Dovlecelul-gigant, leguma uitată a Botoșaniului revine la modă. Ajunge să aibă lungimi de doi metri!
Gabriela Gimbășanu -Valentin Cucu din comuna Bălțătești, județul Neamț, se ocupă de cultivarea legumelor de mai bine de 30 ani și a strâns de-a lungul anilor o colecție impresionantă de soiuri tradiționale de legume ajutând la salvarea și păstrarea unor soiuri de roșii, ardei, vinete și castraveți cu gustul de altădată, care fără efotul susținut al nemțeanului ar fi fost de mult pierdute.
Drumurile pe care le-a făcut atât în țară, cât și în străinătate l-au ajutat pe legumicultor să-și întregească colecția de semințe. Colindând țara, într-o vacanță cu familia, Vali Cucu a văzut în ograda unei bătrâne niște dovlcei impresionați ca dimensiune, a facut rost de semințe și de atunci păstrează acest soi, făcând an, de an semințe pentru cei care vor să aibă în grădină niște dovlecei de mărimea unui om adult.
“În urmă cu mai bine de 15 ani am plecat cu familia să duc copii la bunici. Ajungând într-o comună din județul Botoșani am vâzut, pe gardul unei bătrâne, o întindere impresionantă de dovlecei, care se întindeau până aproape de pământ. Am oprit mașina și am mers la bătrână, rugând-o să-mi dea câteva semințe, pentru a cultiva și eu. Așa am aflat că, cu ani în urmă, acest soi de dovlecei era foarte cultivat în acea zonă, însă oamenii au renunțat la el, din cauza necesității unui punct de susținere solid”, ne-a vorbit legumicultorul despre locul de proveniență al sămânței de dovlecei gigant.
Buni pentru consum când au 50-70 cm lungime
Chiar dacă pot ajunge, la maturitate deplină, la o lungime ce poate depăși doi metri, dovleceii gigant se recomandă a fi consumați atunci când au, nu mai mult de 70 cm lungime. “Sunt niște dovlecei comestibili. La coacere deplină, acest soi ajunge la lungimea de 2 metri. Dovlecei se pot consuma atunci când au între 50 și 70 cm, atunci coaja este moale și poate fi consumat pane sau cu diverse umpluturi. Este un dovlecel foarte gustos și tot mai apreciat”, a declarat pentru Agointeligența Vali Cucu, legumicultor din comuna Bălțătești, județul Neamț.
Producție de 10-15 dovlecei pe fir
Soiul de dovlecei gigant este unul foarte productiv, dar pentru a se dezvolta corespunzător necesită susținere.
”Planta este una de tip cățărător și poate ajunge la o înălțime de 8-10 metri, tocmai de aceea recomand plantarea ei lângă un pom sau lângă un gard ceva mai înalt. Nu este un soi pretențios, se comportă ca și soiul obișnuit de dovlecel, da primele flori care apar la acest soi sunt masculine și nu dau fructe, după care apar florile feminine care produc, până în toamnă 10-15 dovlecei pe fir”, ne-a spus culegătorul și păstrătorul de semințe tradiționale, despre tehnologia de cultură a dovleceilor-gigant.
Sfaturi pentru o cultură reușită
Dovlecelul-gigant atrage imediat privirile, nu puțini fiind cei care doresc și ei să aibă această legumă în grădină. Deși nu este o cultură pretențioasă, legumicultorul din Bălțătești spune că dacă ții cont de câteva sfaturi poți avea o producție extrem de bună cu această varietate.
“Recomand ținerea semințelor, înainte de plantare, la înmuiat în apă, în jur de 12-24 ore. Dacă vrei să ai o recoltă timpurie este bine să te apuci să faci răsaduri care vor asigura o creștere viguroasă și sănătoasă a plantei. Extrem de important este să nu exagerezi cu udatul plantei de dovlecel în perioade de încolțire. Atunci când te hotărăști să plantezi dovlecei-gigant trebuie să știi că această planta preferă locurile însorite, cu soluri fertile și afânate”, ne-a oferit Vali Cucu, câteva sfaturi pentru o cultură de dovlecei reușită.
Beneficiile consumului de dovlecei
Dovlecelul reprezintă o sursă importantă de potasiu și mangan, oferind, în același timp un aport important de vitamine: A, B1, B6, C și K. De asemenea, conține și fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier și calciu. Cele mai importante beneficii ale consumului de dovlecel sunt:
1. Stimulează digestia. Fiind bogat în fibre, potasiu și apă dovlecelul are proprietăți diuretice și se digeră foarte ușor.
2. Menține sănătatea ochilor. Conținutul ridicat de carotenoizi contribuie la menținerea sănătății ochilor.
3. Scade tensiunea și previne bolile de inimă. Datorită conținutului bogat în magneziu și potasiu dovlecelul reduce riscul de infarct și accidente vasculare.
4. Ajută în tratamentul gastritelor și ulcerului. Dovlecelul este o sursă de fibre, dar cantitatea și calitatea lor variază în funcție de vârsta dovlecelului. Cei tineri conțin pectină, cei maturi celuloză. Dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat în gastrite, ulcere și alte afecțiuni ale aparatului digestiv.
5. Reduce procesele inflamatoare din organism. Are rol antiinflamator în osteoartrită, reumatism, poliartrită.