• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vinul Guvernatorului: Povestea (ne)romanțată a tezaurului viticol deținut de Mugur Isărescu

    Roxana Dobre -

    Mugur Isărescu este cunoscut mai degrabă pentru că “ține în frâu” finanțele țării. Cu o carieră de peste 20 de ani în fruntea Băncii Naționale a României, guvernatorul are și o pasiune ascunsă despre care prea puțini știu: strugurii și via.

    „Îi iubesc de când eram copil. Sunt frumoşi. Când sunt copţi devin gălbui şi pistruiaţi. Îi agăţam în pod când eram mic, să se usuce, până aproape deveneau stafide”, descria guvernatorul podgoriile din Drăgășani, într-un interviu recent. Această pasiune s-a transformat, în mâinile lui Mugur Isărescu ajuns adult în câteva hectare de vie din Drăgăşani şi un nume: „Crâmpoșia“. Un soi tradiţional românesc, aproape distrus de filoxera de la 1890, a cărui lipsă era deplânsă şi de către Radu Anton Roman, scriitor şi bucătar, decedat în 2005. “Domnului guvernator îi place foarte mult acest vin, şi de fiecare dată când vine la cramă cu prietenii îi serveşte cu un pahar de crâmpoşie“, povesteşte Cristi Nicolau, administratorul viilor lui Isărescu.

    “Modelul meu în viaţă este românul tăcut, muncitor şi sfios, care îşi iubeşte pământul şi ţara”

    Înainte să îmbrăţişeze o carieră în politica externă, iar apoi să devină economist şi guvernator al BNR, Isărescu juca „poarcă“ pe lunca satului, mergea cu vitele „pe coastă“ şi învăţa patriotismul şi „ruşinea de a minţi“ de la bunicii şi părinţii săi.

    „Modelul meu în viaţă este românul tăcut, muncitor şi sfios, care îşi iubeşte pământul şi ţara, fără să facă paradă de patriotism“, declara Mugur Isărescu în 2000, pentru Adevărul.

    Isărescu are 40 de hectare de viţă-de-vie în Drăgăşani. Tot acolo are şi un magazin de desfacere, dar şi un depozit de vin, construit în urmă cu doi ani. Crama guvernatorului are o capacitate de producţie de 100.000 de sticle pe an.

    Vinurile lui Isărescu se comercializează în mai multe hoteluri şi magazine specializate, dar şi în reţeaua Selgros şi  Mega Image.

    Numele Isărescu deschide multe uși, așa că vinul este folosit și de organizatorii de evenimente și se vinde chiar și la export. Numai anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri record de 650.000 de euro. Profitul SC Măr SRL, firma care produce şi vinde vinul Casa Isărescu, a fost însă ceva mai mic decât în 2013, de aproximativ 110.000 de euro, cu 15.000 de euro mai puţin. 2014 a fost al optulea an consecutiv de profit pentru firma lui Mugur Isărescu. Cea mai bună situaţie a fost în 2010, când la o cifră de afaceri de 270.000 de euro, profitul s-a apropiat de 150.000 de euro.

    6-casa-refacuta_6dacd2049f

    Fonduri europene de 200.000 de euro

    Firma deţinută de guvernatorul BNR a atras în 2012 fonduri europene prin Programul Operaţional Regional pentru transformarea unei clădiri existente în pensiune. Valoarea proiectului s-a ridicat la peste 330.000 de euro, iar finanţarea europeană – la 200.000 de euro. Pensiunea guvernatorului BNR a fost deschisă pentru apropiaţi în 2013 ca ulerior să-şi deschidă porţile şi pentru turişti.

    Am înţeles, prin firma mea, că nu este uşor să faci afaceri în sens pozitiv în România. – Mugur Isărescu, guvernatorul BNR (2010).

    RTEmagicC_6-vie

    Pasiune moștenită de la bunici

    Dragostea pentru vie şi vinuri i-a fost insuflată guvernatorului BNR de către bunicii mamei. Via a fost moștenită de la tatăl său și este mândria lui Isărescu.

    “Ne-am apucat serios să facem viticultură, pentru noi, pentru familie, după ce au început necazurile, prin anii ’70-’80, când nu mai găseai nici vin, iar tata s-a pensionat. După 1971, ne-am apucat de producţie proprie de vin, iar în anii ’80, când nu mai găseai nimic, decât vin de masă, făceam vinuri chiar reuşite”, depăna recent Isărescu începuturile în viticultură. Vinul de Drăgăşani al guvernatorului este vestit printre prieteni şi invitaţii străini. De câte ori are ocazia să meargă în străinătate, guvernatorul nu uită să-i facă reclamă vinului produs pe moşia sa. Iar exemplul perfect este o întâlnire din urmă cu câţiva ani, când, după o primire în aplauze furtunoase, Isărescu şi-a început discursul ţinut în faţa unor importanţi oameni de afaceri americani cu o poveste despre vinul de Drăgăşani.

    Fiul guvernatorului este și administratorul firmei

    O chestiune de incredere sau nu, cert este că businessul cu vinuri al șefului de a BNR este unul cu potențial, care a crescut încet, dar sigur, sub atenta supraveghere a bancherului român, dar și a celor trei asociați: soția Elena Isărescu, fiica Ileana Lăcramioara Isărescu, cea care a terminat Harvardul și este șefa pe România a programului guvernamental pe care firma IBM îl implementează în țară. Și fiul, Costin Mugur Isărescu. Directorul comercial al firmei este Cristian Dina.

    vita de vie

    Crâmpoșia – mândria podgoriei

    Pe site-ul oficial al vinăriei Casa Isărescu se prezintă „povestea” vinului de Drăgașani, care nu a scăpat de atacul filoxerei de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

    “Vechi soi local, excelent vin de cursa lungă, prietenos cu o savoare deosebită servit foarte rece. Crâmpoșia este un vechi soi local, care a rezistat la Drăgășani de pe vremea dacilor. Aciditatea ridicată a strugurilor conferă vinului de Crâmpoșie o prospețime tipică și un gust uțor spumant. Culoarea alb-gălbuie, luminoasă, aroma discretă amintind de mirosul crud al ogorului înverzit și sălbatec înflorit. Este un excelent vin de cursă lungă, prietenos, cu echilibru gustativ, corpolent și cu personalitate. Vinul de Crâmpoșie dobândește o savoare deosebită servit foarte rece (9-10 grade Celsius) alături de peste, carne de pasăre sau mancaruri traditionale romanești”, se arată în descrierea vinului. O sticlă din acest sortiment de vin costă acum, dacă este procurat din magazinul online, 18, 51 de lei.

    Refacerea podgoriilor s-a făcut la Drăgășani în cea mai mare măsură după modelul francez, în special datorită familiilor bogate care aveau proprietăți în zona (Brătianu, Știrbei). În consecință, alături de soiurile locale au apărut foarte multe soiuri din zona Bordeaux – Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon.

    De menționat că podgoria Dragășani se află situată, ca și zona Bordeaux, la câțiva zeci de km la sud de paralela 45. Feteasca

    Regala, Tamâioasa Romanească sau Negrul de Dragășani, dar si Cabernet Sauvignon, un vin foarte valoros, toate produse sub brandul Casa Isarescu se găsesc și în magazinele de vinuri online, cum ar fi vinpremium.ro, la prețuri ce echivalează între 4 și 18 euro.

    Isărescu: Este greu să faci afaceri în România

    Firma Măr SRL, înfiinţată în anul 2003 în oraşul natal al guvernatorului, avea, la sfârşitul anului trecut,16 angajaţi. La fel ca în anul anterior. Astfel, fiecare angajat al lui Isărescu a generat în 2014 afaceri de peste 40.000 de euro şi un profit de 6.700 de euro. Firma guvernatorului Băncii Naţionale înregistra la sfârşitul lui 2014 datorii totale de 1,54 milioane de lei (344.000 de euro), însă acestea erau mai mici cu 12,3% comparativ cu anul 2013 şi cu 26,5% faţă de 2012.

    Guvernatorul BNR declara în mai 2014 că este greu să faci afaceri în România, chiar mai greu decât în anii precedenţi, din cauza unei fiscalităţi împovărătoare, dând exemplu, în lei vechi, suma pe care firma la care este acţionar a trebuit să o achite la stat într-un singur trimestru. „Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa“, spunea guvernatorul în urmă cu un an.

    Valeriu Stoica Avincis

    Concurat de fostul ministru Valeriu Stoica

    Mirajul dealurilor Drăgăşanilor se pare că nu l-a vrăjit doar pe Isărescu. Pe rând, din ce în ce mai multe persoane publice cumpără terenuri în zonă. Aşa s-a întâmplat şi cu Valeriu Stoica, fost lider PNL, care deţine la Drăgăşani, judeţul Vâlcea, o podgorie de 30 de hectare plantate cu vie. Afacerea fostului ministru merge ca pe roate, mai ales că îşi supraveghează plantaţia de vie dintr-o superbă vilă avangardistă. Pogdoria se află la doar câţiva kilometri distanţă de cea a guvernatorului BNR.

    Valeriu Stocia Avincis

    Compania viticolă de la Drăgăşani le aduce soţilor Stoica bani frumoşi în buzunare, anul trecut având o recoltă de 95.000 de litri de vin, în creştere cu 33% faţă de 2013. Mai mult, cei doi vor să înceapă exportul, concurându-l direct pe vecinul lor Mugur Isărescu, care face vinuri apreciate şi în străinătate. Printre soiurile cultivate aici se regăsesc: Fetească regală, Cabernet sauvignon Rose, Sauvignon blanc.

    Descendenţii familiei princiare Ştirbey cultivă și ei în zonă aproximativ 20 de hectare, domeniu format din cinci vii (Ştirbey, patru hectare plantate cu Sauvignon Blanc şi Merlot, Bibescu, patru hectare cu Cabernet Sauvignon, Novac şi Negru de Drăgăşani, Bengescu, cinci hectare plantate cu Crâmpoşie Selecţionată, Tiberie Sud, trei hectare plantate cu Tămâioască Românească şi Tiberie Nord, plantată cu Fetească Regală şi Crâmpoşie Selecţionată). Agricola Ştirbey, afacere deţinută de descendenţii familiei princiare Ştirbey, a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri 0,6 mil. euro şi un profit net de 0,03 mil. euro. În 1999, baroana Ileana Kripp-Costinescu a descoperit locurile, iar împreună cu soţul său Jakob au pus pe picioare afacerea. Crama de vinificatie a domeniului Ştirbey din Drăgăşani, concepută de prinţul Barbu Alexandru Stirbey la începutul secolului XX, a fost dotată de proprietarii actuali cu ultima tehnoclogie de producție a vinului.

    Foto: Libertatea, Capital, Avincis



     


    Te-ar mai putea interesa

    Perioada fără amenzi la e-Factura – extinsă cu 2 luni. Contribuabilii vor primi notificări IulianCântar.eu sau cât ”cântărește” o afacere cu cântare industriale Când încep lucrările pentru primele centre de colectare a legumelor

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”