• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Top 5 județe unde s-au accesat fonduri europene pentru creșterea albinelor

    Roxana Dobre -

    Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2007-2013 a oferit posibilitatea finanțării pentru afacerile apicole aflate la început de drum. Prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, apicultorii au putut accesa cel mult 40.000 de euro, existând o mare cerere de bani nerambursabili pentru creșterea albinelor.

    Potrivit unui clasament realizat de Agrointeligența pe baza datelor furnizate de AFIR, pe primul loc în topul județelor unde s-au luat bani europeni pentru apicultură se află Alba cu 132 de proiecte, urmat de județul Constanța cu 130 de proiecte, de Tulcea cu 100 de proiecte, Sălaj cu 71 de proiecte și Vaslui cu 60 de proiecte.

    Top 5 județe cu fonduri europene pentru creșterea albinelor
    1.Alba
    2.Constanța
    3.Tulcea
    4.Sălaj
    5.Vaslui

    Județele unde au mai mers bani europeni sunt : Vâlcea (2), Iași (14), Suceava (16), Arad (18), Bacău (12), Bihor (15), Botoșani (10), Satu Mare (12), Dâmbovița (7), Prahova (53), Hunedoara (15), Brașov (56), Cluj (16), Bistrița-Năsăud (9), Maramure (2), Harghita (3), Ialomița (1), Mureș (17), Neamț (2), Timiș (14), Brăila (3), Buzău (9), Galați (2), Argeș (3), Teleorman (2), Olt (2), Vrancea (10), DOlj (3), Gorj (18), Mehedinți (40), Caraș-Severin (8), Sibiu (5).

    cresterea albinelor

    Apicultorii din Alba au încasat 2.719.000 de euro pe Măsura 112

    Alba ocupă locul fruntaș în topul județelor de unde tinerii au luat bani pentru sectorul apicol. Un număr de 132 de proiecte au fost contractate pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri din cadrul PNDR 2007-2013, iar apicultorii au încasat 2.719.000 de euro.

    Emil Telegariu, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Alba, spune că mierea de salcâm reprezintă 60-70% din totalul producţie apicolă din judeţul Alba. Cele mai renumite păduri de salcâm din județ se află la Vânț, Măhăceni, Metești.

    Județul Alba figurează cu 31.440 de familii de albine.

    În Constanța, mai mult de jumătate din producția de miere pleacă la export

    Constanța ocupă locul doi în topul județelor care au accesat fonduri prin intermediul Măsurii 112, 130 de proiecte fiind finanțate pentru tinerii până în 40 de ani din județ.

    Constanța produce anual în jur de 200 de tone de miere dintre care mai mult decât jumătate pleacă la export. În județ sunt înregistrate 36.730 de familii de albine.

    “La export trimitem printr-o firmă cu profil care are ca activitate export de miere de albine, Dobre și fiii din Prahova. Implicarea tinerilor în apicultură este benefică pentru că asigură pe mai departe producția de miere prin stupinele pe care le dețin”, spune Drăguț Dragoș, președintele Asociației Apicultorilor Profesioniști din România.

    Apicultorul spune că județul Constanța este cea mai mare zonă meliferă din România datorită climei și a suprafețelor întinse de floarea-soarelui. Trei sferturi dintre apicultorii din țară merg anual la Constanța pentru a-și hrăni albinele.

    miere bioTulcea, județul cu cele mai multe stupine bio

    La Tulcea, 100 de tineri apicultori au accesat fonduri prin intermediul Măsurii 112, iar în anul 2013, aici figurau în bazele de date ale Ministerului Agriculturii circa 30.698 de familii de albine.

    Livinschi Cristian, director la Aricola SRL din Tulcea spune că la apicultorii din județ se vede investiția și speră ca zona meliferă să se păstreze în primele locuri.

    “Noi avem acum cele mai multe stupine bio, atestate în urma unor analize făcute în străinatate, nu în România. Avantajul nostru este că județul Tulcea este unul foarte puțin poluat pentru că aici nu se practică o o agricultură atat de intensivă. De asemenea, sunt multe zone în județ unde nu se folosesc îngrășăminte și nici substanțe de tratare a plantelor, așa cum se întâmplă în alte state”, a spus apicultorul.

    Tulcenii au și un produs specific zonei: mierea de baltă. Ea se face toamna și este ultimul cules al albinelor din sezonul apicol, după culesul de la floarea soarelui.

    Un alt soi de miere produs izolat de apicultorii din Tulcea este cea obținută din nuferi.

    La Sălaj, polenul este vedetă

    Pe vechiul PNDR s-au aprobat 71 de proiecte la stupine din județul Sălaj care figurează cu 41.119 de familii de albine, printre cele mai multe din țară. Sălajul ocupa până nu demult locul I la nivel naţional în ceea ce priveşte producţia de polen. Acum lucrurile stau altfel pentru că producţia a scăzut drastic în ultimii doi ani.

    În zonă au fost înființate mai multe pieţe de produse tradiţionale în care apicultorii să-şi poată vinde produsele fără intermediari.

    La Vaslui găsești “adevărate farmacii ale apicultorilor”

    Șeful Asociaţiei Crescătorilor de Albine Vaslui, Vasile Puf, spune că în județ se văd investițiile care s-au făcut cu fonduri europene pe apicultură. Circa 60 de tineri au primit bani prin Măsura 112 pe apicultură.

    “Am fost oarecum suprins când am văzut cât de mare este interesul tinerilor. Mulți tineri sunt dornici să se implice în apicultură deși fondurile sunt mai greu de accesat acum. Datorită acestor proiecte, nu numai numărul apicultorilor dar și al numărului de albine, sunt dublate în ultimii 5 ani de zile. Sumele au fost extrem de binevenite și au schimbat substanțial gradul de investiție în echipamente apicole. Este o plăcere pentru orice vine în județ și vizitează o stupină în care acum există cabane cu gresie și faianță. Eu le spun adevărate farmacii ale apicultorilor. Comparativ cu acum câțiva ani în urmă. Eu sper că cei care au accesat fonduri vor rămâne în domeniu cât mai mult timp”, ne-a spus apicultorul.

    Anul acesta producția este aproape de media multianuală, adică undeva la 10 kilograme de miere pe familie. Spre export pleacă undeva 60-70% din mierea obținută de apicultori prin diverse firme. “Anul acesta am plecat de la 20 de lei le kilogram să ajungem la 19, 18. Prețul este într-o oarecare scădere”, ne explică Vasile Puf.

    flight-board-261104_640

    Efectivul de albine ne plasează pe locul 7 în UE

    În prezent numărul apicultorilor din România ajunge la 30.000-35.000, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine. În plus, pe plan local există 1,3 milioane familii de albine. Efectivul național de albine plasează țara noastră pe locul 7 la nivelul UE după state precum Spania, Grecia, Franța, Italia sau Polonia.

    În Romania, într-un an normal, fără probleme meteorologice, sunt realizate în jur de 20.000 de tone de miere, cea mai mare pondere fiind deținută de mierea polifloră – în proporție de 50%, urmată de mierea de salcâm – 35% și de cea obținută din tei, cu o pondere de 15%.

    Cele mai mari producții de miere se obțin în județele Brăila, Caraș Severin, Mureș, Sibiu și Valcea.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou