Surse de finanţare

Cererea României a fost refuzată: Banii pe vechiul PNDR mai pot fi accesați doar până la finele lui 2015. Cererile se depun până în septembrie

România nu a reușit să obțină o prelungire  cu 6 luni a termenului în care mai pot fi absorbite fondurile europene nerambursabile din PNDR 2007-2013.

Alături de alte 11 state membre, țara noastră a cerut Comisiei Europene să poată accesa fondurile încă necheltuite până în vara anului viitor, însă solicitarea nu a întrunit susținerea necesară pentru a fi adoptată.

”Precizăm că nu mai puțin de 16 state membre ale UE au susținut solicitarea României de prelungire cu 6 luni a termenului de utilizare a fondurilor de dezvoltare rurală 2007 – 2013.

Comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a explicat că procedura legislativă nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene şi că ar fi nevoie de acceptul Consiliului şi Parlamentului European”, se arată într-un comunicat de presă al MADR emis în urma Consiliului Agricultură şi Pescuit care a avut loc la Luxemburg. La această întrunire, România a fost reprezentată de către ministrul Daniel Constantin și secretarul de stat George Turtoi.

În urma deciziei luate la Luxemburg, conform regulii n+2, România rămâne cu posibilitatea a mai absorbi restul de fonduri rămase din PNDR 2007-2013 până la finele acestui an. În acest sens, cererile de plată se mai pot depuse până la finele lunii septembrie.

Este vorba de circa 400 de milioane de euro pe care îi mai avem disponibili prin vechiul PNDR. 

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!