Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă


Deputații europeni, în opoziție față de reforma bugetară. Propunerea Comisiei Europene, publicată miercuri, 16 iulie, a dezamăgit multe sectoare, mai ales agricultura. Parlamentarii europeni se opun propunerii care ar urma să aducă, după 2027, tăieri semnificative la bugetul agricol. Aceștia amenință cu veto proiectul dacă nu este revizuit la condiții rezonabile.
Deși acest lucru era de așteptat, faptul că criticile Parlamentului European la adresa propunerilor Comisiei Europene privind reforma agricolă și financiară au fost atât de clare și drastice a fost totuși surprinzător. Înainte de prezentarea proiectului privind organizarea finanțelor de după 2027, Parlamentul European a precizat clar Comisiei că se așteaptă la un buget agricol independent și mai mare. Cu toate acestea, Comisia a ignorat acest lucru și ar putea eșua în Parlament.
Reforma bugetară a UE după 2027. Deputații europeni se opun vehement
Deputații europeni trag un semnal de alarmă cu privire la bugetul pe termen lung propus de Comisie și avertizează că plafonul de cheltuieli de 1,26% va impune reduceri ale programelor emblematice în timp ce rambursările datoriei se profilează la orizont.
Coraportorii Parlamentului pentru bugetul pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM), Siegfried Mureșan și Carla Tavares, și coraportorii pentru resurse proprii Sandra Gómez López și Danuše Nerudová au emis ieri, miercuri – 17 iulie, o declarație comună.
Potrivit acestora, acest proiect de buget nu lasă fonduri suficiente pentru priorități critice, inclusiv competitivitatea, coeziunea, agricultura, apărarea, adaptarea la schimbările climatice și investițiile necesare pentru o economie durabilă care să funcționeze pentru toți, susțin aceștia. Punctul de plecare al propunerii arată o uimitoare lipsă de ambiție.
Citește și: Bugetul Ursulei: 300 de miliarde de euro pentru ”sprijinirea veniturilor fermierilor”
„Indiferent cum încercați să prezentați acest lucru, avem o înghețare a investițiilor și a cheltuielilor în termeni reali – plus rambursarea împrumuturilor NextGenerationEU. Este status quo-ul, despre care Comisia a insistat întotdeauna că nu este o opțiune”, spun coraportorii.
„Actualul CFM a demonstrat clar riscurile combinării rambursării dobânzilor NextGenerationEU cu bugetele programelor. Aceasta pune o presiune uriașă asupra priorităților de bază și duce la reduceri. Un buget al UE mai puternic nu poate fi construit pe greșelile trecutului”, a subliniat coraportorul Siegfried Mureșan.
Deputații europeni sunt deosebit de îngrijorați de propunerile care ar putea slăbi rolul autorităților regionale și locale în gestionarea fondurilor și care ar putea pune fermierii împotriva regiunilor sau regiunile împotriva guvernelor naționale.
„Nu vom aproba un buget care promovează planuri naționale fragmentate, fără nicio legătură cu obiectivele europene. Europa are nevoie de o viziune comună – nu de 27 de liste de cumpărături separate. Un adevărat buget al UE nu poate fi redus la cel mai mic numitor comun al preferințelor naționale”, insistă Siegfried Mureșan.
Coraportorii CFM au concluzionat că parlamentul este pregătit să își utilizeze pe deplin toate competențele pentru a se asigura că următorul buget pe termen lung corespunde ambițiilor și provocărilor Uniunii și se află sub monitorizare democratică deplină. Parlamentul este pregătit să se implice în mod constructiv, dar și ferm.

Prea puțini bani pentru PAC. Parlamentarii sunt dezamăgiți
PPE, S&D, Renew Europe și Verzii nu vor accepta niciun compromis în ceea ce privește supravegherea parlamentară și monitorizarea cheltuielilor UE, nici nicio renaționalizare a domeniilor de politică cheie. Coraportorul Grupului PPE a spus clar: Parlamentul va respinge orice buget care nu asigură resurse suficiente pentru Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune sau care impune fermierilor și regiunilor să concureze pentru finanțarea UE, potrivit Agrarheute.
Politicienii germani din partidul CDU Norbert Lins, Christine Schneider, Marion Walsmann și Lena Düpont, precum și politicianul CSU Stefan Köhler, toți membri sau supleanți ai Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, au cerut să nu se reducă sau să se realoce fondurile pentru agricultura europeană. De asemenea, au cerut ca finanțarea agriculturii și Fondul de Coeziune să nu fie puse în conflict.
Köhler a descris reforma propusă a Politicii Agricole Comune (PAC) drept o dezamăgire.
„Ceea ce vindeți drept reformă este un pas înapoi, cu avertisment. Oricine desființează structura dovedită cu doi piloni dărâmă siguranța planificării afacerilor noastre”, a declarat europarlamentarul bavarez Christine Singer, care l-a atacat pe Hansen în dezbaterea de miercuri.
Potrivit lui Singer, de exemplu, nu este clar dacă fondurile provenite din degresiune și plafonare vor fi reintrate în PAC. Statele membre ale UE au prea multă libertate de acțiune în acest sens. În opinia sa, condiționalitatea socială trebuie eliminată. Cu toate acestea, Singer salută îmbunătățirea finanțării pentru rezerva de criză și finanțarea serviciilor de consiliere, inclusiv pentru sănătate mintală.