• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Peste 5.000 de fermieri sibieni, obligați să dea înapoi subvențiile luate de la APIA

    agrointeligenta.ro -

    Accesarea fondurilor europene nu este o joacă, atrag atenția autoritățile. În județul Sibiu, 5.153 de sibieni care au primit de la APIA bani pentru terenurile deținute au fost depistați că nu au respectat condițiile prevăzute de lege pentru primirea finanțării.

    Fermierii din întreg județul Sibiu au primit în perioada 2007 – 2013 aproape 162 de milioane de euro, valoarea totală a banilor încasați ”necuvenit” este de 1,65 milioane de euro, din care au fost recuperați până în prezent 1,2 milioane de euro.

    „Cele mai multe neconformități provin din faptul că omul vine și își declară suprafața de pe titlul de proprietate, nu se duce să-și măsoare, că mai sunt neeligibile. Și acolo e un contract angajament pe 5 ani și trebuie să corespunda suprafața. Dacă am declarat 5 hectare, tot atâtea trebuie să fie și în anul 5. Dacă în anul 5 se face un control și se găsesc că sunt numai 4,9 hectare, atunci, pe restul de 0,1 până la 5 hectare dă banii înapoi din primul an de accesare a acestui fond. Și cele mai multe de aici provin,” a declarat pentru Sibiu 100% Teodor Hațegan, director executiv APIA Sibiu.

    În plus, alți fermieri cărora li s-au imputat sumele primite de la APIA sunt cei care și-au vândut terenurile pentru care au semnat contract pe o perioadă de 5 ani.

    „Sunt unii fermieri, nu știu cum să spun … indolenți, în privința asta. Adică ei accesează măsurile de agromediu, semnează un contract angajament pe 5 ani și după un an, doi, vin la APIA și zic c-au vândut terenul, c-au primit un preț bun și au vândut terenul sau că au vândut o jumătate de teren, din 20 de hectare au vândut 10. Apoi, sigur că trebuie returnați banii primiți.”, a mai spus Teodor Hațegan.

    Potrivit directorului APIA Sibiu, banii se dau în urma unei declarații pe propria răspundere, corpul de control al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură verificând un eșantion de 5% din totalul cererilor pentru care s-a solicitat finanțarea. De exemplu, în campania 2013 au fost controlate prin teledetecție 781 de dosare, iar la fața locului 168 de dosare, din care 132 pe agromediu.

    „Cei care accesează aceste măsuri dau pe propria răspundere o declarație cum că îndeplinesc niste condiții. Banii mulți se dau pe pachetul 1 și 2 Agromediu( Pachetul 1 -„Pajiști cu înaltă valoare” și Pachetul 2 – „Practici agricole tradiționale”), unde în plus, la hectar, sunt câte 182 de euro, plus plata pe suprafață, 137 de euro la hectar.”

    36 de milioane de euro accesați de fermierii sibieni în 2013

    Potrivit statisticilor, în Campania 2013, la APIA Centrul Județean Sibiu s-au primit un număr de 15.253 de cereri. Suprafața pentru care s-a solicitat sprijin este de 173.740 ha, din care 110.971 ha sunt pășuni, iar dintre acestea, pe o suprafață de 61.854 ha s-au accesat măsuri de agromediu.

    „Numărul cererilor depuse în 2013 a scăzut cu 2000 fața de anul 2007, când la APIA Sibiu au fost înregistrate 17.141 de cereri, însă suprafața a crescut cu peste 10.000 de ha, de la 161.701 ha în 2007 la 173.740 ha în 2013, ceea ce înseamnă ca fermierii sibieni au înțeles importanța comasării terenului,” se arată în raportul APIA Sibiu.

    De mentionat este faptul că plățile pe suprafață efectuate de APIA Sibiu, au crescut în 2013 de 4,7 ori față de 2007, de la 7,7 milioane euro, la 36,3 milioane în 2013.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte