• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un europarlamentar pune degetul pe rană: ”Majoritatea companiilor de asigurări nu vor să asigure seceta”

    agrointeligenta.ro -

    Ziua de ieri a fost marcată la nivel mondial ca un moment dedicat combaterii deșertificării și a secetei, fenomen care se simte acut în această perioadă și în România. Problemele pe care fermierii le au cu lipsa precipitațiilor l-au făcut pe europarlamentarul liberal Daniel Buda să creadă că anul acesta ar putea fi similar cu 2001, unul dintre cei mai arizi ani și cel în care a fost elaborată o lege specială pentru a sprijini agricultorii afectați de secetă.

    ”Anul în curs ar putea fi similar cu anul 2001, unul dintre cei mai secetoși din ultimul timp, moment în care a fost emisă Legea 381 pentru a acorda compensații agricultorilor. Legea a fost însă abrogată în 2010, pentru că încălca normele UE. Marea problemă este că nici majoritatea companiilor de asigurări nu vor să asigure seceta. Agricultorii au ajuns să se roage să vină grindina pentru că grindina este asigurată”, declară Daniel Buda într-o întrebare adresată Comisiei Europene pe tema efectelor secetei care determină pierderi majore producătorilor agricoli din ţara noastră.

    Daniel Buda

    În opinia europarlamentarului român, cauza principală a acestei situaţii este aceeaşi de ani de zile: lipsa unui sistem de irigaţii. Investiția minimă pentru 1.000 de hectare este de circa 2 milioane de euro, bani care ar putea fi recuperați în 10 ani. Nicio bancă nu este dispusă să finanțeze aceste investiţii. ”În plus, este greu este să faci investiții când exploatațiile sunt atât de fragmentate din punct de vedere al proprietății: avem 3 milioane de proprietari în domeniul agricol. Dacă terenurile ar fi comasate, investițiile ar fi mai ușor de realizat, dar fiind prea mulți proprietari, nu se ajunge la un punct comun”, mai spune Buda.

    El a solicitat CE să îi comunice prin ce măsuri ar putea fi ajutaţi sau despăgubiţi fermierii care au de suferit din cauza secetei, pentru ca aceştia să îşi poată relua activitatea în anul următor şi pentru a nu afecta şi alte sectoare ale economiei din ţara noastră. De asemenea, am solicitat punctul de vedere al Comisiei cu privire la faptul că în România culturile nu pot fi asigurate pentru secetă ci doar pentru grindină şi totodată am solicitat să mi se transmită care sunt instrumentele financiare pe care Comisia le are la dispoziţie, astfel încât România să poată beneficia de fonduri europene pentru a acoperi asigurările de secetă.

    În prezent, seceta din România a afectat mai ales zona agricolă a Moldovei, Dobrogei şi parţial a Munteniei şi Olteniei. Din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor extrem de ridicate din România, în lunile aprilie şi mai, multe dintre culturi au fost compromise. Din acest motiv fermierii sunt extrem de îngrijoraţi în legătură cu producţia agricolă din acest an. Dacă nu reuşesc să ducă la bun sfârşit anul agricol şi să scoată culturile chiar şi la o scară mai mică, pierderile vor fi considerabile atât pentru ei cât şi pentru bugetul general al României. Din păcate, previziunile meteorologice nu sunt îmbucurătoare astfel că viitorul multor culturi este incert. Pentru a ajuta fermierii să îşi poată continua activitatea şi în anul următor ar trebui să existe o producţie stabilă – Daniel Buda, europarlamentar



     


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!