domestică, în vârstă de mai puţin de 72 de ore, care încă nu au fost hrăniţi şi care au fost supuşi acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013;

  b) tineret – orice pasăre cu vârsta cuprinsă între 72 de ore şi 20 de săptămâni care a fost supusă la minimum două vaccinări contra bolii de Newcastle, unei vaccinări contra bursitei infecţioase şi care provine dintr-un efectiv testat cu rezultate negative pentru serotipurile relevante de Salmonella;

  c) păsări adulte – păsările care au vârsta de minimum 20 săptămâni, care au fost supuse acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor.

  Comercializarea păsărilor vii către exploatațiile nonprofesionale se va putea realize prin vânzare directă sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii înregistrați sanitar-veterinar.

  Norme pentru vânzarea directă

  Vânzarea directă a păsărilor vii din exploatațiile înregistrate, autorizate sanitar-veterinar se poate face:

  – dintr-un spațiu amenajat la poarta unității – vânzare cu efectuarea transportului de către unitatea producătoare la adresa exploatației nonprofesionale
  – prin magazine pentru vânzarea puilor de o zi – magazine înregistrate sanitar-veterinar

  Transportul la adresa exploatației nonprofesionale de către unitatea producatoare se face cu mijloace de transport înregistrate și autorizate. Medicul veterinar va emite certificatul sanitar veterinar pentru fiecare lot de păsări vii din aceeași categorie și transportate cu același mijloc de transport.

  Certificatul trebuie completat de medic în ziua îmbarcării păsărilor, iar toate celelalte termene de timp trebuie să se refere la această dată. Nu se va permite reintroducerea în exploatație a păsărilor care au făcut obiectul comercializării către gospodăriile populației dar nu au putut fi vândute.

  Norme pentru vânzarea prin intermediar

  Vânzarea prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, după cumpărarea dintr-un spațiu amenajat la poarta unității, se va face în interval de 24 de ore de la cumpărare, cu respectarea legislației sanitar-veterinare privind bunăstarea și mișcarea animalelor.

  Mijlocitorul de afaceri cu păsări vii va trebui să întocmescă, să dețină, să păstreze și să pună la dispoziția autorităților sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor registrul cu evidența furnizorului, speciei, categoriei și numărului de păsări cumpărate și vândute, a cumpărătorilor acestora și destinația lor.

  Este interzisă vânzare dintr-un spațiu de incubație/exploatație comercială către o persoană fizică a mai mult de 350 de capete de păsări.   


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi!

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară